Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi számít több diplomának?

Mi számít több diplomának?

Figyelt kérdés

Nagyon sokszor hallom, hogy egyesek azt mondják, hogy van 2+ diplomájuk. Ha rákérdez az ember, kiderül, hogy elvégeztek pl. egy alapképzést, a hozzá tartozó mesterképzést, és mondjuk egy másik alapképzést, és így van három diplomájuk (természetesen itt többféle változat is létezhet).

A kérdésem elsősorban az lenne, hogy egy alapképzés és egy mesterképzés két külön diplomának számít? Még akkor is, ha tulajdonképpen csak egyféle alapképzéssel lehet felvételizni az adott mesterre? Persze tudom, hogy az alapképzés után is jár egy diploma, de onnantól kezdve, hogy ugyanazon a területen (lényegében ugyanazon a szakon, csak magasabb szinten) van egy mester diplomája is az embernek, az továbbra is két diplomának számít?

Nem kötözködni szeretnék ezzel a kérdéssel, egyszerűen tényleg érdekel, hogy végülis mi számít két (vagy több) diplomának.

2022. jún. 27. 09:22
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
22%
Természetesen a mester képzés nem számít többeddiplomának.
2022. jún. 27. 09:28
 2/37 A kérdező kommentje:

Én is így gondoltam eredetileg, hiszen vannak alap diplomák, amik önmagukban tulajdonképpen semmire sem jók. De mégis nagyon sokaktól hallom azt, hogy milyen sok diplomájuk van, aztán kiderül, hogy csak egy (vagy két) mestert csináltak meg, és emellett van több alapképzésük.

Nyilván azt is tudom, hogy vannak teljesen piacképes alapképzések, amikkel simán dolgozhat az ember, de néhány szaknál ez egyáltalán nem ilyen egyszerű.

2022. jún. 27. 09:39
 3/37 anonim ***** válasza:
98%

Az alap- és mesterdiplomával az elv kicsit olyan szerintem, mint mikor valaki szerez egy középfokú, később pedig egy felsőfokú nyelvvizsgát ugyanabból a nyelvből. Darabra persze kettő nyelvvizsga, de pl. nem fog mind a kettőre pluszpontot kapni a felvételin, meg ha már a felső is megvan, nincs is már miért villogni a középpel.

Szóval én tuti nem mondanám ilyen esetben, hogy többdiplomás vagyok. Meg az osztatlan mesterszakon végzetteknek (tanár, orvos, jogász stb.) is "csak" 1 (mester) diplomája van.

2022. jún. 27. 09:46
 4/37 A kérdező kommentje:
Köszi, második, én is hasonlóan vagyok ezzel. Pl. egy pszichológia alapképzéssel elég kevés dolgot lehet kezdeni azon kívül, hogy felvételizel a mesterre. Azután viszont nem tartom fairnek azt mondani, hogy több diplomás egy pszichológus, hiszen a mesteren kívül van egy majdnem használhatatlan alap diplomája. És ezt úgy mondom, hogy én is ebben a helyzetben vagyok. Viszont többektől is hallottam ezt a "két (vagy több) diplomám van" dolgot, ami szerintem ilyen esetekben nem éppen jogos.
2022. jún. 27. 09:53
 5/37 anonim ***** válasza:
100%

Én tökéletesen megértem és elfogadom azt, hogy valaki azt mondja, hogy az alap + mesterszak egy diplomának számít, én ettől függetlenül kettőnek számolom, aminek két oka van.

Egyrészt oké, ha valaki mondjuk gépészmérnök BSc után csinál egy gépészmérnök MSc-t, akkor az egy diploma. Rendben. De ha egy sportmérnöki MSc-t csinál az is ugyanúgy egy szak? Oké... és ha mindkettőt megcsinálja egymás után? Akkor az egy vagy két diploma? Vagy ha csinál egy teljesen más területen lévő mesterszakot, mondjuk egy vállalkozásfejlesztést? Akkor ő két diplomás, miközben aki egy nehezebb műszaki mestert csinált meg, ő csak egy diplomás? Szerintem e tekintetben nem egyértelmű a dolog.

Másrészt lehet, én gondolkodok egyszerűen, de úgy vagyok vele, hogy ha kétszer felvételiztem, kétszer vettek fel, két szakdogát írtam meg, két záróvizsgát tettem le, két diplomaosztón voltam, és két papír porosodik a polcon, akkor én ezt kettőnek számolom.

Egyébként nem mintha lenne jelentősége. Ahol ez számít, ott úgysem darabra nézik, hanem azt, hogy megvan-e az, amire szükség van, vagy nincs.

2022. jún. 27. 09:59
 6/37 A kérdező kommentje:
Ez tök jogos, hármas, tényleg érdemes azért azt figyelni, hogy hány szakdogát írt/záróvizsgát csinált meg az ember. Ez valóban nem mindegy. Köszi a kissé más szemszögből érkező választ!
2022. jún. 27. 10:10
 7/37 Metionin ***** válasza:
100%
Nekem a különböző diplomák. Pl. nekem van 2 mesterdiplomám, ami azt jelenti, hogy minimum 1 alapképzéses oklevelemnek lennie kell, különben nem mehettem volna mesterre. Szóval a legmagasabbat számolom csak, nem azt hogy hány db papírom van vagy hány diplomaosztóm volt. Nyelvvizsgánál is úgy vagyok, hogy ha valamiből megvan a felsőfok, korábban meg megvolt a középfok, ha egy nyelvből van, akkor az 1 nyelvvizsga, csak magasabb szintre léptem.
2022. jún. 27. 10:33
 8/37 anonim ***** válasza:
22%

Kezdjük azzal, hogy nincs olyan, hogy hozzá tartozó mesterképzés. Van csomó szak, ahova kifejezetten változatos alapszakokkal lehet menni. Ez a "tulajdonképpen csak egyféle alapképzéssel lehet felvételizni az adott mesterre" egy vicc, nem tudom ki mondta neked.

Több diplomának meg az számít, ami több, mint egy diplomát takar. Milyen érdekes, ugye? Magyarul a mesterszak is számít. Csak az egyik főiskolai, a másik egyetemi szintű diploma. Ettől még számít.

Ha nekem van két alapszakom és két mesterszakom, akkor bizony négy diplomám van. Négy oklevelet kaptam kézhez, négy záróvizsgán voltam, két szakdolgozatom és két diplomamunkám van leadva. Ennél jobban már nem tudom magyarázni.

Úgy látom, párakat elönt az epe ettől a kifejezéstől.. M

2022. jún. 27. 11:40
 9/37 anonim ***** válasza:
83%

"Darabra persze kettő nyelvvizsga, de pl. nem fog mind a kettőre pluszpontot kapni a felvételin, meg ha már a felső is megvan, nincs is már miért villogni a középpel."

Értem a nyelvvizsgás analógiát, de szerintem azért nem állja meg a helyét, mert nyelvvizsgára egyből mehetsz bármilyen fokra, míg mesterképzésre nem mehetsz egyből, csak alapképzés után.

De mondok egy másikat. Ha valakinek megvan a B és C kategóriás jogosítványa, akkor hány kategória van meg neki? Mondhatnánk hogy csak egy, hiszen a C kategória elkezdésének feltétele a meglévő B kategória, ugyanúgy ahogy MSc esetén a BSc. Viszont szerintem ha valakinek B és C kategória szerepel a jogosítványában, az kettő, és nem úgy mondjuk hogy csak a C van meg neki.

Az amit a nyelvvizsgával kapcsolatban írsz, akkor lenne jó analógia ha valaki az alapképzést és foszk-ot (persze ugyanazon szakon) számolná két külön diplomának, mivel ott nem előfeltétele egyik a másiknak.

2022. jún. 27. 11:41
 10/37 anonim ***** válasza:
69%

Azért azt feltételezném értelmiségi ember különbséget tud szerintem tenni a "hány diplomád van" és a "hány szakmád van" kérdéskör között... Attól, hogy egy szakma valami, lehet több diplomája az illetőnek. Vagy ha felhúzok a mesterszakomra egy doktorit, még mindig egydiplomás leszek csak azért, mert ugyanazt a szakmát művelem magasabb szinten? Ne vicceljünk már, hogy ennyire savanyú a szőlő... :D

A nyelvvizsgás analógiára: az, hogy hány nyelvvizsgád van és hány nyelven beszélsz, két külön lapra tartozik.

2022. jún. 27. 11:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!