Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi számít több diplomának?

Mi számít több diplomának?

Figyelt kérdés

Nagyon sokszor hallom, hogy egyesek azt mondják, hogy van 2+ diplomájuk. Ha rákérdez az ember, kiderül, hogy elvégeztek pl. egy alapképzést, a hozzá tartozó mesterképzést, és mondjuk egy másik alapképzést, és így van három diplomájuk (természetesen itt többféle változat is létezhet).

A kérdésem elsősorban az lenne, hogy egy alapképzés és egy mesterképzés két külön diplomának számít? Még akkor is, ha tulajdonképpen csak egyféle alapképzéssel lehet felvételizni az adott mesterre? Persze tudom, hogy az alapképzés után is jár egy diploma, de onnantól kezdve, hogy ugyanazon a területen (lényegében ugyanazon a szakon, csak magasabb szinten) van egy mester diplomája is az embernek, az továbbra is két diplomának számít?

Nem kötözködni szeretnék ezzel a kérdéssel, egyszerűen tényleg érdekel, hogy végülis mi számít két (vagy több) diplomának.

2022. jún. 27. 09:22
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:

#8: írtam konkrét példát. A pszichológia szak ilyen, az alapképzés kis túlzással semmire nem elég. Mindenki tudja, hogy egy "rejtett osztatlan képzésről" van szó. Tisztában vagyok vele, hogy sok mesterképzésre többféle alap diplomát elfogadnak, de most elsősorban a másik lehetőség érdekelt.

Irigy pedig nem vagyok senkire, nem "savanyú a szőlő", hiszen így nézve nekem is van két diplomám. Csak nem érzem teljesen jogosnak, hogy nekem is két diplomám van, miközben az alapképzéssel lényegében semmit nem tudnék kezdeni, meg annak is két diplomája lenne, aki pl. az orvosi mellett elvégezne bármilyen más képzést.

#9-10: a jogosítványos példa lehet, hogy jobb, mint a nyelvvizsgás, viszont ott sem fogod számolgatni, hogy hány jogosítványod van, csak a legmagasabb szintet mondod. Diplománál viszont nekem igenis furcsa, amikor valaki olyanokat ír, hogy van 4 diplomája, aztán kiderül, hogy mondjuk pszichológus és logopédus végzettsége van, hiszen itt pont tartozik mindkét szakhoz egy-egy alapképzés. Ismétlem, nem irigykedek senkire, nem is igazán zavar, ha valaki így számolja a diplomáit, egyszerűen az érdekelt, hogy van-e erre valami bevett szokás, mert én személy szerint nem tartom jogosnak azt mondani, hogy két diplomám van, amikor nem tudnék mindkettővel elhelyezkedni, hiába záróvizsgáztam kétszer.

2022. jún. 27. 12:03
 12/37 anonim ***** válasza:
100%

Ki dönti el, hogy az alapképzés és mesterképzés esetén mi számít "egyforma" szaknak? Nyilván a pszichológia esetén ez viszonylag egyértelmű, de pl. műszaki szakok esetén nem lehet objektíven meghúzni a vonalat.

Ha gépészmérnök BSc után elmegyek gépészérnök MSc-re az ugyanaz a szak, tehát egy diplomának számít, oké. Ha gépészmérnök BSc után elmegyek villamosmérnök MSc-re az külön szak, tehát két diplomának számít, oké. De ha gépészmérnök BSc után elmegyek mondjuk mezőgazdasági gépészérnök MSc-re, akkor az mi? Vagy mondjuk azt hogy az másfél diplomát ér, mert hasonló szak de nem pont ugyanaz? Hogy határozzuk ezt meg? Ezért tartom szerencsésebbnek azt hogy külön diplomának vesszük az alap- és mesterképzést, mert akkor feketén-fehéren össze lehet számolni.

2022. jún. 27. 12:16
 13/37 anonim ***** válasza:
34%

"két diplomamunkám van leadva"

Négy diplomához?

Ilyen olcsón mérik?

2022. jún. 27. 12:38
 14/37 anonim ***** válasza:
4%

Két alapszak és egy mesterszak az másfél diploma.

Se több, se kevesebb.

2022. jún. 27. 12:38
 15/37 anonim ***** válasza:
100%
#13: BSc-n szakdolgozat, MSc-n diplomamunka van.
2022. jún. 27. 12:41
 16/37 anonim ***** válasza:
7%

"BSc-n szakdolgozat, MSc-n diplomamunka van"

Akkor ez talán meg is válaszolja, hogy mi számít diplomának.

2022. jún. 27. 13:08
 17/37 anonim ***** válasza:
85%
#16: Tehát akkor szerinted például az osztatlan tanárképzést elvégzők sem lesznek diplomások, ugye? Hiszen ott is szakdolgozat van.
2022. jún. 27. 13:19
 18/37 anonim ***** válasza:
90%
Orvosin is szakdolgozat van. 😂
2022. jún. 27. 15:21
 19/37 Metionin ***** válasza:
100%
Abba felesleges beleállni, hogy mit kell írni a végén, szak és karfüggő is, hogy szakdolgozat vagy diplomamunka a neve. Nekem pl. mindkét mesteremnél szakdolgozat címet kellett rányomatni a borítóra, két különböző karon. A neptunban, mint felvett tantárgy viszont diplomamunka szerepelt mindenhol.
2022. jún. 27. 16:51
 20/37 anonim ***** válasza:
81%
Őszintén nem értem, miért vergődtök arra, hogy ki hány diplomásnak tarja magát. Senki sem tiltja, hogy legyen nektek is több.
2022. jún. 27. 16:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!