Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Nálatok mennyibe kerül egy...

Nálatok mennyibe kerül egy egyetemi évkezdés?

Figyelt kérdés
most leszek gólya és jó lenne tudni, mennyit szánjak a kezdésre. aztán persze az is érdekel, hogy a többi hónapban átlagosan mennyiből jön ki az ember (persze számolgattam már én is, de mások tapasztalatai is jól tudnak jönni)
2012. aug. 1. 21:20
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Attól függ, hol fogsz lakni.

Nekem albérletbe kellett költöznöm, a lakbér 35.000 volt + hozzá egy havi kaució. Kellettek még bútorok is, mivel tök üres volt a lakás, és hogy ki tudjuk még adni a másik szobát két embernek be kellett rendezni. Ezt mi befektetésnek vettük, mert azóta visszajött a bútorok ára. :)

Ha eltekintünk a lakhatástól mindössze bérletet kellett venni + pár füzetet meg tollat. Könyvtárba kell olvasójegy, az 500 Ft. Kezdésnek ennyi kellett.

Később jöttek a könyvek (na jó, fénymásolt, spirálozott könyvek :D ), írószerek, lapok, rajzhenger, vonalzók. De ez szaktól függ, én mérnök leszek.

Igazából nekem a bútorozás volt sokba, a többi már bagó ehhez képest.

2012. aug. 1. 21:25
 2/16 A kérdező kommentje:

a lakás már megvan, inkább a jegyzetekre, könyvekre lennék kíváncsi,arra kb. mennyit kéne szánnom, meg hogy milyen plusz dolgok vannak, amire elszóródnak a párezer forintok. budapestről van szó egyébként, tehát a bérlet ugye egyértelmű, de azon kívül?

csak mert volt ismerősöm aki azt mondta h számoljak rá egy százezret az évkezdésre és ezen kicsit meglepődtem, nekem sehogy nem jön ki ilyen magas összeg:D

2012. aug. 1. 21:33
 3/16 anonim ***** válasza:
Nem olyan drága az egyetem ha otthon laksz vagy koleszba, és államira jársz. Szerintem havi 2500-3000Ft elég. Második félévtől már ösztöndíjad is lehet. Könyvtárra viszont fizes elő, mert nagyon jól jön.
2012. aug. 1. 21:34
 4/16 anonim ***** válasza:

Attól függ hova jársz majd. Mateken nyilván nem kell annyi könyv, mint pl. pszichológián, ahova én jártam :)

Másra nem nagyon kell költetni, pár füzet, vagy egy 500-as ívpappir köteg és indulhat az év.

Ami sokba kerül az a lakás meg a rezsi...

2012. aug. 1. 21:37
 5/16 anonim ***** válasza:

A könyvek ára pár száz forinttól egészen a csillagos égig terjed. Jó lenne így tudni, hogy mit fogsz tanulni. :)

Én írtam elsőnek, nálunk a legolcsóbb könyv 1000 Ft, a drágább több 10.000... Megéri inkább könyvtárba járni, esetleg fényeltetni vagy kölcsönkérni.

2012. aug. 1. 21:40
 6/16 anonim ***** válasza:

Ez hülyeség. Vegyél 1 kockás és egy vonalas fűzetett, ez évekig elég+ pár tollat és kész, az előkészület. Könyvtárból elég sok könyv beszerezhető. A tanári jegyzeteket,diákot megkapod. Ezt érdemes minden héten vagy hónapban kinyomtatni, így nem decemberbe kerül sokba hanem eloszlik. Ez 100 oldalnál havi 2000Ft, de nem kell annyit, mert ami diába van abból egy oldalra 4-5 dia is kerülhet.

Esetleg, ha vizsga időszakban harmadszor is kell vizsgáznod, az már 2000Ft-ba kerül. De ez csak rajtad múlik.

2012. aug. 1. 21:41
 7/16 anonim válasza:

nekem az elsős könyveim db 50ezer volt...és nagy százalékuk már nem volt a könyvárban...kivették a figyelmesek szinte kezdés előtt egy egész fél évre :(

Tehát ha nem koli vagy és számoljuk a bérletet, a kaukciót rezsit haza utat kaját könyvek egy részét szerintem bőven 100 fölé esel.....

2012. aug. 1. 21:43
 8/16 anonim válasza:
de függ milyen szakra mész mert ha könnyebbre tényleg elég egy füzet de ha nehezebbre akkor már tanulni is kell és ahhoz nem elég az órai anyag....
2012. aug. 1. 21:44
 9/16 A kérdező kommentje:
pszichológiára megyek (károlira) és a lakással nem lesznek gondok, mert nagymamámékhoz költözök :)
2012. aug. 1. 21:48
 10/16 anonim ***** válasza:

Nálunk is kellett sokat tanulni attól, hogy nem költesz 100 ezret könyvre még lehet sokat tanulni. Különben én vidékiként Budapestről rendeltem könyvet mert nem volt a könyvtárba de még a boltba sem. Mégsem költöttem félévente 100 ezreket könyvre, sőt összesen sem. Ne mond, hogy a mellék tárgyakra te mindenből megvetted a könyvet, vagy amiből beadandóra kaptál jegyet.

A könyvtárba előjegyzést kell tenni a könyvre így nem húzhatja hónapokig a kölcsönzést senki.

2012. aug. 1. 21:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!