A töri érettségin a masodik részből, ha 0 a tudásom, hogyan tudom megszerezni a ketteshez elegendő pontszámot?
Én ugyan még nem érettségiztem, de egy tucat esszét biztos megírtam már.
Elsősorban arra figyelj, hogy a feladatmegértésre kapj pontot, mert ha az nulla, az egész esszét le kell nullázni. Erre csak akkor adnak nulla pontot, ha se az F-re (források használata) se az E-re (eseményeket alakító tényezők feltárása) nem tudnak egy pontot sem adni.
Az F-re úgy tudsz pontot szerezni, hogy valami olyat írsz le, ami szerepel a forrásban (rövid esszé esetén) vagy forrásokban (hosszú esszé esetén). Az természetesen nem elég, ha szóról-szóra kimásolod.
Az E-re pedig úgy tudsz pontot kapni, ha olyan dolgokat írsz le, ami a forrásban/forrásokban nem szerepel, de fontos, a témához kapcsolódik.
A töritanárok vadásznak ezekre a pontokra, igyekeznek megadni minél többet, ezért fontos, hogy mindent írj le, amit tudsz és a feladathoz kapcsolódik.
De tényleg csak azt, amit a feladat kér! Például, ha a Rákóczi-szabadságharc okairól kell írni, akkor ne a lefolyásáról írj, mert arra nem fognak tudni pontot adni.
Ennyit tudok mondani tizedikesként, remélem, segít valamennyit. Sok sikert! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!