Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Egy ember az orvosi második...

Egy ember az orvosi második évében még elkezdi a jogot levelezőn. Ha mindkettőt lelkiismeretesen csinálja, mennyi ideje marad élni, aludni, szórakozni?

Figyelt kérdés

2019. febr. 8. 23:19
1 2 3 4 5 6
 21/55 anonim ***** válasza:
36%

A 8as válasz mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

Pont hogy számít, hol diplomáztál, mert ma már diploma és diploma között hatalmas különbségek vannak (és ezt a munkáltatók is tudják)

Pesten például a SOTE (orvosi), BME (mérnöki), Corvinus (közgazdász) és ELTE (jogász) egyetemek termelték ki a diplomások közel 100%át, ezek voltak a top egyetemek (és a mai napig is azok). Az, hogy időközben nevenincs egyetemek is kitalálták, hogy az új karjukra felvett hallgatói befizetésekből hatalmasat kaszálnak, nem változtatott ezen a helyzeten, maximum annyit, hogy az egykori kisikolás 3as tanuló is (szintjéhez mérten) elvégezheti az Ybl Miklós építész-művész szakát, aztán verheti a mellét, hogy ő ugyanolyan diplomás, mint mondjuk egy SOTE-n végzett orvos, ami röhej.

A jó hallgatót az választja el a közepes hallgatótól, hogy nem "szivatásként" tekint az egyetem által támasztott követelményrendszerre, és nem a kifogásokat keresi, vagy a felelősségét hárítja el (klasszikus példa, hogy ha nem sikerül a vizsgád, mert tojtál rá, akkor a tanár szivatott meg), hanem odateszi magát, felkészül rendesen, és megugorja azt a lécet, amit az egyetem támaszt.

Egyes egyetemeknél ez a léc nagyon alacsonyan van, viszont ezáltal nem is szerzi meg a hallgató azt a stabil elméleti tudást, amit később egy nívósabb munkahelyen ki tud egészíteni tapasztalataival. Egy top egyetemen valóban sokat kell tanulni, de aki végigcsinálja, az nem csak a szakértelme, hanem a fegyelmezettsége és stressztűrőképessége miatt lesz keresett a munkáltatók szemében.

Amúgy érdekes, miért mindig azok próbálják meg győzködni a többieket, hogy ők is ugyanolyan diplomások, mint mondjuk az ELTE-sek vagy BME-sek? Mindig azoktól hallani ezt a szánalmas vergődést, akik legbelül tudják, hogy egy kalap kakit sem ér a diplomájuk. Vagy ti láttatok már komoly egyetemen végzett embereket a mekis pult mögött?

Lehet szidni a másikat, meg fújni az életre, de mindenki a saját maga sorsának kovácsa. Annyit kapsz vissza, amennyit beletettél a tanulásba. Az pedig, hogy lepontoztok, semmit nem fog változtatni ezen.

2019. febr. 10. 16:02
 22/55 anonim ***** válasza:
78%

Én meg amellett nem tudok szó nélkül elmenni a bicskanyitogató kisebbségi komplexusos írásodtól eltekintve, SOTE-FOK-osként, hogy te ilyen büfészakokkal hasonlítod össze az orvosit! Az, hogy más szakon, ahol 7-8-10-15 helyen van felvétel, ott azért """"lehetnek"""" különbségek (talán....). Itt orvosin 4 helyen szerezhetsz diplomát!

Pécsen végzett barátom kardiológus-közgazdász, most orvosigazgató-jelölt 34 évesen. Kb. ennyit erről. Ráadásul a magyar oktatási rendszer felvételijén 418 volt a PTE-FOK és a SOTE-FOK pedig 432. Ez elenyésző különbség 2 emelt szint mellett. ÁOK-on is kb. ez a helyzet. Fizetős meg nem sok indult.

Debrecenben végzett haverom pedig idegsebész-rezidens. Hoppá...le se szrták hol végzett! Apám pedig elismert sikeres fogorvos, ő Szegeden végzett 1982-ben! Nem tudom nálatok hogy van, de nálunk 4 orvosi-fogorvosi fej-fej mellett halad.

Szerintem ti ahelyett, hogy vernétek a melleteket a semmire, meg elhiszitek, hogy a pesti egyetemek a teremtés koronái, kicsit szálljatok azért magatokba, mert ÉN SOTE-sként szégyellem magam helyettetek! Ilyen dolgok SOHA nem fordultak meg a fejemben, hogy pl. Pécsen """""kevesebbet""""" tanulnak, mint itt Pesten! Ez hülyeség! Ők is megszakadnak! Ebből is látszik, hogy belétek SOHA nem verték az alázatot! Mert gyenge szakon tanultatok! Kb. ennyit a kalap-kaki diploma vs. """top""" egyetemedről meg a sznob viselkedésedből! Magyarországon meg nincs is kimondottan TOP egyetem.

2019. febr. 10. 17:25
 23/55 anonim ***** válasza:
82%

20-as, nézdd én nem akarok veled vitatkozni, mert sok igazat mondasz, csupán arra akartam rávilágítani, hogy nem mindenkinek megy vagy ment úgy az egyetem, mint neked, van akit igenis jobban megvisel(t), mint téged, és szerintem ez a többség. Ki tudja, lehet nincs igazam, de én így látom.

Nekem nincsen semmi bajom, nem vagyok elkeseredve, tudom, hogy később se lesz másképp, de én mindezt vállaltam, mert ezt a hivatást választottam, nincs más, amit valaha szívesebben csinálnék, szeretem az egyetemet, életem legszebb időszakát élem itt. De ettől még nem visel meg kevésbé, ettől még baromi nehéz úgy lavírozni, hogy mindenre jusson időm. Szerintem kevés olyan szak van, ahol ennyi mindent követelnek a hallgatóktól. Ez nem tipikus orvosis mentalitás vagy akárminek is nevezted, hanem tény, van még pár szak, ahol hasonló/ugyanolyan/nagyobb erőfeszítéseket kell tenni, de mindenképp a kiemelkedően nehezek között szerepel, ezen nincs mit ragozni.

Én nem negatívan nézem a dolgokat, hanem reálisan. El lehet végezni az orvosit tökéletesen úgy is, hogy van élet, buli, barátok, ésatöbbi, ezt sose tagadtam. Egy másik szak végzése mellette viszont szerintem szinte lehetetlen, vagy legalábbis a többségnek az.

2019. febr. 10. 17:29
 24/55 anonim ***** válasza:
21%

Kedves 22es válaszoló!

Nagyon sajnálom, ha a véleményem ennyire mély indulatokat váltott ki belőled, remélem a többi orvos ismerősödnek a hivatásához méltó viselkedést is sikerült elsajátítania.

"Pesten például a SOTE (orvosi), BME (mérnöki), Corvinus (közgazdász) és ELTE (jogász) egyetemek termelték ki a diplomások közel 100%át, ezek voltak a top egyetemek" -> Úgy látom, a szövegértelmezéseddel komoly gondok vannak. Egy szóval nem írtam, hogy Pest a világ közepe, arra világítottam rá, hogy Pesten 4 nívós egyetem működik a mai napig, és a más egyetemeken megszerzett semmit érő diplomával rendelkezők azt gondolják, hogy egyenrangúak az e egyetemen végzettekkel. Ez nem igaz.

Mivel orvosira jártál, ezért feltételezem a statisztikák értelmezéséhez lövésed nincs, de ezt elnézzük neked. Ma Magyarországon több, mint 30.000 orvos praktizál. Ha ebből a sokaságból kiemelsz 2-3 embert (apád, testvéred, haverod stb), akik nem SOTE-s diplomával rendelkeznek, és abból vonsz le következtetéseket, hogy ők jelenleg mennyire sikeresek, az egyáltalán nem reprezentatív.

Az, hogy egy Corvinusos közgazdász nem kezel egyenrangú kollégaként egy IBSen végzett hülyegyereket, ahol a tandíj az egekben van, cserébe 250 pontért már felveszik, annak pedig nem az az oka, hogy bárki is "istenkomplexusos", hanem puszta tény, hogy szakmai tudásuk között egy szakadék tátong.

Továbbá úgy gondolom, hogy a nehéz diploma megszerzésével az ember megtanul alázatos lenni. Ebből kifolyólag te vagy nem vagy orvostanhallgató, vagy (ami rosszabb) elkezdted az orvosi képzést, de kibuktál. Akárhogy is, a mentalitásodból kifolyólag jól elbánt veled az élet, amit te hagytál.

Kérdésre válaszolva továbbra is úgy gondolom, hogy a jog és az orvosi képzés együtt megvalósíthatatlan, viszont érdemes átgondolni, van-e értelme egyáltalán ötvözni ezt a két szakot. Hol tudja kihasználni az ebből megszerzett tudást az, aki orvos és jogász is egyben? Szerintem teljesen felesleges ezt a két diplomát együtt megszerezni. Vagy jogászok legyünk, vagy orvosok.

2019. febr. 10. 18:52
 25/55 anonim ***** válasza:
12%

Te ostoba troll, pl.: Kásler hol végzett? Hirtelen nem ugrik be... Na majd ő lesz egy szinten a sznob aktatáskás apuci pénzelt Corvinusokkal meg ELTE-sekkel...eszem megáll komolyan!

Még kismilliónyi példát tudnék mondani! De remélem nem fogsz belépni a rendelőbe, mert eskü kifogom verni az összes fogadat!

2019. febr. 10. 19:10
 26/55 anonim ***** válasza:
84%

"Nekem nincsen semmi bajom, nem vagyok elkeseredve, tudom, hogy később se lesz másképp, de én mindezt vállaltam, mert ezt a hivatást választottam, nincs más, amit valaha szívesebben csinálnék, szeretem az egyetemet, életem legszebb időszakát élem itt. "

Ez a lényeg. Pont ugyanígy érzek én is, és talán évek múltán még szépülnek is az emlékek.

Nekem csak abból van elegem, hogy ha orvosis kérdés van, ez sosem hangzik el. Az, hogy igen is megéri a szenvedést, és attól, hogy baromi sokat kell tanulni, attól még az ember életének legszebb évei az egyetemista évek. Igen, orvosin is. De ezt valahogy mindig kifelejtik a leírásokból, mindig csak a rinya megy, hogy mennyire nehéz, mennyire borzalmas, mennyire sokat kell tanulni, mennyire nincs élete az embernek blabla.

"Egy másik szak végzése mellette viszont szerintem szinte lehetetlen, vagy legalábbis a többségnek az."

Ha elolvasod az első kommentem, nekem is ugyanez a véleményem.

2019. febr. 10. 19:20
 27/55 anonim ***** válasza:
Ismerek olyat aki az orvosit és a pszichológiát csinálta nappalin, mind a 2 szakot 4,5 átlag felett. Közben meg élete is volt az egyetemen.
2019. ápr. 13. 14:50
 28/55 anonim ***** válasza:
53%

"Azért merem remélni, hogy nem lesz a többség érzelmi nyomoronc, akinek sikerül elvégezni."

Sok orvosis nárcisztikus lesz mire végez vagy eleve úgy ment oda, azt meg lehet érzelmi nyomoroncnak tekinteni.

2019. ápr. 13. 14:53
 29/55 anonim ***** válasza:
72%

Wow, nem tudom ez a poszt eddig hogy került el. De meglepő, hogy elméletileg itt értelmes, képzett emberek beszélgetnének - ehelyett mit látni? A szokásos ,,kinek a kertje zöldebb" vitát az orvosok és jogászok, ELTE-sek és más jogosok között. Pedig nem értem miért. (Btw. orvosok között is van ilyen állandó hiszti hogy ki a jobb?)

Orvos-jog: a kettő összehasonlíthatatlan, nincs is értelme azon filozofálni melyik a jobb. Mindkettőre sokat kell tanulni, mindkettőnél kevés aki viszi is valamire. Jogot el lehet végezni levelezőn, igen, de nem ugyanaz mint ha bejársz. Nem véletlen, hogy a levelezősök 99%-a munka és család mellett, másod-/harmad-/negyeddiplomaként csinálják. Nem ugyanaz mint a rendes diploma, és ha csak egy levelezős jogi diplomád van, kiröhögnek.

Nem lehetetlen, de nagyon-nagyon-nagyon nehéz (visszatérve az eredeti kérdésre).

ELTE-többi egyetem: ne haragudj kérdező, de ehhez többet tudok hozzászólni. Az ELTE igenis nehéz. A többi egyetemen nem azt mondom, hogy nem kell tanulni, de fényévekkel könnyebb. Nem véletlenül mennek át az ELTE-ről máshova, és nem fordítva. Az évfolyamokon kezdetben kb. 450 hallgató van, záróvizsgáig ismerőseim azt mondják kb. 180-200 jut el. Abból 100-at kiszórnak durván. Ez az ELTE. Sokan nem bírják, azért mennek el. A munkáltatók igenis kikötik, hogy milyen diplomát kérnek -ELTE, summa cum laude. Van ahol rosszabbal vagy mással szóba sem állnak veled. Egy jobb ügyvédi irodában milliókat is elkérnek, hogy odamehess szakmai gyakorlatra, s ott is ELTE sajnos majdnem mindenhol előnyben van. És nem véletlen. Legjobb, legelismertebb oktatók tömege, tele lehetőségekkel. Nézzétek meg a versenyek eredményeit. OTDK, Jessup, egyéb szakmai versenyek. Mindenhol vagy eltés nyer, de a legjobb háromban szinte mindenhol ott vagyunk. Az oktatás kitűnő, s ideje lenne sajnos elfogadni, hogy a többi jogi kar nem ér fel egy ideig idáig. És nem az istenérzet, felsőbbrendűség, stb. beszélek. Ha nem is saját, de mindenképpen ismerősök tapasztalataiból. Persze mindenki ugyanazt tanulja, felmerül hát a kérdés minek az állandó vita. Mert az oktatás színvonala más.

Eszembe jutott még egy pont, mégpedig a magyar-külföldi jogi oktatás/levelező szak külföldön: na ezt gyorsan felejtsük el. Aki tanult jogot, első félév, nem is tudom hogyan lehet ilyen amatőr hibába belemenni: a jog egy területi szakma, csak bizonyos szempontok alapján szabad az egyes jogintézményeket összehasonlítani más országokkal. Mivel mindenhol más a jogrendszer. Aki össze akarja hasonlítgatni a magyar oktatást, az tegye, de ne a jogi oktatás szempontjából. Valaki mondta a Harvard-Yale-Oxford-Cambridge kvártettet. Hiba. Utóbbi kettő jóval idősebb egyetemek, természetes hogy jobb az oktatás -s főleg elismertebb. Többek között ezért tartják itthon az ELTE-t a legjobbnak, mert van tapasztalata, van benne bizalom. Míg a többi fiatalabb jogi karnak nincs, ezért nem is bíznak benne. Majd száz év múlva már lesz rendes konkurencia. Yale-Harvard, két olyan egyetem, aminek semmi köze a magyar oktatáshoz. Teljesen más jog- és oktatási rendszer. Amerikában 3 év a jogi college- gondolom egyetértünk, hogy egy európai országban ez kivitelezhetetlen. Ha hasonlítgatni akarunk, akkor hasonló rendszerekhez: Lengyelország, Németország. Ezek között az ELTE igenis ott van a legjobbak között. Főleg ha azt nézzük, mennyit fordítanak itthon az oktatásra és hogyan gazdálkodik belőle az ELTE. (zárójeles megjegyzés, az utóbbi költségvetés csökkentések alkalmával az egyetem egyetlen egy karnak a költségvetéséhez nem nyúlt, mégpedig a jogi karához. Így is kínosan keveset keresnek az oktatók, szép is lenne ha el is mennének innen...). Ez egy amerikai egyetem esetében teljesen más, gazdagabb ország, jobb felszereltség. A többi meg politikai kérdés, amit remélem nem kell senkinek felhívni a figyelmet, hogy teljesen más mint az itthoni.

Orvosok életeket mentenek, jogászok irányítják az országot. S ez így van rendjén, mindkét szakmának megvannak a maga szépségei és bugyrai, de a kettő nagyon más, éppen ezért fölösleges hasonlítgatni őket.

2019. máj. 13. 16:20
 30/55 anonim ***** válasza:
34%

"jogászok irányítják az országot."

Jogászok mikor irányították, hol irányítják az országot? Vagy ez miben nyilvánul meg? Jogászoknak mi köze van az ország irányításához? Elnök még a sarki kocsmás is lehet, ha van elég támogatottsága. Sőt! Bárki lehet miniszterelnök, ha ide akarsz kilyukadni. Csak népszerűség kell.

2019. máj. 13. 19:49
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!