Gyermek vezetékneve kötelezően az apáé?
Persze. Nem csináltatsz apasági nyilatkozatot.
A férjem Rácz. De nem zavart soha. Ő sem kisebbségi ilyen névvel áldotta meg az úr.
A lányomat soha nem különböztették meg sehol persze minket sem. Látszik rajtunk, hogy nem tartozunk hozzájuk.
Szerintem nem gáz a név de te tudod..
Vegye fel a gyerek mindkettőtök vezeték nevét.
Pl: Lakatos-Kiss Zsóka csak példaként. Ez nem jó?
Azzal tisztában vagyok, hogy ha nem csinálok apasági nyilatkozatot, akkor (ha) később szakitunk, nem kell fizetnie semmit a gyerek után. A lakás szerencsére az enyém.
Tudom, hogy ez sértő lehet számára, de nem akarok ilyen nevet a gyermekemnek. Amikor először mondtam neki, ő is helyeselt. Azóta anyós mondogatja neki, hogy de hagyomány és tisztelet, és hogy ő nem fogadja el, ha az én nevemet kapja.
A gyerek vezetékneve nem kötelezően az apáé. A szülők megállapodhatnak abban, hogy az apa, az anya, vagy kötőjelesen mindkettejük vezetéknevét kapja a gyerek, erről az apasági nyilatkozat során kell nyilatkozni. Erről kettőtöknek kell megállapodni, ugyanis ketten vagytok annak a gyereknek a szülei. Ha nem megy, akkor majd a gyámhatóság fog dönteni helyettetek.
Az, hogy te azon gondolkodsz, hogy nem mész bele az apasági nyilatkozatba, és azt nézegeted, hogy akkor mi lesz a gyerektartással, meg hasonlókkal, az több, mint szánalmas. Elárulom, hogy a párod pert indíthat az apaság megállapítása iránt, és lazán meg is nyeri. Elgondolkodnék, hogy te vajon mennyire szereted a párod, ha ilyen verzió megfordul a fejedben.
Amúgy értem az érveid, de a párodat is megértem. Az én férjem elég modern gondolkodású, egy szava nem volt, hogy a házasságkötésnél megtartottam a születési nevem, és semmilyen formában nem vettem fel az övét, de az életben bele nem egyezett volna, hogy a gyerekek ne kapják meg a vezetéknevét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!