Igaz az hogy kiszivárogtak a történelem érettségi esszé témái?
Én is tegnap érettségiztem, én nem találkoztam előtte az esszékkel, és tudtommal az osztályomból senki sem.
Biosz-kémia emeltezek, de a töritől jobban féltem, mint most az emeltektől, mert ugyan egész jó voltam a tárgyból sosem szerettem igazán, nehezen tanultam. Az előző évek esszéi nem mentek túl fényesen és izgultam, hogy nem lesz meg a 80% idén. Mert hiába nem felvételi tárgy számít a töri is.
Aztán nagyságrendekkel jobb lett az érettségim, mint amire számítottam. A teszt rész is. Egészen megkönnyebbülten jöttem haza. Már el volt tervezve, hogy az emeltekre milyen beosztásban fogok tanulni még. A közepekkel annyit akartam foglalkozni már csak, hogy a tételeket megtanulom abban az egy hétben ami az emelt szóbelik után van. Erre azt látom, hogy lehet újra kell írni. Egy kicsit (nagyon) megijedtem, hiszen az idei amúgy könnyű feladatsornak tűnt, az esszéket is tök jól tudtam, illetve pont nem hiányzott volna, hogy még egyszer foglalkoznom kellene ezzel.
Örülök, hogy végül nem kell újrázni, van enélkül is elég dolgom, tanulni valóm, és örülök, hogy az eredményem jobb lesz, mint amire számítottam.
Ugyanakkor borzasztó, hogy ilyen megtörténhet, ilyen helyzetben már nincs is jó megoldás, már senkinek sem lesz jó. Így végül engem is ért kár, hiszen a 80-85% helyett (ilyenre tippelem az eredményt) írhattam volna 95%ot is, ha tudom előre az esszét. És más meg aki lehet, hogy szintén csak 80%ot írt volna most megírta 95%ra. És igenis számít, az a 2-3-4-5 pont is számít.
Persze akkor még ennél is dühösebb lennék, ha újraírnánk és sokkal nehezebb lenne és nekem is rosszul sikerülne.
Egyszerűen nem tudom eldönteni nekem személyesen mi lenne a legjobb. A társadalom egészére nézve persze egyértelmű...
Na ez egy nagyon jó kérdés.
De erre csak az oktatási hivatal tud valaszolni. Írj nekik egy e-mailt.
Utolsó: [link]
Bár látom, hogy az vezet, hogy koporsóba teszik azokat, akik újra akarják írni. Itt tart a fiatalság értelmiségi szintje....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!