Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyermek vezetékneve kötelezően...

Gyermek vezetékneve kötelezően az apáé?

Figyelt kérdés
Az apával nem vagyunk házasok, de együtt élünk. Az ő családi neve (bár nem czigány) Lakatos. Nem szeretném, hogy a gyerekünk ezt kapja. Mivel nem vagyunk házasok, van rá mód, hogy az én nevemet kapja? Az apa hajlik rá, de az anyósom sugdos a fülébe. Ha végül nemet dönt, akkor is a nevére veheti, az akaratom ellenére?

2020. jún. 25. 07:54
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
93%
Nem kötelező. Egyébként férjem kollegája szintén Lakatos (volt), nem roma. 18 évesen első dolga volt megváltoztatni a vezetéknevét. Párod ezen elgondolkozhatna.
2020. jún. 25. 07:59
 2/36 anonim ***** válasza:
68%

Persze. Nem csináltatsz apasági nyilatkozatot.

A férjem Rácz. De nem zavart soha. Ő sem kisebbségi ilyen névvel áldotta meg az úr.

A lányomat soha nem különböztették meg sehol persze minket sem. Látszik rajtunk, hogy nem tartozunk hozzájuk.

Szerintem nem gáz a név de te tudod..

2020. jún. 25. 08:00
 3/36 anonim ***** válasza:
74%

Vegye fel a gyerek mindkettőtök vezeték nevét.

Pl: Lakatos-Kiss Zsóka csak példaként. Ez nem jó?

2020. jún. 25. 08:10
 4/36 anonim ***** válasza:
25%
Azzal, hogy a gyereked nem kaphatja a nevét, azt is mondod, hogy a párodét nem vállalod. Nem érzed, hogy ez számára milyen lehet?
2020. jún. 25. 08:23
 5/36 anonim ***** válasza:
89%
Ha nem vagytok házasok, akkor nélküled nem veheti a nevére, hiszen az apasági nyilatkozathoz te is kellesz. Házasoknál pedig automatikusan a férj nevére, vagy a házasságkötéskor meghatározott névre kerül a gyerek amúgy.
2020. jún. 25. 08:25
 6/36 A kérdező kommentje:

Azzal tisztában vagyok, hogy ha nem csinálok apasági nyilatkozatot, akkor (ha) később szakitunk, nem kell fizetnie semmit a gyerek után. A lakás szerencsére az enyém.

Tudom, hogy ez sértő lehet számára, de nem akarok ilyen nevet a gyermekemnek. Amikor először mondtam neki, ő is helyeselt. Azóta anyós mondogatja neki, hogy de hagyomány és tisztelet, és hogy ő nem fogadja el, ha az én nevemet kapja.

2020. jún. 25. 08:33
 7/36 anonim ***** válasza:
29%
Szóval egyrészt azt mondod, szemét, előítéletes emberek miatt más nevet akarsz, miközben te magad is az vagy, és a saját pároddal szemben??? Tudod, a te gyereked lesz az, aki majd a neve miatt piszkál mást. Mert tőled ezt tanulja.
2020. jún. 25. 08:44
 8/36 anonim ***** válasza:
35%
Ismerek több Lakatos vezetéknevü embert. Egyikük sem c betűs, és eszembe sem jut egy név alapján megítélni az embereket. Felszínes és előítéletes vagy, még a saját pároddal szemben is. Szereted egyáltalán?
2020. jún. 25. 08:58
 9/36 anonim ***** válasza:
12%

A gyerek vezetékneve nem kötelezően az apáé. A szülők megállapodhatnak abban, hogy az apa, az anya, vagy kötőjelesen mindkettejük vezetéknevét kapja a gyerek, erről az apasági nyilatkozat során kell nyilatkozni. Erről kettőtöknek kell megállapodni, ugyanis ketten vagytok annak a gyereknek a szülei. Ha nem megy, akkor majd a gyámhatóság fog dönteni helyettetek.

Az, hogy te azon gondolkodsz, hogy nem mész bele az apasági nyilatkozatba, és azt nézegeted, hogy akkor mi lesz a gyerektartással, meg hasonlókkal, az több, mint szánalmas. Elárulom, hogy a párod pert indíthat az apaság megállapítása iránt, és lazán meg is nyeri. Elgondolkodnék, hogy te vajon mennyire szereted a párod, ha ilyen verzió megfordul a fejedben.

Amúgy értem az érveid, de a párodat is megértem. Az én férjem elég modern gondolkodású, egy szava nem volt, hogy a házasságkötésnél megtartottam a születési nevem, és semmilyen formában nem vettem fel az övét, de az életben bele nem egyezett volna, hogy a gyerekek ne kapják meg a vezetéknevét.

2020. jún. 25. 09:11
 10/36 anonim ***** válasza:
68%
Manapság már nem a vezetéknév alapján egyértelmű, ha valaki c-s, hanem a keresztnév alapján. Britani, Nenszi. Kármájkel, Armandó, Zeusz, Leonídász és társai. Szóval ha valami tisztességes nevet választasz, akkor nincs miért aggódni.
2020. jún. 25. 09:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!