Mit gondoltok az alábbi szakok közül, melyek érdemlik meg a foglalkozás doktori címet? (általános orvos, fogorvos, gyógyszerész, állatorvos, jogász, államtudományi mester)
Azért egy PhD sem annyira könnyű, ahogy lefested. Jogászoknál nem 120 oldal az elvárás, hanem ennél sokkal több és rengeteg kutatómunkával, olvasással, publikációs, konferenciával stb. jár, azt meg, hogy más szakon mi a követelmény mindig eltérő, ez nem mérvadó így.
Ha minden szakvizsgázott orvostól, jogásztól elvárnád, hogy a szakvizsgája mellett, PhD követelményeknek is megfeleljen egyszerre, hát nem tudom hány orvos, jogász kapna doktori címet. Ha valaki napi 10 órában dolgozik, készül szakvizsgájára és emellett még tudományos tevékenységet is folytasson, hát nem tudom. Magyarországon maradjunk a realitások talaján, lehet ez Nyugat-Európában működne, itt azért más a helyzet.
“Ha minden szakvizsgázott orvostól, jogásztól elvárnád, hogy a szakvizsgája mellett, PhD követelményeknek is megfeleljen egyszerre, hát nem tudom hány orvos, jogász kapna doktori címet.”
Helyben vagyunk. Tehát akkor egy tengerbiológus, vegyész kutató, klasszika-filológus dolgozzék min. 10 évig egy doktori címért, kemény kutatómunkával stb – a szegény jogászoknak meg adjuk oda pacsira, mert sikerült elvégezniük egy egyetemet, meg elkezdeni dolgozni?
"Tehát akkor egy tengerbiológus, vegyész kutató, klasszika-filológus dolgozzék min. 10 évig egy doktori címért."
Nem, mert nem 10 évbe telik míg megszerzi hanem 4, esetleg 5 évbe. AZ új szabályok miatt már nem lehet elhúzni a végtelenségig a PhD-t.
Nem, mert az alapképzés 5 év + a doktori program 3-5 év, az összesen 8-10.
Ellenben a foglalkozásdoktorisoknak az ölükbe hullik a Dr cim az alapképzés 5 éve után (wtf?).
Megjegyzés kötözködőknek: az "alapképzés" szót nem a szó bolognai értelmében használom fentebb. Tudom, hogy az 5 év az a mesterképzés.
Utolsó: nem vagyok pszichológus, csak igazságos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!