Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mennyire támogatnátok a...

Mennyire támogatnátok a lányotokat, ha az egyeteme mellett mást is szeretne tanulni?

Figyelt kérdés

Jelenleg levelezőn tanulok a Corvinuson. Azért váltottam levelezőre, mert a barátom miatt Szegedre költöztem (ő itt tanul). De így elég unalmasak a napjaim, nem sok embert ismerek még itt. Akiket meg igen, azok egyetemre járnak, suliban vannak.

Ma is pl. reggel 9-től délután 4-ig egyedül vagyok...

Ezért arra gondoltam, hogy jövőre jelenkeznék az SZTE-re, romanisztika szakra. Tanultam franciát, gimnazistaként le is nyelvvizsgáztam belőle. De két éve egy szót sem beszéltem, szóval ha emelt érettségit szeretnék belőle, jó lenne újra különtanárhoz járnom, meg ha nem felejtettem sokat, jól is haladunk, májusban megpróbálnám a felsőfokút.

De félek, hogy a szüleim nem támogatnának. Mert már annak sem örültek, hogy összeköltözünk a barátommal, mert "biztos elvonja majd a figyelmemet a tanulásról". De a szak, amin vagyok jelenleg, nem igényel annyira sok tanulást, hogy másra ne legyen időm mellette. És úgy érzem, hogy képes lennék elvégezni egy másik szakot is, plusz le is foglalnám magam valami normális dologgal.

2017. szept. 21. 13:19
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
95%

És nincs semmi olyan ami érdekel? Ami a szakmához kapcsolódna? Én pl Állatorvos leszek, ezért amikor csak tudok járok asszisztenskedni. Én mondjuk pénzt nem is kapok érte és így is megéri, rengeteg dolgot lehet tanulni, tapasztalatot szerezni, kicsit belelátni, hogy hogy mennek a dolgok és amúgy is imádom az egészet. Részmunkaidőben simán elmehetnél, szereznél egy kis gyakorlatot.

Vagy pl sport ( komolyabb szinten, heti 5-6 alkalommal, így tuti lenne eredmény), vagy nyelvtanulás, akár egy teljesen új nyelvet, akár a már meglévő tudást fejleszteni. Nincs valami hobbid? Egyik ismerősöm a fotózásra van rákattanva, másik festésre, van aki állandóan önkénteskedni jár.

Szerintem csak akkorj vágj bele a romanisztikába, ha a jövőben hasznod is lesz belőle. Különben csak elveszi az idődet és az energiádat. Ha érdekel, akkor magadtól is olvashatsz bármit a témáról.

2017. szept. 21. 14:09
 32/48 anonim ***** válasza:
0%

Ja hogy még lakást is kaptál Pesten, amit inkább kiadtál albérletbe, és emellett tartanak el a szüleid meg a párodék. Ez igen, te aztán tudod, hogyan kell élni. :D

Ha ilyen sok a szabadidőd, és még pénzt is kapsz, de dolgozni nem vagy hajlandó, akkor mi lenne, ha jótékonykodnál?

Járj el az ingyenkonyhákra ételt osztani, vigyél takarókat a hajléktalanoknak, olvass mesét a gyerekosztályon a kórházban, sétáltass kutyákat a menhelyen, vigyél nekik tápot...

Olyan kevés embernek adatik meg, hogy ilyen fiatalon tengernyi ideje legyen, ne kelljen dolgoznia, és még pénzeljék is... használd ki és tegyél valami jót a világért.

Egyébként nem minden "végzettségi nélküli" munka rossz. Szegeden meg Pesten is vannak részmunkaidős állások diákoknak, nem is kevés.

Nem biztos, hogy mindig lesz miből támogatniuk téged a szüleidnek, ők is kerülhetnek rossz helyzetbe. Vagy akár a párod. Nem lenne mégis csak jobb érzés, ha lenne saját, fix jövedelmed, meg saját pénzed?

Ha most elkezdenél dolgozni, amellett, hogy eltartanak 2 helyen, akkor 5 év múlva millióid lehetnének félretéve. Ha meg ennyire derogálnak a hétköznapi munkák, akkor keresgélhetsz majd 30 éves korodig, és addig is élhetsz anyádék pénzéből. Nagyon hangzatos szak a romanisztika, de ezekkel a bölcsészdiplomákkal a mai világban max. a McDonaldsban fogsz elhelyezkedni.

Arról nem is beszélve, mi lesz, ha szakítotok a pasiddal. Akkor két szakot fogsz levelezőn csinálni? Vagy vetetsz a szüleiddel Szegeden is egy lakást? Vagy már vettek is?

2017. szept. 21. 14:19
 33/48 anonim ***** válasza:
29%
Ja látom, ez megint a heti szokásos, elkényeztetett gazdaglányos sztori sokadik része. Nyilvánvalóan provokáció.
2017. szept. 21. 14:23
 34/48 anonim ***** válasza:
76%
A diákmunka szerintem sem éri meg. A francokat sem érdekli, hogy ki melyik Tescoban volt árufeltöltő vagy hol volt gyárimunkás. Apu nemrég válogatott magának a csapatába embereket. Baromira nem érdekelte a nem reveláns munkatapasztalat, csak a szakmai. HR-es ismerősök szintén csak a szakmait nézték. Szerintük inkább egy pályakezdő summa cum laude MSc, Ph.D. diplomás ember, mint egy kettes, hármas ex Tescos / gyári munkás. Ha szakmába vágó részidős munkát tudnál szerezni, az más. Az valóban jó ötlet. De egy irreveláns diák munkának nem sok értelme van, ha anyagilag megengedhetitek magatoknak. A közvetítők valóban nem kevés %-ot leszednek maguknak. Ugyanez van a külföldi munkák esetén. Amilyen kinti munkában magyar / török / kínai kéz benne van, azt kerülni kell messziről.
2017. szept. 21. 14:23
 35/48 anonim ***** válasza:
89%
Ritka ostoba az a válaszoló, aki szerint egy bölcsész a Mekiben köt ki. Nyílván azért dolgozik nem kevés pénzért multinál / fordító irodában több nyelvszakos ismerősöm, mert semmit nem ér az ilyen, csak a mérnök.
2017. szept. 21. 14:26
 36/48 anonim ***** válasza:
73%
Utolsó, de akkor mondjuk kereshetne a szakmájába illő szakmai gyakorlatot.
2017. szept. 21. 14:28
 37/48 anonim ***** válasza:
56%
ja ha megvan apa cégében a munkád, akkor persze felesleges, de bizonyíthatnád szüleidnek, és főleg magadnak, hogy tudsz egyedül is boldogulni, hidd el jobb érzés, és valszeg aprópénzt kapnál, de azért tennél is valamit
2017. szept. 21. 14:34
 38/48 anonim ***** válasza:
29%
52%-os, HR-esként elmondhatom, hogy abszolút nem a summa cum laude MSc vagy PhD pályakezdőket keressük, egyáltalán senkit nem érdekel, hogy hányasokkal végzett valaki. Alapvetően olyan ember aki x területén megállta a helyét roppant szimpatikus egy önéletrajzban. Summa cum laude a mai világban senkit sem érdekel.
2017. szept. 21. 14:55
 39/48 anonim ***** válasza:
44%

Ja, tehát nálatok az a menő, hogy kibekkeljétek, hogy ne kelljen bejárni egyetemre és még a munka is büdös.

Értem, szuper csapat vagytok, büszkék lehettek magatokra ;)

És nem vagyunk megkeseredettek, csak épp tudjuk, hogy nem bulika az élet - és tudtuk ezt egyetemistaként is.

2017. szept. 21. 14:59
 40/48 anonim ***** válasza:
12%
"Nem tanulós" szakon hol 466 a ponthatár...?
2017. szept. 21. 15:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!