Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan motiváljátok magatokat...

Hogyan motiváljátok magatokat a tanulásra?

Figyelt kérdés

22 éves egyetemista vagyok, matektanár leszek (a másik szak most nem releváns), ha sikerül elvégeznem a szakot.

Az a helyzet, hogy nagyon kiégtem, nem is tudom, hogy motiválhatnám magam. Vizsgaidőszak van, és úgy érzem, már nem tudok tanulni. Ülök a füzeteim fölött, és semmi. Képes vagyok órákig semmit csinálni, ami borzasztóan elkeserít. Szeretnék jól teljesíteni, de nem megy. 16. éve tanulok (8 év általános + 4 év gimi [jeles érettségivel] + eddig 3,5 év egyetem), és egyszerűen nem tudok tanulni. Idegesít, mert nagyon szeretnék tanítani, a módszertanos és pszichológiai tantárgyaim 5-ösök, a másik szakomon se teljesítek rosszul, de matekon már olyanokat tanulunk, amiket soha nem fogunk tanítani (pl. többváltozós analízis), nagyon nehezek, és néha a sírás kerülget, amikor tanulni kell. Emiatt felvettem az elkerülő stratégiát, hogy ami nem megy, azt kevésbé erőltetem, de a ráépülések miatt egyre inkább elveszek. Vannak szaktársaim, akik nagyon szívesen segítenek, illetve ők próbálnak bátorítani, hogy ha már idáig eljutottam, bizonyítottam, hogy nem vagyok hülye, és hogy itt a helyem. De már mindenki kihullott/elment innen, aki gyengébb volt nálam, és már úgy érzem, csak a kisujjammal kapaszkodom a szakadék fölött. Emellett pedig már úgy érzem, UTÁLOM a matekot. Értitek? Idejöttem, mert szerettem a matekot, és a jövő generációjának is szerettem volna úgy átadni, hogy szeressék, de hogyan tudna valaki megszerettetni valamit, ha ő maga is utálja?

Az is beárnyékolja a helyzetet, hogy pont az utolsó olyan évfolyamban tanulok, ahol még 6 éves a képzés, ha valamiből bukok, mindig stresszelek, hogy vajon hogyan fogom tudni teljesíteni később, indul-e egyáltalán a tárgy. A másik meg a csúszás... Ha sikerül a kiírt időpontban végeznem, akkor egy hónap híján már 25 éves leszek. Ha csúszok, akkor már ennél csak később végezhetek. Mivel kimaxolom a 12 félév állami támogatást, ezért egy csúszás esetén 550000 ft-ot kéne fizetnem egy félévért. Úgy, hogy később is csak tanári fizetésem lesz. Muszáj végeznem időben, de ez csak még nagyobb nyomást helyez rám. És hát nekem az volt a tervem, hogy fiatalon legyek anyuka...

Nektek van tippetek, hogyan tudnám motiválni magam? Mit tudnék csinálni? Az egyetem otthagyása nem opció, mert csak egy érettségim van, szakmák nem nagyon érdekelnek, 3,5 év egyetem után meg Isten őrizzen attól, hogy visszatérjek a start mezőre. Tehát az biztos, hogy ez a szak már marad. (Már csak azért is, mert már irtó sok pénzt kéne visszafizetnem). Ti hogyan küzdöttetek a hasonló érzések ellen? Van valamilyen módszeretek? Hogyan tanultok? (pomodoro módszer nem vált be, tanulás utáni jutalom se,az összes közösségi média platformot is letöröltem már a Messengeren kívül)

tegnap 20:18
 1/5 anonim ***** válasza:
80%
Nem generálok magamnak problémákat, és tudom, hogy milyen lehetőségeim lesznek, ha meglesz a diplomám.
tegnap 20:32
 2/5 anonim ***** válasza:
80%

Én így voltam az infóval. Úgy mentem oda, hogy hatalmas buli lesz. Úgy is volt tényleg tetszett, de aztán a harmadik félévben jött a vízválasztó. Mindenki számára egyértelmű volt, hogy a tanárok most rendezik le azt, hogy aki nem ide való, annak kalap kabát, mert irgalmatlanul megszórtak minket. Én meg ráadásul elbíztam magam az első sikeres év után és több tárgyat vettem fel. Elindult a lavina, mert a vizsgák is nehezebbek voltak, nem haladtam a beadandókkal se. Jöttek az UV-, K amik össze vissza voltak meghirdetve. Végül beláttam, hogy ez nem fog menni. Totál elcsúszott a félévem. Végül a plusz tárgyakat elengedtem, illetve mást is és csak a ráépülősökre koncentráltam.

Aztán vagy két hétig én is néztem a plafont, nem sok kellett, hogy bedobjama a törölközőt. Aztán rájöttem, hogy no para. Nem 3 év alatt lesz még, hanem 4. Kit érdekel? Szépen visszavettem a tempóból és szépen megcsináltam. Nem bántam meg, jó döntés volt.

tegnap 20:39
 3/5 anonim ***** válasza:
80%

Az, hogy mennyire szereted vagy sem az egyetemi matekot, nem fogja meghatarozni milyen tanar leszel. Csak menj at es kesz. Ahogy irod, olyanokat tanulsz, amiket nem fogsz tanitani. Nyugodtan kerj segitseget es hagyd hogy segitsenek. Konnyitsd meg a sajat dolgod.

Tud segiteni az is, hogyha a problemaidat van kivel megbeszelned szemelyesen. Kicsit kiadod magadbol, illetve nekem az is szokott segiteni, hogy tudom, hogy mas is kinlodik az egyetemmel, szoval nem vagyok egyedul.

tegnap 20:47
 4/5 anonim ***** válasza:

Négy szakmám van, és jelenleg egyetemista vagyok. 8 év általános, 4 év gimi, 2 év szakma, plusz még utána volt nekem félév-félév másik szakma, meg elkezdtem a technikusit az volt +1 év. Mióta elballagtam azóta tanulok, csak mindig mást, mégsem érzem azt, hogy kiégtem ebben, pedig jelenleg két szakon tanulok egyszerre, és dolgozom.

Hogy motiváld magad? Ha ez a kérdés, akkor inkább azt tedd fel magadnak, hogy tényleg érdekel-e a szakod, vagy csak csinálod, mert más azt mondta, hogy ez neked mennyire jó lesz, vagy mert épp ez volt az elvárás. Ha nem érdekel a szak, akkor engedd el, és keress mást. Ha érdekel, akkor meg el tudod magadat képzelni, ahogy ott vagy végzett egyetemistaként, és veszed át a diplomádat, majd pedig matektanárként dolgozol. Ha ez sem motivál, akkor gondolj arra, hogy megy a Neptun üzenet a jelesről. Ha ez sem mozgat meg, akkor gondolj arra, hogy az elégtelenről megy üzenet. Nagy szívfájdalom az. Ha ezek közül semmi nem mozgat meg, akkor ez nem a te utad, és ideje átgondolni az életedet.

Sokan elmennek egyetemre, mert tök bulinak tartják, pia, csajok, buli, diszkó, aztán tanulni meg ,,elfelejtenek", pedig az első cél az, hogy tanulni vagyunk itt, nem azért, hogy mindennap földig igyuk magunkat, mert aki ezt az életvitelt követte az már nincsen a köreinkben egy sem nálunk sem, mert rég kibukott. Nem azt mondom, hogy én nem járok el inni/bulizni, de a tanulás az első nálam, és minden más csak utána jön. Sőt, utálom is az olyanokat, akik csak inni jönnek egyetemre.

tegnap 22:39
 5/5 anonim ***** válasza:

Youtube: the Math Sorcerer

Neki volt egy hasonlo gondja regen, amirol par eve keszitett videot.

Sokat foglalkozik a matektanulas lelki oldalaval. Egyszer lazitaskent benezhetnel.

tegnap 23:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!