Hogy gondolhattam én ezt komolyan? Ti hogy csinálnátok?
Úgy jött ki (suliváltás miatt) a középsuli, hogy 4 évig nem tanultam biológiát. Végül 6. tárgynak tavaly bioszt választottam, amire meg végül nem mentem el, mert berezeltem, mert semmit nem tanultam. :|
Most, ebben az évben újra jelentkeztem. Viszont tanulni megint későn jutott eszembe, így ~2 hónap alatt rágtam át magam a 4 év anyagán és azon belül is leginkább az emberi szervezetre koncentráltam (szóval növény és állattanon konkrétan átrohantam/ugráltam).
Talán kijelenthetem, hogy hideg vizes ébresztésként ért, mikor ma kinyitottam a feladatlapot. A teljesítményemről talán elég annyi, hogy már itthon vagyok. :| Nem mondanám, hogy nem tudtam semmit, de ez leginkább annak köszönhető, hogy nem csak és kizárólag növény/állattan téma volt.
Na mármost a fő kérdésem igazándiból az, hogy Ti hogy csinálnátok? Hogy tanulnátok? Van egyáltalán esélyem felkészülni úgy biológia érettségire most októberre, vagy jövőre, hogy meglegyen a reális esélyem a 90%-ra, vagy fölé?
Duplázni szeretnék és emellett a kitűzött cél az ÁOK, vagy a TTK/Biológia. Ugye előbbire meg duplázás esetén fizika/biológia, vagy kémia/biológia duett kell, ezért is halasztottam.
Nagyon elment a kedvem most az egésztől, egyszerűbbnek látnám, ha inkább valami giotinszerű szerkezettel pontot tennék szánalmas életem végére, de átlagban mindig valami hasonló jár a fejemben, mikor valami nem sikerül. :D
Összegezve:
Ti hogy tanulnátok? Van egyáltalán esély arra, hogy csak könyvekből az ember felkészüljön, vagy azért egy tanárra szükség van?
Véleményem szerint meg lehet csinálni, akár csak könyvekből is (biológia annyira sosem volt a szívem csücske, de más tárgyból volt hogy én csak könyvekből tanulva emelteztem anno.)
Csak: nem az utolsó pillanatban kell elkezdeni tanulni, hanem bizony folyamatosan, ha ekkora lemaradásod van.
De ha tényleg ez a vágyad, akkor szerintem menni fog, csak nagyon el kell szánnod magad!
Sok sikert! :)
miért választanál biosz szakot ha tulajdonképp az nem is érdekel? (Ha érdekelne,akkor nem csak most az utsó x hónapban tanultál volna, hanem önszorgalomból és érdeklődésből olvastál volna utána). Ha ez nem megy, akkor a fősuliról/egyetemről tuti kihullasz az első félévben.
szóval én inkább másik szakot/szakpárt választanék a helyedben.
Igen van esély, akár még az októberire is lenne, de ehhez sajnos komolyan kell venned a tanulást, mert 4 éves anyag az tetemes. De ha 2 év alatt nem igazán bírtad komolyan venni, nincs rá nagy biztosíték, hogy a nyarat végig fogod tanulni.
Magántanárra, max ellenőrzés és a témakörök kijelölésénél van szükség szerintem, bár az új érettségiben mintha lenne valami labor féle, oda már biztos kell segítség.
Nekem is vannak hasonló ötleteim ha valami nem sikerül, de általában nem a giotinnal. :)
11:39: Köszi! :)
11:40: Nem mondanám, hogy azzal van a gond, hogy nem érdekel. Csak csapongok és emellett lusta vagyok. :|
11.-ig arra készültem, hogy infóra megyek. Aztán kicsit beleástam magam és rájöttem, hogy nekem ez nagyon száraz és mivel nem akartam, hogy olyan munkám legyen, amit nem élvezek ezért letettem a programozói szakról. Tehát 12. osztály előtti nyáron döntöttem úgy, hogy biológiai szakot akarok választani.
Viszont úgy alakult, hogy a szakmai tárgyak miatt (gimiből jöttem át szakközépbe, hogy lustulhassak... utólag rádöbbentem, hogy vesztemre) a bioszfaktot nagyon félre kellett raknom. Azt a marginális időt, amit otthon tanulásra fordítottam, azt többnyire lefedték az építészeti tárgyak. A maradék erőm meg többnyire elment arra, hogy megvívjam a fizikatanárnőm ellen a Vader kontra Luke párbajt. Tehát akármennyire is felüdülés volt a bioszfakt, nem volt mindig energiám/kedvem bemenni.
A fő problémám az elmúlt egy évben pedig az volt, hogy állatira lusta vagyok és a semmittevés közepette mindig úgy tekintettem a tanulásra, mint valami teljesíthetetlen feladatra. Az elmúlt két hónap alapján merem csak kijelenteni, hogy valami hihetetlen módon hülye voltam, mert nagyrészt végig élveztem a könyveket és ha már hamarabb elkezdtem volna, akkor kevésbé kellett volna sietnem.
Szóval nem azért választottam biológiai szakot, mert annyira egyszerűnek gondoltam, hanem azért, mert eddig az egyetlen egy szakirány, amit tényleg élvezek. Jobban el tudom magam képzelni orvosként, virológusként vagy akár egy NTG-s újságíróként, mint mondjuk egy MS-nál ügyködő szoftverfejlesztőként, vagy az AMD-nél ügyködő mérnökként. Az építészet iránti szeretetet a sulim úgy egy az egyben kiirtotta belőlem, tehát ezen a szakirányon sem tudnám elképzelni magam. Még a marketing az, ami valamennyire foglalkoztat, de az meg manapság kit nem?
11:42: Csak középszinten kell labor. Emelt szinten végig kell csacsogni röpke 20 percet. :) Remélem legalább ez menni fog... :|
A tanulás komolyan vevése az elmúlt 2 hónap után azt hiszem, hogy nem lenne annyira nehéz. Bár nem vagyok az a napi 16 órát tanulós fajta, de azt hiszem sikerült megtanulnom, hogy hogy érdemes beosztanom az időmet. :)
12:04: Hát itt nem csak átismételgetésről van sajnos szó. Bár ez alatt a 2 hónap alatt is behoztam egy elég nagy lemaradást szerintem, tehát ezt egy még egyszeri, normális ütemű nekiugrással lehet, hogy tényleg meg tudom csinálni.
Csak nem akartam kizárólag a saját véleményemre adni, mert most is tartottam magam annyira felettébb mindenki felett állónak, hogy 2 hónap alatt meg csinálok lazán egy emelt szintet. Aztán ugye az lett az eredménye, hogy rövid távon pof@'ra...
12:17: Emelt. Elfelejtettem írni, elnézést. :)
Tapasztalatból mondom, hogy emelt biosz érettségire fel lehet készülni tanár nélkül.
Persze gondolom ez attól is függ, milyen agyad van a dolgokhoz:)
Ne gondold, hogy csak magolással lehet tanulni.
Ha sokat olvasgatsz, egy csomó minden rádragad. Feladatokkal pedig be lehet gyakorolni a dolgokat, talán úgy jobban meg is marad. És szerintem feladatokat oldogatni nem olyan száraz dolog, mint tanulni.
Szóval szerintem szerezz be egy jó könyvet, amiben rendesen leírják az elméletet, és keress rengeteg feladatsort.
(könyv, előző évek érettségi feladatsorai, neten is rengeteget lehet találni. Pl itt: [link] (minden elméleti rész végén vannak feladatsorok és megoldások is hozzá).
Ha vmelyik részt nem érted, akkor keresel vkit, aki tud segíteni, vagy elmész tanárhoz. De szerintem folyamatosan nincs rá szükség.
Bár ha ez jobban ösztönöz (pl jobban ráveszed magad a tanulásra, ha tudod, hogy valaki kikérdezi), akkor jó ötlet is lehet.
Ne ess pánikba, egy év alatt fel lehet készülni. Ha nagyon ráfekszel, még az októberi érettségit is megpróbálhatod, ha nem jön össze, még mindig tudsz javítani májusban.
Én a helyedben nem adnám fel ilyen könnyen a dolgot. De te tudod:)
13:07: Nem tudok magolni, sosem tudtam. Nem is próbáltam, nem is ment. :D Verseket is többnyire úgy tanultam, hogy (miután a névsor végén vagyok) miközben a többiek feleltek, én füleltem és követtem a szememmel. Ezért is szerettem sokkal jobban irodalomban az elemzést.
A fejemet sem mondanám rossznak, csak miután kb gyorsvonatként száguldottam keresztül a könyveken, ezért sok esetben azt sem vártam meg, hogy az agyamig eljussanak az infók. (Ezért nem is tudtam mit kezdeni az idegrendszeres esszével, akármennyire is emlékeztem foszlányokra a témával kapcsolatban.) Bár mondjuk, hogy én mit gondolok az sokat nem számít... :D Ha annyira okos lennék, mint amennyire annak tartom magam, akkor most gond nélkül sikerült volna. :))
A tanácsokat köszönöm, azt hiszem megfogadom. Most már csak azt kell eldöntenem, hogy a következő 1 évben mit csinálok, mert még egy semmittevős év nem hiszem, hogy anyámék tűréshatárain belül maradna. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!