Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan tudok matek felmentést...

Hogyan tudok matek felmentést szerezni?

Figyelt kérdés
17 éves lány vagyok. Jövőre érettségizek. A tanáraim szerint diszkalkuliám van. Nagyon sokat tanulok matekból és különtanárhoz is jártam de úgyis csak imádkoztam hogy meg legyen a 2es. A tanáraim nagyon szeretnének nekem segíteni mivel számomra így kb lehetetlen letenni az érettségit. Sajnos az összes véleményt visszautasítják és meg sem vizsgálnak már. :(( Valaki tud valami helyet ahol megkaphatom a felmentést? Még fizetek is érte csak legyen meg.

2024. máj. 30. 10:07
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
55%

"Oké, akkor kérem a bizonyítékát annak, hogy tömegek nem értik a matematikát."

A megkérdezettek 88%-a gyűlöli a matematikát:

[link]

Soha nem látott rossz eredmény matematikából a PISA teszten:

[link]

A telex mumus tantárgynak nevezi a matematikát, amitől rettegnek a diákok:

[link]

Stb. A példákat lehetne folytatni.

De nem akarod elfogadni, hogy ez a tudomány nem mindenkinek való

nov. 20. 13:27
 22/43 anonim ***** válasza:
35%

"Ezért akadnak fel rajta egyesek, majd a sikertelenségüket feldolgozni buták lévén, azt a matematikára fogják rá."

Nem. Azért akadnak fel, mert nem mindenkinek van agya ahhoz a racionalitáshoz, amit a matematika elvár.

Akinek nincs matekos agya, az max annyit fog tudni felfogni belőle - szerencsés esetben - hogy az érettségin átmenjen.

Ismétlem: a matematikát nem lehet megtanulni. Azok, akik műszaki egyetemen ülnek, azért ülnek ott, mert matekos agyuk van.

Soha az életben nem fog oda bekerülni egy matekból gyengélkedő diák sem, mert ez tehetség kérdése.

És most idézem Mérő László, matematikust:

"A „bárki számára megérthető a matematika” tételével azonban sokan nem értenek egyet. Mi több, épp egy matematikus, Mérő László nyugtatta meg a matematikai vakságban szenvedő tömegeket, amikor rákérdeztünk, egyetért-e Yates-szel.

„Ahhoz, hogy egy festményt élvezz, kell valamennyi színlátás. Egy színvak nem fogja élvezni a kép nézegetését. Persze a színvakságnak több szintje van. Ehhez hasonló a matematika is. Ahhoz, hogy azt kicsit élvezze valaki, kell egy speciális látás. Az emberek egy jelentős része viszont matekvak. Persze egy színvakot is meg lehet tanítani arra, hogy az ég kék, a fű zöld, de sohasem fogja azt látni. A matekvakokat is meg lehet tanítani műveletekre, gondolkodási sémákra, de nem fogják azt élvezni."

A legfontosabb mondat pedig:

Nem az a kérdés – mondja –, hogy valaki hülye-e a matekhoz, hanem az, hogy miben jó."

[link]

Vagyis Mérő László is utalt rá, hogy egyesek hülyék a matemhoz, meg vakok hozzá.

nov. 20. 13:39
 23/43 anonim ***** válasza:
53%

Na még erre:

"A matematika oktatása arról szól, hogy megoróbáljuk rávenni az embereket a gondolkodásra."

Soha az életben nem fordult elő, hogy engem a matematika gondolkodásra vett volna rá. Amikor valami "sikert" értem el, az a bemagolt algoritmusnak volt köszönhető.

Ellenben egy Puzzle játék valóban rá tudott venni a gondolkodásra.

nov. 20. 13:42
 24/43 anonim ***** válasza:
53%

"Ha rossz technikával tanulsz, kevésbé leszel sikeres."

Minden diák ugyanazt a magyarázatot hallja a tanártól. Egyesek megértik (mert matekos agyuk van), mások nem értik meg (mert nincs matekos agyuk).

Ennyi az egész. Én azért nem értem a tanárt, mert nincs matekos agyam, ak pedig a hátam mögött ül, azért érti, mert matekos agya van.

nov. 20. 13:59
 25/43 Tom Benko ***** válasza:
59%

Bizonyítékod nincs, csak folyamatában magyarázkodsz. A tanításról semmi ismereted.

Te azért nem érted a tanárt, mert rossz technikával, kevés energia belefektetésével tanulsz. A hiba benned van, a megoldás első lépése ennek felismerése és elfogadása.

Mérő esetén az analógia annyiban téves, hogy a színvakság nem szüntethető meg, a matekvakság viszont nagyon is.

nov. 22. 14:57
 26/43 anonim ***** válasza:
38%
Pontosan, minden tanulható. A reálosnak nehezebben megy a nyelv, mégsem rinyálnak hogy jujj felmentés jár mert nehogy már meg kelljen erőltetni magam.
nov. 22. 17:47
 27/43 anonim ***** válasza:
0%

#Tom Benko

Ha màr egy matematikus is azt állítja, hogy van matekvakság, akkor érdemes lenne elengedned azt a véleményt, hogy a matematika bárki számára megtanulható.

Mérő László minden bizonnyal jobban átlátja ezt a témát mint te. Igenis vannak, akik tehetségtelenek a matematikához. És ezt el kell fogadni.

nov. 24. 20:51
 28/43 anonim ***** válasza:
38%
Rinya Rinya rinyaaaaaaaaaa
nov. 24. 21:26
 29/43 Tom Benko ***** válasza:
0%

@27: Mérő László pszichológus, én matektanár vagyok, szóval egyáltalán nem biztos, hogy ő látja át jobban.

Másrészt pedig, mint írtam, a színvakság egy képesség hiánya, a matekvakság viszont, ha egyáltalán lenne, nevelési hatás. Ha a környezet folyamatosan azt sulykolja valakibe, hogy a matek bonyolult, érthetetlen és csak a beavatottaknak való, akkor ahhoz alkalmazkodni is fog. Ez viszont tanulással leküzdhető, ellentétben a színvaksággal, ami nem, az állandósult állapot.

nov. 25. 17:48
 30/43 anonim ***** válasza:
0%

Te egy elfogult ember vagy, de most már értem, honnan az elfogultságod: matematika tanárként végső soron nincs más választásod, mint védeni a saját tantárgyadat.

Igazad akkor sincs. Amíg a matek mumustantárgy a diákok között, amíg pszichés fóbiát okoz, és amíg egy osztályban azt a jelenséget figyeljük meg, hogy ugyanazt a magyarázatot az egyik diák megérti, a másik meg egy kukkot sem ért belőle, addig nekem lesz igazam.

nov. 26. 14:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!