Hogy lehet matek felmentést szerezni?
Mennyi idős vagy?
Nevelési tanácsadóban felnérnek, és ha olyan mértékű a gond, akkor kapaz papírt.
Attól kell járni matekra, csak nem a tanórákra. De ebben az esetben a későbbkekben elesel sok helyről, továbbtanulás, később emiatt munkahelyről is
Szia! :)
Én diszkalkuliás vagyok, ami miatt nagyon nehezen megy a matek. Ha tényleg úgy érzed hogy nagyon nehezen megy a matek neked is, akkor ezt beszéld meg a szüleiddel, vagy aki nevel, és a városodban keressétek fel a legközelebbi Pedagógiai Szakszolgálatot. Az iskoládban is érdeklődhetsz hogy hol találsz olyan helyet ahol segíthetnek. De pszichológus is tud elvégezni olyan vizsgálatot, amiből kiderül hogy diszkalkuliás vagy-e. De én a pedagógiai szakszolgálatot ajánlom a legjobban, mert ha ott derül ki, akkor már el is kezdenek intézkedni, és pár héten belül meg is lesz a papírod. Ha tényleg jogosult vagy a felmentésre, akkor matekból nem osztályozhatnak majd, és leérettségizned sem kell ebből a tantágyból. Ami ebben az esetben nagy segítség. De sajnos a matematika órákon részt kell venni. Emellett ha az iskola tud, akkor intéz neked matek fejlesztést heti pár alkalomban, amin sajna szintén kötelező a részvétel. Azért sajnos, mert nem túl hasznos ez a korrepetálás. Én is jártam, és nem is a matekkal foglalkoztunk, hanem azt kellett megmutatnom egy papíron hogy melyik a négyzet és melyik a háromszög. Elég értelmetlen volt. A tanár úgy kezelt mint egy fogyatékost, és ebből adódóan úgy is éreztem magam. De nyugi, ez nem egy betegség, ettől nem vagy kevesebb ember. Ez is olyasmi mint a cukorbetegség. Egy állapot. És dehogy esel el munkahelyektől! Bármi lehetsz ami szeretnél, addig a pontig amíg nem kell magas szinten tudni a matematikát hozzá. És amúgy is. Amit az iskolában tanulsz matekot, kb a 70-80%-ában nem veszed hasznát a való életben. Remélem segíthettem. Írj ha van valami fejlemény!
Jókat írtak előttem, csak kiegészteném: nézd meg annak a Pedagógiai Szakszolgálatnak a weboldalát, ahol laksz (vagy ahol iskolába jársz, mindegy), és keresd a szakértői vizsgálat lehetőséget, ott leírják részletesen, mi a menete.
De itt a Fővárosi Ped. Szaksz. oldalán is írnak róla: [link]
Mindent leírnak itt, de a lényeg, hogy kétféle eredményre juthatnak, vagy BTM-kódot adnak, amivel könnyítéseket kapsz és fejlesztésre vagy jogosult, vagy SNI-kódot, ami a „súlyosabb” dolgokra vonatkozik. „A szakértői vizsgálat a szülő kérelmére, illetve, ha az eljárást nem a szülő kezdeményezi, a szülő egyetértésével indítható meg.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!