SZÜLŐKÉNT, melyik az a... mondjuk 5 film, amit szerinted a hazai középiskolásoknak kötelezően meg kéne nézniük?
Szerintem ilyeneket fontos lenne látniuk, mint:
- Lányok Dubajban
- Született Július 4.-én
- Száll a kakukk fészkére
- ...
Egyikből sem tudja leszűrni, szájbarágós filmek kellenek. Amúgy a Majmok bolgyójánál nem az "ember tette tönkre", hanem rosszul alakult valami, és scifibeillően eszkalálódtak a dolgok.
Ha elolvasod a hozzászólásod egyszer, nagyon érdekes, hogy az egyikből azt akarod leszűretni, hogy az ember tönkreteszi a dolgokat, a másikból meg hogy nem baj, ha hibáznak, mert majd alakul:D
Ja és a Nézz mindkét irányba rossz üzenetet közvetít, legalábbis nem átlagtininek való, hanem annak, aki már benne van a helyzetben.
A legtöbb tininek azt kell megtanulnia, hogy tegyen azért, amit szeretne, gondoljon magára, de másokat is vegyen emberszámba, ne érezze magát egyedül az érzéseivel és van remény(amit mindenki másban talál meg), ha mélyen van, mások is ezt érzik, ne meneküljön el a világ elől, ő is értékes akkor is, ha épp rosszul mennek a dolgok, és az élet a csalódásoktól is szép, na meg törekedjen a jóra.
Én legalábbis ezt akarom átadni a gyerekemnek, és ehhez kellenek a filmek/könyvek. Se a kemény drogok világa, se a tiniterhesség, se világháború, de a legtöbb scifi sem jó erre, attól függetlenül, hogy mind jó film.
Az erőltetésnek a világon semmi értelme, főleg nem régi filmekkel. A modern szöveg, modern képvilág köti le a mai fiatal generációt! Egy előző évszázadbeli film tele van olyan filmtechnikai módszerekkel, ami a mai szemnek egyszerűen nevetséges.
A kötelező olvasmányoknak is ez a legfőbb baja, régimódi mind a nyelvezet, mind a történet.
Ha mindenképpen választanom kéne, mondjuk egy 14-18 év körülinek, biztosan olyat, amiben hasonló korúak a főszereplők. Talán az Aranyélet magyar sorozat jó választás lehet. Kellően modern, két ilyenkorú fiatal a főszereplője, kimaszkolták benne az összes lehetséges rosszat, ami történhet ma Magyarországon egy fiatalkorúval.
Ha a vidám oldalát nézzük, akkor az Egynyári kaland sorozat szerintem tetszene nekik.
Velünk megnézettek egy filmet a szülésről.
Akkor megfogadtam soha nem lesz gyerekem.
Szóval ilyen ehhez hasonló undirító dolgokat nem engednék.
Lassan 40 vagyok és ebből csak a Született Júl. .4-ént láttam
Szerintem nincs ilyen, amit “oktató” célzattal meg kellene nézni.
Néma sikolyt meg hagyjuk.. valahogy bennem semmit nem mozgat meg, nem tudok rá mádképpen tekinteni, mint orvosi beavatkozásra, mindemellett nem támogatom az abortuszt, mert felfogom a súlyát ( de elfogadom, hogy vannak helyzetek, amikor a kevésbé rossz megoldás)
Az osztály
Egy kosaras naplója
Amerikai historia x
32, ez egyáltalán nem igaz. Van neked gyereked?
Az enyém nagyon szereti a harry pottereket, a május 35öt, az emil és a detektíveket, pár régebbi mesét, animét, filmet. A legnagyobbat pl a Vaklárma siket-vak poénokon nevetett(nem nézhette végig, kb 5 éves volt, mikor mutattam neki az elejét).
Mr. bean is időtlen, de amíg 5 évesen nevetett, már inkább bebújik a takaró alá szégyenében, ő szégyelli magát helyette.
Annak idegen a nyelvezet, aki "egyszerű" közegből jött, és nem találkozott szépirodalommal, kifejező nyelvezettel. A képi világ neki is feltűnik(pl utazás a föld középpontja felé), ahogy nekem is feltűnik, hogy hű, de béna effekt, de attól még a tartalmat élvezi. Nem értéktelen, ami régebbi. Én itt vagyok harmincasként, sorozatban a 4. filmről jöttem ki mozi közben, mert élvezhetetlen, a gyerek is van, amit un, mert rossz. Pl ezt az utolsó szuperkutyás mesét, helyette elővette a könyvét, hogy olvasson. De már a másik "rosszfiúk" vagy mi volt a neve, a gonosztengerimalacos, az is borzalom volt.
Szerintem inkább az a gond, hogy nem mutatnak élvezhető, értéket képviselő meséket/filmeket kisgyerekkorban a gyerekeknek a szülők. A mi közegünk szeret olvasni, a gyerekeink észreveszik az értéket, de látom, hogy sokan, akiknél erre nem fordítottak időt erre, ők nem, fent akadnak azon, hogy "ez sok nekik, nem értik"--ez a másik gond, hogy nem értik. A gyengébb képesség tanulók azok, akik nem szokták érteni a könyveket, és nehézséget okoz nekik a figyelem, a szöveg értelmezése, de gyakran itt tanulási nehézség áll a háttérben, nem feltétlen elhanyagolás.
Az aranyélet és az egynyári kaland is borzalom egyébként, az utóbbi kevésbé.
"régimódi nyelvezet, történet" jajj, ezen annyira ki tudok akadni:) Pont azért olvasod kötelezően, hogyha eddig nem tudtál szép, ékes magyar nyelven, megtanulj olyan kifejezéseket, amiket nem ismersz, még nem hallottál. Nem lehet lebutítani a magyart a kevesebb ismerettel rendelkező emberek szintjére, őket kell felhozni, hogy értsék! Pont ez a tanítás lényege, hogy ne a világ egyszerűsödjön az egyszerű emberek szintjére, hanem többet tudjon, aki kevesebbet tudott.
Egyébként a zabhegyezőt is jól legyilkolták a "modern" nyelvezettel, nem is fogyott több belőle és továbbra se érdekel sokakat, de aki meg megvenné, a régi verziót keresi, nem kell neki a butított.
Legutóbb egyékbként a thor szerelmi életéről meg a dumbledore titkairól jöttem ki, kb a felénél(ezeknél gyerek nélkül voltam). Szenvedés volt. Szép, szép, de egyébként elemészt az unalom, pedig mindkét világot szeretem.
Kérlek javasolj jó vígjátékot vagy drámát a mai filmek közül, hátha többet tudsz, mint én. Bármit az utolsó 5 évből. Utoljára azon a filmen nevettem moziban, amiben kisgyerekek voltak, tinilányok, meg drón és valami drogszerű dolog, de látod, ennyi maradt meg, pedig a jó filmeket, könyveket nagyon részletesen fel tudom idézni.
Kérlek gondolkodj el azon, hogy tényleg le kell-e butítani a dolgokat pár ember szintjére, hogy ők is élvezni tudják, vagy inkább az embereket kellene felhozni arra a szintre, hogy élvezhessék, amit mások is tudnak.
És tényleg, én szeretem a startreket, a marvelt, a starwarst, ugyanúgy elolvasok mindenfélét, várom az avatar 2t, és élvezem a látványos videójátékokat is például, ha szépen ki vannak dolgozva a részletek, de azért na.. A történetből, nyelvből nem lehet leadni.. így is butítottak a szinkronok, érezhetően rosszabb a minősége rengeteg dolognak, amíg a kép világ hihetetlenül fejlődik, a modern világ meg a régi történeteket dolgozza fel, mert egyedi ötleteik nincsenek.
Az IMDB értékelések is.. látszik, hogy rászabadultak a kistinik a világra... Pedig én nem voltam sznob, csak átlagos, de mára már az lettem ilyen téren.
32-es vagyok.
Igen, van gyerekem, 13 éves. És a baráti társaságunk is tele van 10-20 év közötti gyerekkel, nem alaptalanul írtam a meglátásomat.
És igenis, vannak jó filmek az elmúlt 20 évből, csak nem a moziban, vagy a Netflixen kell keresni őket. És nem fogok ajánlani semmit, mert teljesen más ízlésünk van, ha neked ennyire nem tetszett egy többszörös díjas sorozat, akkor azt hiszem, nincs miről beszélnünk.
Szépirodalommal nem lehet megszerettetni az olvasást egy nehezen olvasó gyerekkel (ne adj'isten, diszlexiással). A szépirodalomhoz kell egyfajta érettség, kor, tapasztalat. De idősebb korban sem biztos, hogy az ember a régmúltból akar történeteket elavult előadásban, ettől ő még nem lesz proli, vagy műveletlen!
Tudod, én meg azt nem értettem soha, hogy miért kell mindig a múltba nyúlni, a régi dolgokat felhozni, a "bezzeg az én időmben" mondattal ki lehet kergetni a világból. Mindig, minden generáció megszólja az előtte, meg az utána következő generációt, mindig a régit sírja vissza, és kritizálja az újat. Időtlen idők óta így van ez.
Egyetlenegy szavaddal sem értek egyet, de veled ellentétben elfogadom a véleményedet! :)
JA bocs, szóval 50 éves nem fér bele, de 20 éves igen? Azt hittem a mai filmekről beszélünk:D És te mondod, hogy kell nekik a "modern képi világ és modern nyelvezet". A legtöbb "kötelező" az 1900as évekből van, a legtöbb film meg aztán pláne:)
Ha nyelvi zavara van a gyereknek, tanulási nehézsége, akkor bizony nem azért van, hogy nem tetszik neki, mert tini, hanem mert nem képes értelmezni a problémái miatt.
Az elmúlt 20 évben rengeteg jó film született, ahogy az elmúlt 50 évben is, de a 20 évvel ezelőtti effektek pont olyan elavultak, mint az 50 évvel ezelőttiek a mostaniakhoz képest:) Annyira a jelenről beszéltél és a modern képi világról, nyelvezetről, hogy azt hittem max 5 év távlatára gondolsz.
Ha 20 belefér, 50 is. A mostani tinik nem érzik a különbséget, kb onnantól gondolnak "mainak" dolgokat, hogy az emlékeik élesen megvannak, ez meg az általános iskolás koruk főleg.
Szerintem a mai fiatalok egy része csípi a retrót. A párom fia 16 és imád régebbi filmeket nézni a párommal. Azt mondja, sokan hallgatnak régi zenéket, mert a maiak laposak.
Ha egy gyerek csak az extra effektes, villogó dolgokat képes megérteni és értékelni, akkor ott valami gond van.
Amúgy meg érdemes másképp fogalmazni, pl mit javasolna az ember filmézésnek ofő órára vagy mittudomén.
Azért a gyerekek szerintem érdeklődnek a felnőttek dolgai, kedvenc filmjej iránt.
Egyszer anyámék a Szexmisszió című vígjátékot nézték, én meg leültem velük, és pozitív értelemben csalódtam, olyan fiatalosan nevettek a vicces meg frivol dolgokon. Valahogy érezni lehetett, hogy na, ők is voltak fiatalok.
Én ilyen Száll a kakukk és hasonlókat nem annyira propagálnék, mert nyomasztó és hamis következtetésekhez vezethet a világról egy fiatal számára (a pszichiátria és az orvoslás története, sikerei és árnyoldalai egy olyan téma, amit szerintem komplexitásában érdemes taglalni, és inkabb felnőtteknek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!