Rovásírás! Mit szólnál, ha újra bevezetnék a rovásírást?
Analfabéta lennék...
De azért szerencsére ez a veszély nem fenyeget. Minek vezetnék be??
Miért vezetnék be?
Jobb mint a latin írás?
Nem örülnék neki, sokan még latin betűkkel sem tudnak helyesen írni! Nyelvi elszigetelődést is jelentene. Természetesen lehetne tanítani, mint érdekességet az iskolában, félévig. Viszont az eredetit tanítanám, nem az utólag kreáltat, amiben ü és ö betű is van.
Szerintem a mai világban inkább élő idegennyelvet tanuljanak a gyerekek, ne egy holt írásmódot. Nem azt mondom, hogy nem kell tudni, mi volt ez, meg persze, hogy érdekességnek meg lehet mutatni.
De felesleges energiát fektetni a megtanulásába, mikor 1. magyarul sem tudnak sajnos helyesen írni az emberek, 2. idegen nyelvekre van szükség.
(Természetesen, aki szeretné megtanulni hobbiból, annak legyen lehetősége.)
ez soha nem volt hivatalos, de még általánosan ismert írásmód sem magyar országon.
ha mégis ránk akarná erőltetni a hatalom, és nem foglalkoznék vele. nekem nem ez az írott anyanyelvem. nem is lesz az sohasem.
Szerintem nagyon jó lenne. Én szívesen hazsnálnám, van amire nagyon jó. Csak sajnos a billentyűkiosztás nem mindenütt egyezik a megfelelő hanggal. Én pont ma gondolkodtam h az interneten miért nem választhatok rovásosírást a nyelvnél... Nagyon tetszik az összerovás lehetősége, szerintem megfelel a magyar gondolkodásnak ami szerte a lényegre törni. Az is tetszik, hoyg a betűk jelek is egyben, mint a hieroglifák.A gyerekeknek minden esetre megtanítom, az osztályomnak,,úgyis oda vannak mindenféle titkosírásért. Láttatok már művészi szinten összerótt szöveget. Ami kiterül, mint egy hímzésminta?? Mint a kínaiak írásművészete, nagyon jó!!!!
Persze a latin betűk kellenek, de én előbb tanítanám a rovást. Már ovis is tudná, ráadásul nem kell olyan bonyolult finommozgást végezni a kéznek, mint a zsinórírásnál.És a szó hívóképe miatt elég volt egyszer ránéznem, s megjegyeztem azonnal a betűt.
pl. l = sz(ár) fordított V = s(átor) B = m(ell) ł=(is)Ten
A gyerekek úgyis jobbról balra szeretnek rajzolni.
Szerintem gyorsabb is. De a latin is szükséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!