Nekem van igazam, vagy a szüleimnek?
Helyzet a következő: alapfizikás vagyok, erős gimnáziumba járok, viszont a fizikát nem veszem komolyan, mert nem számít belőle a jegy illetve nem is érettségizem belőle.
Fizikadolgozat. Fizikaórára egy szót sem készültem, és a helyzet sem olyan volt, hogy puskázni vagy kérdezni tudjak a mellettem ülőktől, tényleg nem érdekelt az egész, mert a legkisebb gondom is nagyobb volt ennél, ami foglalkoztatott. Ezért felírtam a kérdéseket, és üresen beadtam.
Nem egy karót, hanem kettőt adott rá, ahogy látom a digitális ellenőrzőben, azzal az indokkal, hogy "Munka nélkül."
Véleményem szerint ez nem jogos. Azzal, hogy üresen beadtam vállaltam a felelősséget, hogy karót kapok.
Nem lógtam el az órát, nem mentem le az orvosiba, hanem vállaltam a karót. Ezért érzem azt, hogy nem jogos.
Szüleim szerint a tanárnak van igaza, és azt mondják, hogy ezzel a gondolkodással nem lesz sikerem az életben. Szerintük tisztelni kell a tanárt, attól függetlenül, hogy milyen. De nem tudom tisztelni ezt a tanárt, nem érdemli meg. Az órákon káosz van, állandó beszélgetés, ordibálás, tényleg ez az az óra, amin kiéli magát mindenki, ezért még mindig nem értem, hogy miért nincs igazam.
Ebben az esetben a szüleidnek van igaza, nem azért jársz oda, hogy eldöntsd, neked mikor van kedved az órán dolgozni - ugyanis az a KÖTELESSÉGED lenne.
Az, hogy abszolut nem tanulsz fizikából, egyáltalán nem helyes, mert attól, hogy nem azzal akarsz továbbmenni, megbukni még tudsz.
Az meg, hogy üres lapot adsz be, kimondottan szemtelenség. Ez ugyanaz, mintha egyszerüen csak ellógtál volna.
Az igazságtalanság gyakori az iskolában. Én rendszeres elszenvedője voltam annak idején, akárcsak te. Kétszer is kaptam szaktanári figyelmeztetést is, mikor tényleg nem csináltam semmit. Persze volt, mikor joggal reguláztak.
Én ettől függetlenül úgy látom igaza van a tanárnak, illetve a szüleidnek is. El kell fogadni, hogy az oktatás nem demokratikus rendszer. Ha lázadsz ellene, csak még rosszabb helyzetbe hozod magad.
Sajnos az efféle igazságtalanságokat jobb megtanulni lenyelni még most, ugyanis a munkahely is ugyanerről fog szólni. Nekem sincs ínyemre, hogy nem állhatok ki magamért sokszor, de egyszer és mindenkorra meg kell tanulni, hogy az iskolában a tanárnak van hatalma feletted és nem fordítva.
Szerintem egyikőtöknek sincs igaza.
Amit tapasztalsz az a magyar oktatás egyik legnagyobb hibája , nem bírnak elszakadni ettől a porosz modelltől pedig ideje lenni.
Személy szerint a célorientált , decentralizált oktatást támogatom.
Emlékszem ,én a nyelvtannal , irodalommal szenvedtem, mégis egyetemre járok , gépészmérnök szakra és nem buktam még meg soha.
Például soha nem értettem hogy valakik minek tanulnak olyan szintű fizikát , kémiát gimnáziumban, középiskolában amikor a jövőbeli hivatásukhoz semmi köze és a mindennapi életben sem fogják használni.
Sokkal előbbre tartanánk egy célorientált , angolszász mintához hasonló oktatással.
Minek tömik tele ? Hogy lehet ilyesmit kérdezni ? Te, mint humán beálítottságú, miért kellett megtanulj hosszú verseket ? Mi hasznod volt belőle ?
Azért "tömik" tele, mert ahogy a testépítő is dolgoztatja az izmait, úgy a tanulónak is dolgoztatnia kell az agyát. Csak úgy lesz felnőtt korra megfelelő kapacitású !!
Amit pedig a kérdező elmesél, egyszerűen nem hiszem. Valószínűbb, hogy ködösít egy kicsikét, mint aki mosakszik, nem mond el mindent. Akinek ilyen a hozzáállása, attól nem is várható el más...
Szerintem egyikőtöknek sincs igaza.
1. Neked azért nem, mert ha tetszik, ha nem a tudásodról be kell számolnod az órán, ezt vállaltad azzal, hogy iskolába mentél illetve, hogy abba az adott iskolába mentél. Akármit is csinálsz az életben később, meg kell szoknod, hogy nem a kedvedtől függ az, hogy teljesítesz-e vagy sem, illetve a későbbiekben nagyon komoly anyagi és erkölcsi vonzatai lehetnek ennek.
2. A tanárnak nincs igaza a két egyessel. Az egy jogos lett volna, hiszen nem teljesítettél, a másik egyes nem volt jogos. Ha nem tetszik a hozzáállásod, akkor ezt a szüleid felé más módon kellett volna lekommunikálnia.
3. A szüleidnek sincs igaza, amikor azt mondják, hogy egy érdemtelen tanárt tisztelned kell, csak azért mert tanár. Nem kell tisztelned, de az óráin a saját érdekedben, legjobb tudásod szerint részt kell venned. Jogod van véleményt formálni, de attól még nem leszel sem okosabb, sem nagyobb arc, ha fejjel mész a falnak. Ha a tanár tényleg olyan amilyennek leírtad, akkor annál nagyobb szívességet nem is tehetsz neki, mint hogy alkalmat adsz neki a bosszúra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!