Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit csinálnátok a helyemben?...

Mit csinálnátok a helyemben? Tanulás, munka vagy egyéb?

Figyelt kérdés

Tavasszal diplomázom anglisztika alapszakon. Ez önmagában nem egy piacképes végzettség, viszont én sem értek semmihez, nincsen semmilyen tapasztalatom vagy bármi hasznosítható képességem. Az angolon kívül más nyelvet sem beszélek használható szinten. Megtakarításom nincs. Úgyhogy kimondottan sok lehetőségem nincsen.

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a képzés végeztével hazaköltözöm a szüleimhez. Viszont egy isten háta mögötti kis vidéki településen lakunk, ahol maximum betanított munkásként tudnék elhelyezkedni (pl. gyár, bolt) és azért nem ez lenne az elsődleges célom. Félek, hogy onnan nagyon nehéz lenne előre lépni és esetleg megragadnék abban a közegben.

Szívesen tanulnék is, de nincsen még konkrét ötletem és tervem. Folyamatosan gondolkozom rajta, hogy milyen képzést végeznék el szívesen, mi menne és minek lenne értelme. Ebbe már a lehetőségeim is jócskán beleszólnak, hiszen nekem már csak 6 felhasználható állami félévem maradt (így 6 félévnél hosszabb képzések esetében már diákhitelt kellene felvennem) és sok szakhoz új érettségi(ke)t is kellene csinálnom, hogy egyáltalán bekerülhessek (ami megint idő és pénz).

Nem tudom melyik (a tanulás vagy a munka) lenne a jobb lehetőség, melyikkel járnék jobban, melyiket lenne jobb választani. Még gondolkozom azon is, hogy adok magamnak időt és elmegyek külföldre önkéntesként/au pairként dolgozni, de lehet ezzel csak elodáznám a problémát.

2020. okt. 25. 21:39
1 2 3 4 5 6
 11/53 anonim ***** válasza:
Mi ez a hülye kérdés, hogy mit dolgozz? Amit találsz. Nem szórakozásból kell dolgoznod, hanem hogy legyen hol laknod és mit enned. Szakmádban szinte kizárt, hogy elhelyezkedj, ilyen mentalitással főleg. Választottál egy olyan szakot, amivel helyileg nehezen tudsz elhelyezkedni, az otthoni B tervvel meg gyakorlatilag sehogy. Úgyhogy marad a munka, ami mellett el tudsz végezni egy piacképes alapszakot (akár nappalin is, ha rugalmas a munkaidőd), amivel helyileg is kapsz munkát.
2020. okt. 26. 00:31
 12/53 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy engem “a piacképes alapszakok” nem érdekelnek, nem tudom egyáltalán el tudnám-e végezni őket, de sokra még fel sem vennének. Gimiben nem volt bajom a reál tárgyakkal (emelt matekos voltam), de azóta összeadásnál bonyolultabb műveletet talán nem is végeztem... Nem véletlenül nem olyan irányba tanultam tovább, engem soha nem érdekeltek a pénzügyek, a gazdaság, a műszaki dolgok, az informatika. Semmi közöm nincsen ezekhez, nem vonz. Nekem eleve csak egy angol emeltem van, tehát adott esetben még érettségiznem is kellene (ami megint idő és pénz).
2020. okt. 26. 01:14
 13/53 A kérdező kommentje:
Az pedig sosem volt szempont, hogy helyben helyezkedjek el, sőt. Egyáltalán nem szeretnék hazaköltözni vagy a környéken élni stb., csak szimplán nem biztos, hogy lesz más lehetőségem.
2020. okt. 26. 01:16
 14/53 anonim ***** válasza:
Ha nem érdekelnek a piacképes szakok, akkor keress valamit, amit nem egyetemen tanítanak. Ne tőlünk várd el, hogy kitaláljuk helyetted, mi érdekel.
2020. okt. 26. 01:18
 15/53 A kérdező kommentje:
Néztem okj-t vagy szakmákat is, de azok között még inkább nem találtam semmit, amit jó szívvel elvégeznék. Nőként max. valami szépségipari szakmát tudnék elképzelni (pl. kézápoló és műkörömépítő), de az megint olyan, hogy semmi értelme nincsen elvégezni.... drágák a tanfolyamok, drágák az eszközök, drága az üzlet kialakítása és a vállalkozás fenntartása, rengeteg idő mire vállalható szintre jutsz, sokáig tart kiépíteni egy stabil vendégkört, rengetegen csinálják és nehéz érvényesülni benne. Más nincsen, ami picit is megfogott volna.
2020. okt. 26. 01:25
 16/53 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy mi érdekel. Csak az nem piacképes és nem biztos, hogy nekem való maga a terület sem.
2020. okt. 26. 01:26
 17/53 anonim ***** válasza:
Akkor foglalkozz olyannal, ami nem érdekel. Csak ismételni tudom magam: valamiből meg kell élned.
2020. okt. 26. 01:38
 18/53 A kérdező kommentje:
Hát szerintem ez ennél komplikáltabb. Ha az egyetem után hazaköltözök a szüleimhez és elmegyek egy környékbeli gyárba csomagolónak, akkor abból is meg tudok élni... csak nem azt az életet élem, amit szeretnék. Ha ez valakinek túl idealista, akkor legyen. Viszont én huszonévesen még nem arra alapozom az életemet, hogy minden mindegy, csak legyen fedél a fejem felett és legyen mit enni. Nem 4 vagy 5 évem van hátra, hanem szinte az egész életem előttem áll még és nekem azért nem mindegy, hogy azt hogyan élem le.
2020. okt. 26. 01:43
 19/53 anonim ***** válasza:
Két dolog közt dönthetsz. Vagy elmész sírni haza es csomagolóként éled le az életed a szaros anglisztikai diplomáddal vagy felemeled magad és tanulsz valami olyat aminek értelme van, írták előttem gazdaság, mérnökség, bármi. Egy műkörömépítő se lenne, ha jaj nehéz vállalkozást indítani. Egy mérnök se, ha hát ott tanulni kell. Elódáztál 3 évet nagyon ügyes vagy, most már kinyílt a szemed az élethez pénz kell. Kegyetlen dolog, de nagyon kevesen élnek meg a hobbijukból, azok is inkább azok, akiket az említett irányok érdekelnek. Nem lehet minden mindig szép és jó is, áldozatok kellenek.
2020. okt. 26. 01:57
 20/53 anonim ***** válasza:
Ha nem mindegy, hogy éled le az életed, akkor a nyavajgás helyett kezdj magaddal valamit.
2020. okt. 26. 02:15
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!