SZÜLŐKÉNT, melyik az a... mondjuk 5 film, amit szerinted a hazai középiskolásoknak kötelezően meg kéne nézniük?
Szerintem ilyeneket fontos lenne látniuk, mint:
- Lányok Dubajban
- Született Július 4.-én
- Száll a kakukk fészkére
- ...
Na legalább a 24esnek van fogalma a kérdésről.
Egyébként az enyémmel csinálok ilyet kiskora óta, és nem utálja, csak mert megnézzük, egyszerűen néha én választok, néha ő.
Most pl megnézte a boldogság nyomábant. Az egy olyan film szerintem, amit minden tininek látnia kell, mennyit küzd a szülő a gyerekeiért, mennyire fontos jó embernek lenni, hogy a hibáink megbocsáthatóak, helyrehozhatóak, csak tenni kell érte.
Nagyon el kell gondolkozni az egészen, mert csak 5öt lehet választani..
Egyet meg kellene nézetni az öngyilkos/depresszív gondolatokról is, egyet vallásról, egyet szerelemről, védekezéses szexről, egyet meg az iskolai zaklatásról, de bele kellene férnie a káros szenvedélyeknek is és élvezhetőnek kellene lennie..
1. Tizenkét dühös ember - emberi értékek, élet értéke, döntéseid értéke, gondolkodásmód
2. A boldogság nyomában - szülői értékek, önmegvalósítás, pénz értéke, alap emberi értékek
3. Sunset limited - élet-halál gondolatok, vallás, öngyilkosság, emberi értékek, élet értelme
4. 500 nap nyár - életszagú szerelmi történet, nem vagy hibás, a másik sem, nem minden úgy van, ahogy elsőre gondolod
5. Csúcshatás - mindenképp a káros szenvedélyek miatt, nem szabad, hogy túl negatív legyen, de azért érződjön, hogy "nem vagy önmagad" olyankor
Szerintem a Száll a kakukk fészkére is hasznos, de nem feltétlen ebben a korban, meg még vagy 20 másik, ami fontos lehet.
Minden évre lehetne 10-et(de inkább 20-at választani, úgy lenne az igazi:)
Nehéz 5-re leszűkíteni, és könyvek még nincsenek is benne..
Meg ugye más foglalkoztat egy 12-14 évest, meg egy 18-19 évest. A bűn és bűnhődést pl kötelezővé tenném, akármilyen vastag is, eszméletlen jó, a hatása alá kerülsz teljesen. De még olyan sok ilyen könyv van, és olyan sok ilyen film.
Ja és mindegyik filmet egyedül lenne kötelező megnézni, mert csoportosan elbaromkodják és nem jön át a hatása. Anno velünk a Donnie Darkot nézették meg, de szerintem még nem kellett volna, mármint jó film, meg minden, de sokat nem segít semmin, nem "tanít".
Off Velünk megnézették anno a Néma sikoly. "Haszna" Nem volt, az osztályból abban az évben két lánynak is volt abortusza....
Amerikai história X - hogy lássa a rasszizmus oldalait
David Gale élete- hogy lássa, a halálbüntetés oldalait
Az élet szép/Schindler listája- inkább az első, hogy lassa a holokauszt oldalait
Mondjuk a kötelező dolgokat én sem szerettem soha, pl imádok olvasni, de a kötelező olvasmányok közül egyetlen egyet sem olvastam el akkor, amikor kellett.
Így korán reggel egy jut eszembe, amit nem olyan régen néztem meg, egy 2022-es film.
Nézz mindkét irányba!
Rám gyerekként elég nagy hatással volt a Majmok bolygója. - A felismerés, hogy nem egy idegen bolygón vannak, hanem a Földön amit az ember tett tönkre. (bár lehet ezt így nem mondják, ki, már nem emlékszem, de nekem ez maradt meg)
A Nézz mindkét irányba - ból nem tudom, hogy egy tinédzser le tudja-e szűrni, hogy nem az a lényeg, hogy nem baj ha teherbe esel fiatalon, hanem az, hogy ha nem úgy alakul valami ahogy eltervezted, hosszú távon akkor is elsülhet jól.
(ezt lehet érteni egy elrontott felvételire, egy vártnál magasabban meghúzott ponthatárra, egy hosszú párkapcsolat hirtelen végére, egy tervezett, de elvesztett terhességre...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!