Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit csinálnátok a helyemben?...

Mit csinálnátok a helyemben? Tanulás, munka vagy egyéb?

Figyelt kérdés

Tavasszal diplomázom anglisztika alapszakon. Ez önmagában nem egy piacképes végzettség, viszont én sem értek semmihez, nincsen semmilyen tapasztalatom vagy bármi hasznosítható képességem. Az angolon kívül más nyelvet sem beszélek használható szinten. Megtakarításom nincs. Úgyhogy kimondottan sok lehetőségem nincsen.

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a képzés végeztével hazaköltözöm a szüleimhez. Viszont egy isten háta mögötti kis vidéki településen lakunk, ahol maximum betanított munkásként tudnék elhelyezkedni (pl. gyár, bolt) és azért nem ez lenne az elsődleges célom. Félek, hogy onnan nagyon nehéz lenne előre lépni és esetleg megragadnék abban a közegben.

Szívesen tanulnék is, de nincsen még konkrét ötletem és tervem. Folyamatosan gondolkozom rajta, hogy milyen képzést végeznék el szívesen, mi menne és minek lenne értelme. Ebbe már a lehetőségeim is jócskán beleszólnak, hiszen nekem már csak 6 felhasználható állami félévem maradt (így 6 félévnél hosszabb képzések esetében már diákhitelt kellene felvennem) és sok szakhoz új érettségi(ke)t is kellene csinálnom, hogy egyáltalán bekerülhessek (ami megint idő és pénz).

Nem tudom melyik (a tanulás vagy a munka) lenne a jobb lehetőség, melyikkel járnék jobban, melyiket lenne jobb választani. Még gondolkozom azon is, hogy adok magamnak időt és elmegyek külföldre önkéntesként/au pairként dolgozni, de lehet ezzel csak elodáznám a problémát.

2020. okt. 25. 21:39
1 2 3 4 5 6
 1/53 anonim ***** válasza:
100%

En nem allnek meg bsc-nel. A helyedben tanulnek, csak haza ne kelljen koltozni, es azon idegeskedni kapsz e munkat a szakmadban. Igy lenne meg 2 eved, tudnal gyakornokoskodni, penzt felre tenni.

Nezd meg felvin milyen mester kepzesekre mehetsz ezzel, es melyik tetszik a legjobban. Marha egyaltalan szeretnel tovabbra is nyelvvel foglalkozni. Ha nem, akkor is jól jon egy hasznalhato msc, mert ha nem is szereted, legalabb nem halsz ehen.

2020. okt. 25. 21:58
 2/53 anonim ***** válasza:
Az alapszakon semmi olyat nem tanultál, ami esetleg érdekelne? Nálunk volt például fordító-tolmács szakirány, én azt végeztem el, és azzal rögtön az alapszak után el tudtam helyezkedni fordítóként, a mesterszakot nem is végeztem el. Vagy esetleg valami, amivel továbbmehetnél mesterszakra, például nyelvtanár vagy hasonló?
2020. okt. 25. 22:13
 3/53 A kérdező kommentje:

Hát idegeskedni nem idegeskednék rajta az biztos, mert otthon 100000....%, hogy esélyem nem lenne a szakomhoz kapcsolódó munkát találni vagy egyáltalán a betanított munkán kívül bármit is :D Ez szomorú, de ez van, ezzel tisztában vagyok és nem érne meglepetésként. Én sem szívesen költöznék haza és ezt szeretném elkerülni, de erre megtakarítás hiányában a továbbtanuláson (és kollégiumon) kívül más lehetőséget nem nagyon látok. Esélytelennek érzem, hogy el tudjak helyezkedni egy "normális" munkakörben és el is tudjam tartani magam, minden megélhetési költségemet fizetve.

Mesterképzések tekintetében sem nagyon tudok válogatni: anglisztika és amerikanisztika (érdekel, de nem hiszem, hogy jobban járnék vele és nem is vagyok benne biztos, hogy ez nekem való), angol nyelvoktató (aminek semmi értelme nincsen) és egyéb kapcsolódó bölcsész szakok, mint pl. beszédtudomány, elméleti és alkalmazott nyelvészet stb., nem sorolom fel. Nem hiszem, hogy bármelyikkel is sokkal jobban járnék. Azt értem és azt én is látom, hogy időnyerés céljából jó lenne még tanulni valamit. Ugyanakkor, ha esetleg rosszul döntök, akkor x félévet kidobtam az ablakon és csak rontottam a helyzeten. Ha sikerül dolgoznom a képzés mellett és tudok pénzt, tapasztalatot gyűjteni, akkor jól jártam... de lehetséges, hogy ez nem sikerül. Az eddigi évek alatt pl. egyáltalán nem ment, az időbeosztásom és a helyi lehetőségek (vidék) miatt sem.

2020. okt. 25. 22:18
 4/53 A kérdező kommentje:
2# Nem. Irodalom szakirányos vagyok (bár nem ez érdekelt a legjobban, de a létszámlimit miatt csak ide kerültem be és így jártam...), de az alapos óráim között sem volt olyan, amiből bármi alkalmazható tudást szerezhettem volna. Például életemben nem fordítottam talán még egy mondatot sem, tehát tényleg nulla gyakorlatom van benne és soha nem tanultam semmi ilyesmit. A mesterszakok között is igazából csak az angol nyelvoktató merülhet fel, ami picit gyakorlatiasabb (viszont ez sem ad tanári végzettséget, ezért nem tartom annyira hasznosnak).
2020. okt. 25. 22:22
 5/53 anonim ***** válasza:
Nagyon sok olyan munka van, amihez szimplán csak diploma a feltétel, nem számít, hogy milyen szakon szerezted. Én a helyedben dolgoznék most valami ilyesmit, aztán pár év múlva ha találsz valamit, ami tényleg érdekel, majd ráérsz visszamenni az iskolába. Annak tényleg nem sok értelme van, ha tanulsz valamit, amit nem is élvezel. Arra ott volt az általános suli meg a gimnázium, felnőttként már mindenképp olyasmit tanulj, ami érdekel is!
2020. okt. 25. 22:22
 6/53 A kérdező kommentje:
5# Az a baj, hogy ez a "nagyon sok olyan munka, amihez szimplán csak diploma a feltétel, nem számít, hogy milyen szakon szerezted" leginkább a fővárosra koncentrálódik. Én pedig nem fogom tudni megfinanszírozni magamnak, hogy az egyetem végeztével felköltözzek Budapestre, albérletet fizessek, közlekedjek, egyek stb., ha egyáltalán találnék munkát és fel is vennének (a nulla tapasztalat konkrétan nulla tapasztalatot jelent, soha nem dolgoztam még...). Én egy vidéki kisvárosban élek, ahol minimálisak a lehetőségek és tényleg maximum a gyár, a bolti eladó, a kocsmáros és hasonló pozíciók jöhetnek szóba. Illetve egy vidéki egyetemen tanulok, ahol még diákmunka szintjén sem találtam semmit, ami kicsit is kapcsolódna a szakomhoz. Úgyhogy emiatt nem fűzök túl nagy reményeket ehhez és emiatt félek attól, hogy a munkát válasszam. Egyébként egyetértek veled és szerintem sem lenne egy rossz ötlet, ha adnék még időt magamnak, csak azt az időt is hasznosan kellene eltölteni és nekem nem biztos, hogy ez menne a körülményeket tekintve.
2020. okt. 25. 22:31
 7/53 anonim ***** válasza:
Felejtsd el a nappalit. Levelező/esti és munka. Nem kell választani.
2020. okt. 25. 22:41
 8/53 A kérdező kommentje:
Ezzel csak megint nagyrészt a konkrétumok a bajosak: levelezőn, de mit és dolgozni, de mit.
2020. okt. 25. 22:48
 9/53 anonim ***** válasza:
Most már sokkal több helyen dolgoztatnak home office-ban, mint pár éve. Simán találhatsz vidékiként Pesten úgy munkát, hogy nem kell azonnal felköltöznöd.
2020. okt. 25. 22:48
 10/53 anonim ***** válasza:
Iratkozz be egy piacképes alapképzésre, például gazdálkodás és menedzsment, kereskedelem és marketing, gazdasági informatika stb. És végezd el. Így ugyan lesz két alapképzésed, de piacképes leszel. Én pontosan ezt csináltam bölcsész szak után, és nagyon jó döntésnek bizonyult.
2020. okt. 25. 23:16
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!