Egy ember az orvosi második évében még elkezdi a jogot levelezőn. Ha mindkettőt lelkiismeretesen csinálja, mennyi ideje marad élni, aludni, szórakozni?
Attól, hogy a parlament nagy többsége jogász nem azt jelenti, hogy jogászok irányítják az országot, hanem politikusok!
Dr. Albanra sem mondjuk azt, hogy fogorvos, hanem énekes (nem a fogorvosi által tanult meg énekelni)!
Vona Gáborra sem mondjuk, hogy történelemtanár, hanem politikus, a Jobbik volt miniszterelnök-jelöltje.
Ráadásul a parlamentben levő eredetileg "jogászok" soha egy percet nem dolgoztak (vagy nagyon keveset) jogászként. Inkább aktivistaként, majd valahol vagy benyalták magukat egy nagyobb pártba vagy alapítottak sajátot.
Ilyen összehasonlítások mindig lesznek, ponthatárok meg nem jelentik, hogy mennyire könnyű vagy nehéz ugyanaz a szak más intézményekben. SOTE sokak szerint könnyebb, mint a DOTE vagy a SZOTE.
Szegedi GTK meg a Corvinusnál.
Olyanok akik mind a 2 helyre jártak.
Biológusnak pl, az ELTE nehezebbnek van tartva mint a szegedi, de szegeden "biológiább" amit tanulnak.
Bírom az olyanokat, akik pontozgatnak lefele, mert képtelen elviselni az igazságot, ki lettek K.O.-zva, nem tudnak hozzászólni, ezért bedurcáskodnak. Nem értem mit kell itt lepontozgatni rögtön az 58%-ost, mert teljes mértékben igaza van! Az országot bárki irányíthatja, nincs megszabva, hogy oda csak jogász kell! Az más kérdés, hogy a legpofátlanabb, legnagyobb sznobok, a törtetők innen kerülnek ki. Beléjük soha nem verték az alázatot! De miért is verték volna bele? Némelyik jogin még szigorlat sincs! Orvosin 2. szemesztertől kezdve 3-4 kötetes 1500-1600 oldalas szigorlatok vannak, 6 beugróval! Bemész reggel nyolckor, kijössz jó esetbe este fél hatkor. Így megy le egy vizsga! Ja és ha megcsinálod a beugrót, de a vizsgán elhasalsz, szeretettel várnak holnap is, elölről kezdve! Így megy el minimum 6 év (fogorvosin 5)! 60% alatt minden körülmények között egyes!
Az aki csak egy kicsit is konyít az egész felsőoktatási rendszerhez és nem utolsósorban NEM ELFOGULT, el is röhögi magát azon, amikor egy jogászhallgató magát a medikushoz hasonlítja. Bár itt gyakorin már megszoktuk, hogy a kukás is magát az orvoshoz hasonlítgatja, szóval ez már meg se kottyan.
Egy szoval sem mondtam, hogy elvárás. De ha megnézed a politikusok nagy része jogi végzettséggel rendelkezik- es nem csak feltétlen Magyarországon. Van ahol követelmény vezeto tisztségek betöltéséhez jogi egyetem elvegzese. Lehet őket szídni, leszólni, de akar tetszik akar nem, olyan követelményeknek kell megfelelniük, amihez szükséges az átlagom felüli műveltség. Az hogy hülyének tettetik magukat, más tészta, de aki nem hiszi nyisson meg egy jogszabályt es nézze meg mennyi szabálynak kell teljesülnie, milyen munkát végeznek. Egy országot pedig nem csak politikusok irányítják. Vannak ellenőrző szervek, mint az Alkotmánybíróság, amiknél követelmény a 20 ev jogi szakmai tapasztalat vagy kiemelkedő elméleti jogi tudás. Ők pedig mindent elkaszalhatnak amit az Országgyűlés csinál. Mi ez ha nem irányítás?
A jogi egyetemen pedig tanítanak politológiát, igy nem csoda hogy sokan a politikába mennek. Igen, lehet Jucika is a falusi kocsma csaposa miniszterelnök ha van támogatottsága; csak az elso heten elront valamit es bukik az egész Kormány. Ez nem vezetés, es nem ez a politika alapvető célja. (Btw nem is eleg csak a támogatottság egy miniszteri cím megszerzéséhez, de ebben nem mennek bele).
Az, hogy elso evben nincs szigorlat, nem jelenti azt hogy egyáltalán nincs! Igenis van, nem is kevés. Egy jogász akkor viszi valamire, ha 4-5 lesz a diplomája- amit nem sikerül, ha van egy darab szigorlatod ami 4es vagy 3as. 1500 oldal orvosin? Örülök neki, szépen néznénk ki ha nem tudja hol van a vesém egy műtét kozben. De gondolom te sem örülnél ha milliókat buknál egy ügyben mert az ügyvéded nem érti a dolgát. Nekem mostani vizsgaidőszakra polgarjogból 700 oldalas törvényt kell tudnom fejből az egészet- es 8 vizsgám van, ugyanennyi oldalakkal, ha nem több. Szigorlatok beugrósak, reggel bemész, kijavítják, ha egyet rontasz nincs meg. Délután mész szóbelire. Nem sikerül, megy elölről az egész. Polgári perjog, egy szót elrontasz a törvényből bukó- es félreértés ne essék, nem open book vizsgákról beszélek, hanem minden törvényt fejből kell tudni. Aki azt hiszi nem nehéz ajánlom nyissa ki a polgári törvénykönyvet a dologi jog vagy kötelmi résznél es nézzük meg mennyit ért belole. Elarulom: semmit, nem véletlenül töltenek emberek 8 evet ennek a tanulásával. Ha mar PJ- záróvizsgán (!!!) a hallgatok 90%at egy mondat utan kib@**ták most tavasszal. 200-an jutottak el csúszokkal együtt az allamvizsgaig. Szoval senki ne mondja hogy a jogot elvégezni bárki el tudja.
Mar régen lemondtam arról, hogy az értelmetlen embereket meggyőzzem az ellenkezőjéről, tapasztalataim szerint szinte lehetetlen ha ragaszkodnak a hülye€égükhöz. Csupán annyit kertem hogy ne nézzünk le más szakmát, csak azert mert en jobb vagyok elv hívei vagyunk.
Oh, és mielőtt minden ok nélkül vádaskodni kezdünk, en nem pontoztam le senkit, nem szoktam se le se fel, mert az egész csak arra jo hogy az olyan elfogult, értelmetlen es ostoba emberek mint amilyen te is vagy, az alapján ítéljen meg valamit hogy hány százalékon all. Lehetséges egy masik olyan idióta, felsőbbrendű es elfogult jogász kolléga volt aki csupán igy szeretne kifejezni véleményét. De hat mit erdekel ez teged ha le lehet szólni másokat es zsortolodni lehet azert, mert te adott esetben képtelen vagy elvégezni egy jogi egyetemet.
(Zárójelben: egy percre sem hasonlítgattam magunkat az orvosokhoz, szerintem éppen ellenkezőleg amellett szóltam fel hogy annyira más a ketto, hogy nem lehet összehasonlítani. De lehet az ilyen mértékű összetett mondatok meghaladják az képességeidet hogy fel tudd fogni mit mondanak, ez esetben szólj es érthetőbben fogalmazok következő alkalommal).
-elozo, elfogult es magát felsőbbrendűbbnek gondoló hozzászóló
Kedves 33-as!
Jogi egyetemen ugyanilyen mennyiséget el kell tudni sajátítani és rengeteg mindent kell nagyon aprólékosan észben tartani és tudni összefüggésekkel. Nem tudom honnan veszed, hogy nincs szigorlat jogon mert van bőven és nem kis anyagmennyiségekből. Nálunk (ELTE) a záróvizsga sem egy könnyen megugorható dolog, többen bukják el a diplomájukat mert kimerítik a maximális lehetőséget a próbálkozásra, illetve sokak meg sem tudják csinálni egy félév alatt az egészet. Azt meg végképp nem értem honnan veszed, hogy a jogászok nem alázatosak én több orvostan hallgatóval, orvossal találkoztam akiről ez inkább elmondható.
Az utolsó hozzászóló jól látja, az ország működésének rendjét irányítók nagy része a jogászokból kerül ki komoly jogtudományi tevékenységgel (lásd Alkotmánybíróság, Kúria stb.) ne csupán a kisebb ügyvédek stb. alapján vonj le következtetést és végképp ne a politikusokból.
37-es:
Csak halkan jegyezném meg külföldön sehol nincs levelezős jog, ez oktatáspolitikai kérdés, bármikor dönthetnének arról, hogy az orvosiból is indítanak levelezőst, ne e szerint ítéljünk már meg szakokat.
Orvosiból SOHA nem lesz levelezős! SOHA! Mert akkor utcára megyünk!
El kell fogadni, hogy más szinten van! Pont.
Itt nem fognak Zimány Lindák, Fekete Pákók, Demcsák Zsuzsák meg Csisztu Zsuzsák tanulni. Ide az ELIT jön! Magyarország elittanulói! El kell fogadni! Ez mindig is így volt, mindig is így lesz! Apukám is tudna mesélni, hogy míg ő tanult, jogász kollégiumtársai diszkóba mentek. Erre apám megkérdezte vizsgaidőszak közeledtével, hogy nem kéne-e tanulni. Ők csak annyit mondtak, hogy elég mellébeszélni, amúgy simán átengedik őket.
Orvosok, mint elitek? Ne röhögtess. Beképzelt tuskó az összes, akkor is ha amúgy van mire.
Én is jöhetnék, hogy úúú, biológusok, szociológusok, filozófusok állandóan buliba járnak és szórakozni, én meg otthon tanulok. Nincs jelentősége. Mint mondtuk, sokakat kiszórnak, mert nem oda valók, nem bírják vagy rájönnek ez nem az ő világuk. Többségében ők azok. De ha bemész az ELTE könyvtárába vizsgaidőszak közben, főleg jogászok ülnek ott. Ráérnek elmenni bulizni szemeszter közben? Persze, mert nálunk állandó számonkérés van, folyamatosan, hétről hétre. Emiatt van ,,csak" 7-8-9 vizsgánk, és nem 10-16 mint más karokon. Nekünk év közben is teljesíteni kell. Így aki folyamatosan tanul, annak több ideje van szórakozni.
Azt pedig megkérdezhetem honnan tudod, hogy nem lesz levelezős szak az orvosin? Netalántán befolyásod van ilyenekre a Parlamentben? Avass be a titkodba!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!