Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Belekezdenél az orvosi egyetem...

Belekezdenél az orvosi egyetembe önköltséges formában (16,2 millió forint) 28 éves nőként?

Figyelt kérdés

Sajnos úgy hozta az élet, hogy csak most tudnám elkezdeni. A hitelt nekem és a férjemnek kellene kigazdálkodni, nincsen szülői segítség. Gyermeket is szeretnénk vállalni.

Ez lenne az álmom, de rengeteg mindent fel kellene érte áldoznunk.

Bármilyen kritikát, véleményt szívesen fogadok!

jan. 5. 08:57
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
100%
Túl sok lenne ez egyszerre, pláne ha ennyire sürget az idő.
jan. 5. 12:26
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

Van egy orvos barátnőm. Hozzád hasonló korú, most rezidens, házas. Amennyire őt láttam, sem az egyetem alatt, sem most nem férne bele neki időben (és anyagiakban, hiába nem keres rosszul a férje) egy gyerek. Pedig ő "időben" csinált mindent. Az orvosi, később pedig a munka minden időt elvesz. Persze, le lehet passzolni a gyereket a nagyszülőknek jó esetben, de akkor mi értelme volt gyereket vállalni, ha naponta 2 órát látod?

Ha szülő szeretnél lenni, akkor vállaljatok gyereket. Ha orvos, akkor a gyerek témát jó időre hagyjátok. Utóbbi esetben ugyanis a férjed minimum 6 évig parkoló pályára van téve, mert te éjjel-nappal tanulsz, ő dolgozik, és a hitelt lényegében csak ő fizeti. Ez azért nem hiszem, hogy bármilyen házasságra jó hatással lenne. Vagy az egyetem közben szülnél? Az sem éppen tűnik kivitelezhetőnek úgy, hogy a férjednek dolgoznia, túlóráznia kéne. Lenne nagymama, aki beköltözne néhány évre? Mert te tanulsz, a férjed dolgozik, de akkor megint nem ti nevelitek a gyereket.

Én is hasonló korú vagyok, de az orvosiba nem vágnék már bele ennyi idősen úgy, hogy egyéb céljaim (család) is vannak. Más képzésbe amúgy simán, de az orvosi nagyon más kategória. Mind az orvosi pálya, mind a szülőség véleményem szerint teljes embert kíván. Nem akarnám sem a munkámat félvállról venni, sem a gyerekemet folyamatosan lepasszolni valaki másnak. Arról nem is beszélve, hogy minden kapkodva, hitelből menne. Egy gyerek önmagában hatalmas költség, főleg ilyen árak mellett, nem kéne mellé még egy ekkora diákhitel is.

jan. 5. 12:31
 23/30 anonim ***** válasza:
95%

Már mindent értek 😃

Férj bevállalja --->>> addig vergődtem, amíg be nem adta a derekát.

Ez full bukó.

jan. 5. 12:31
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

Ez így esélytelen és nagyon nagy felelőtlenség. Ebbe még a házasságod is tönkremehet, aztán a hitellel meg neked lesz bajod. Arról nem is beszélve hogy az orvosit sokan nem végzik el 6 év alatt, gyakori a csúszás. Lehet hogy egyáltalán nem is menne neked.

Erről már lecsúsztál, pláne ha nő vagy és gyereket szeretnél vállalni.

Nem csak orvosi létezik a világon, válassz valami reális szakmát.

jan. 5. 13:01
 25/30 anonim ***** válasza:
94%
Egyetértek minden hozzszólóval, aki ellenzi. Főként a 24-essel. Ha a házasságod becsődöl, ott állsz 30X évesen, bevétel nélkül, hitellel a nyakadon, egyedül.
jan. 5. 13:31
 26/30 anonim ***** válasza:
100%

"de nagyon szeretne már gyereket"

Itt a gubanc.

Most támogat, de lehet, hogy már 3-4 év múlva nem fog mert őt is sürgeti az idő, már most tudja, hogy gyereket szeretne.

Egyedül meg nem fogod tudni finanszírozni a sulit, így bukod azt is és a férjed is.

Ha mindketten családoznázok,és együtt, inkább abba vágjatok bele. Rengeteg dolgot tanulhatsz még amire nem megy rá 10-12 éved és egy házasság.

jan. 5. 14:11
 27/30 anonim ***** válasza:
79%
Van egy facebook-oldal, Anya vagyok és hallgató címmel, ahol egy kétgyerekes anya írta le a tapasztalatait az orvosival. Az élethelyzeted valahol mindenképpen szívás. Ha nem vágsz bele, miközben lehetőséged lenne rá, tudat alatt mindig rágod magad rajta, hogy mi lett volna, ha...amikor jön a gyereknevelés nyűgösebb része és/vagy egy házassági hullámvölgy, óhatatlanul előjönnek majd az olyan gondolatok, hogy választottad volna inkább a karriert, vagy hogy ezért adtad fel az álmod...ugyanakkor, ha belevágsz, akkor a fárjed hozhat fel mindenfélét egy ugyanilyen periódusban, mikor ott lesz állandóan túlórázó, hajszolt emberként. Emellett babázni az orvosi mellett, bár nem lehetetlen, nehéz. Az orvosi amúgy sokaknak nagy álma, aztán hatalmas csalódás, és nem feltétlenül a tanulás mellett. Tele van nyomva ezzel a hivatással kapcsolatban az emberek feje mindenféle pátosszal, aztán a valóság szembe tud jönni. Sokan kiégnek, otthagyják. Adósságba verni magad érte nem feltétlenül érdemes. Üdv, egy orvos
jan. 7. 19:41
 28/30 anonim ***** válasza:
Van olyan évfolyamtársam, aki vállalt két gyereket is (orvosis vagyok), de éppen emiatt most fog már másodszorra csúszni. Direkt belekalkulálta a csúszást is, mert tudja, hogy nem fog 6 év alatt végezni. Plusz így harmadévben, várandósan "veszélyes" gyakorlatokon, mint a mikrobiológia és a patológia nem vehet részt, így aláírás híján azokkal automatikusan csúszik. Egyébként nagyon okos és a húszas évei elején jár, neki ez nem akkora kiesés, de még így is tudom, hogy a már meglévő kisgyereke miatt sokszor tudott kevesebbet tanulni, mint szeretett volna.
jan. 19. 15:55
 29/30 anonim ***** válasza:
100%

Egyidős vagyok a férjeddel, kutatóorvos. Szívesen várnék még 40-ig a gyerekkel... Ha viszont a ti házasságotok most érett meg a gyermekvállalásra, akkor szerintem a következő 6-11 évet nem fogja kibírni orvosi egyetemre járással, mert az egy teljesen más műfaj.

Van ugye három lehetőséged, ha mindkettőt akarod:

1) Gyereket vállalsz, és utána mész egyetemre. Hogy mikor, az jó kérdés, mert onnantól, hogy te egyetemista vagy, a gyerek nélküled fog felnőni 6 éven keresztül, ami ugye iskoláskor. Ha pedig vele töltöd az időt, akkor jó eséllyel sosem végzed el az egyetemet, csak magadra vetted a hitelt és egy kudarcot a semmiért.

2) Elkezded az egyetemet, és közben vállalsz gyereket. Erre azt mondom, hogy a negyedév után tarthatsz egy év szünetet, és akkor vele tudod tölteni azt az időt, amíg először feláll a lábaira, aztán kimarad két év, és az államvizsga után elviszed óvodába. Ezzel az a kockázat, hogyha nem parancsszóra esel teherbe, vagy veszélyeztetett terhes leszel, akkor bukik az időzítés, és valószínűleg csúszni fogsz.

3) Elvégzed az egyetemet, és utána vállalsz gyereket. Szerintem ez a legészszerűbb megoldás, mert kapsz egy örökérvényű szakmát a kezedbe, amivel akkor is talpon fogsz maradni, ha a házasságod tönkremegy, és van időd eldönteni 34-ig, hogy kivel vállalsz gyereket utána. Kiveszel három évet, a gyerek óvodába megy, és te meg elkezded a rezidensképzést. Befejezed 42 éves korodra, és dolgozhatsz 20-25 évet orvosként, miközben a gyerek felnő. Ebben az opcióban azt látom problémásnak, hogyha a házasságod most érett meg a gyermekvállalásra, akkor nem fog kibírni 6 évet orvosi egyetemre járással, mert az egy teljesen más műfaj. Bár a tizenévesek szerelmét nem igazán lehet egy házassághoz mérni, az azért papírforma, hogy az egyetem előtti kapcsolatokat az orvosi egyetem fel szokta bontani. A férjed arra kényszerül, hogy egy teljesen más életvitelű emberrel éljen együtt. Nincs főzés, meg hétvégi szabad programok. Egy tanuló zombi van, aki elkezd más nyelvet beszélni, másképp látni az embereket, és aki gyakran még pattanásig feszült is, ha éppen vizsgaidőszak van.

A döntés a tiéd: gyermekvállalás, orvosi szakma, vagy házasság. Kettőt választhatsz.

tegnapelőtt 06:22
 30/30 anonim ***** válasza:
82%

Nagyon cuki ez a "34-40 éves koromig eltart a férjem" gondolat, de hosszú távon elég rizikós. Folyamat bent vagy gyakorlaton, aztán 24 órás kórházi gyakorlat. A csávó nyilván 34 évesen érthető, szeretne gyereket, de nem biztos, hogy 6 évet bírna úgy, hogy téged is alig látna ez miatt, plusz még a 28 éves adósságod is törlesztheti. 6 év hosszú idő, bármi történhet, érheti egy autóbaleset vagy lelép egy másik nőért (de ne legyen így). Ne úgy élj 6 évig, hogy úgyis lesz, aki eltart, mert akkor nagy pofára esés fog érni, ha 6 év alatt közbejön valami.

Azért van az eszed, hogy használd. Ne várd el, hogy 6 évig majd valaki eltart 34 évesen, akinek tök mások a céljai, mint neked és már családot szeretne inkább, ne használd ki. Elmehetsz ápolónak levelező tagozatra, vagy akár dietetikusnak, védőnőnek is. De az orvosihoz már öreg vagy, főleg, ha el is fogytak az állami féléveid.

tegnapelőtt 17:11
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!