Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Lehetséges-e, hogy a Máv,...

Lehetséges-e, hogy a Máv, "kamu" büntetéseket osztogat, illetve amiatt kapok kézhez 17270 Ftos büntetést, mert az ellenőr 70 feletti kora miatt, nincs tisztában a hatályos jogszabályokkal, és nem tudja, mikor és ki vehet igénybe kedvezményes utazást?

Figyelt kérdés

Néhány infot azért itt megosztanék: az utóbbi fél évben ideiglenes diákkal utazom, fél év levelező tagozat miatt, amelyet mindig meghosszabbítok, így nem utazhattam lejárt ideiglenes diákkal.

Miután levelező tagozaton voltam fél évig, a kedvezményes utazást csak a lakóhelyem és aközött a város között használhatom fel, ahol tanulok.No most, miután sokszor járok Budapesten (amely snm lakóhelyem, sem az a város, ahol tanulok), bementem a Máv-jegypénztárhoz, és kértem az ügyintézőtől egy igazolást, melyet minden további nélkül ki is állított, s beleírta, hogy igénybevehetem a kedvezményt a lakóhelyem és Budapest között is,oda-vissza.Le is van pecsételve, és végig érvényes volt, amíg utaztam vele.

Egyetlen olyan eset volt, mikor egy ellenőr (egy 70 feletti, idős bácsi, aki már alig látott) mondta, hogy ilyen igazolást Ő még nem is látott, és azt mondta, hogy ezzel nem vehetem igénybe a kedvezményt, így kifizettem a menetjegy teljes árát.A kérdésem: előfordulhat-e, hogy ez a "kedves", aranyos bácsi, szépen felírta az adataimat, és emiatt kell büntetést fizetnem?Mert akkor Róla is szépen információt fogok kérni a Mávtól (meg kell lennie ha tényleg emiatt kapom a büntetést, hogy ki írta fel az adatokat), és az illető ellenőr sem fog már túl sokig a Mávnál dolgozni.Bátyám jogászként előszeretettel intéz ilyen ügyeket is, valamint én is hamarosan végzek a jogi egyetemen, így nem lesz egyszerű dolga a Máv-nak, ha olyan dolgot szeretnének rám "kenni", amelyet el sem követtem, illetve végig érvényes diákkal és igazolással utaztam, melyről az egyetem is bármikor kiállít bármilyen igazolást.

Véleményeket, tapasztalatokat várok:)

2012. dec. 25. 09:26
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
84%

Azt tudni kell, hogy a pénztáros kiállíthat olyan igazolást, ami esetleg nem is érvényes, ugyanis Ő az igazolást az utas kérvénye alapján állítja ki. A kérvényen lévő adatokért, a viszonylat pontosságáért, a kedvezmény jogosságáért az utas felel.

Én is kikérhetek egy ilyen igazolást pedig diákigazolványom sincsen.

A kiállíttatás és a felhasználás az utas felelősségére történik.

2012. dec. 25. 11:24
 22/42 anonim ***** válasza:
84%
Ne hülyíts már itt mindenkit ezzel, hogy MINDIG van ellenőr Dunaúj felé... Én huszonakárhány éve vonatozom fel-alá az országban és talán 3-4 alkalommal találkoztam ellenőrrel. És ha valakik, az ellenőrök ismerik a szabályokat, hiszen ők az utasokon túl a jegyvizsgálók munkáját is ellenőrzik, több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött.
2012. dec. 25. 11:26
 23/42 anonim ***** válasza:
100%

Személyszállító vonat jelenleg ma Magyarországon nem közlekedhet vonatkísérő (jegyvizsgáló, gyk.: kaller, ellenőr) nélkül.

Korábban is CSAK a Szeombathely-Kőszeg és a Körmend-Zalalövő vonal volt kivétel.

2012. dec. 25. 11:28
 24/42 anonim ***** válasza:
100%

Na, most már nekem is zavaros. A lakóhelyed és az iskola közt át kell szállnod Budapesten? Ide írd inkább a választ, mert ez mindenkinek fontos.

Így ugyanis jogos igénybe venni a kedvezményes utazást.

2012. dec. 25. 11:31
 25/42 anonim ***** válasza:
59%
Utolsó: stimmel, jegyvizsgáló mindig van a vonaton, de ellenőr sokkal ritkábban.
 26/42 anonim ***** válasza:
100%
Nem, az ellenőr nem azonos a jegyvizsgálóval, akik a HÉV kivételével minden vonaton ott vannak. De a kérdező ellenőrre hivatkozik, akik a legtapasztaltabb jegyvizsgálók közül kerülnek ki.
 27/42 A kérdező kommentje:

re # 22/22 ma 11:19

Szia!

Első kérdésedre a válaszom: hogy mi alapján állította ki, fogalmam sincs, de ez van ráírva:

Igazolás a tanulók vasúti kedvezménye igénybevételéhez.Felsőoktatás,közoktatás,óvodás a lap tetején, felsőoktatás aláhúzva.

Rá van írva a nevem, valamint az ideiglenes diákigazolványom száma, tisztán és pontosan látszik.Mávos pecsét,és a dátum amikor ki lett állítva.(Belső oldalán pedig beleírva az útvonalak amiken használtam, szintén lepecsételve.A pénztáros azt mondta, ha ez nálam van, nem fognak megbüntetni, csak legyen nálam a diák és igazolás is.Így is tettem mindig, mikor utaztam, tehát erőtlen próbálkozás bárkinek is azzal jönni, hogy én csalni akartam.

Második kérdésedre:a beszélgetés úgy zajlott, hogy jött az ellenőr, kérte a jegyeket (barátnőmmel utaztunk haza épp), átadtuk, és kérte a diákokat/igazolásokat.Átadtam, mire ő közölte velem, hogy ezzel nem vehetem igénybe a kedvezményt, fizessek teljes árú jegyet.(itt elkérte a személyim is, de büntetést egy szálat sem írt, át sem adott semmit)Kifizettem, beszélgettünk még egy 5-10 percet, mosolyogva,mivel kevesen voltak a vonaton.

Miuán egy szót nem szólt arról, hogy én most megbüntetem magát, sőt semmit nem adott nekem, így azt gondoltam, így hogy kifizettem a teljes irányú jegyet, le van rendezve az ügy.

A levélben, amit kaptam,csak az utasleadási lapom száma szerepel, és hogy nem fizettem be az összeget, ezért fizessek 17270 Ftot. (első felszólítás sehol nem volt, de ennek utánanéztem, elsőnek minősül, ha átadja a csekket büntetésnél) No most én semmi ilyesmit nem kaptam.

Az előző kommentelőnek pedig egy rövid válasz:

Ha 25 ellenőr nem büntet meg az utazásaim során, 1 pedig igen (esetünkben a 60-70 év körüli bácsi), akkor komoly gondok vannak a Mávnál, képzés terén, mert nonszensz-nek tartom, hogy ha egy autó szembe megy az autópályán, akkor nem Ő a hülye, hanem a többi 25.

28/42 anonim ***** válasza:
100%
Hű de szeretném érteni ezt a problémát, de nem megy. Idézem a kérdezőtől: "Miután levelező tagozaton voltam fél évig, a kedvezményes utazást csak a lakóhelyem és aközött a város között használhatom fel, ahol tanulok.No most, miután sokszor járok Budapesten (amely snm lakóhelyem, sem az a város, ahol tanulok), bementem a Máv-jegypénztárhoz, és kértem az ügyintézőtől egy igazolást, melyet minden további nélkül ki is állított, s beleírta, hogy igénybevehetem a kedvezményt a lakóhelyem és Budapest között is,oda-vissza." Ez a rész nem megy nekem. Már egyszer kimondtad az igazságot, hogy a lakóhely és aközött a város között érvényes ez a kedvezmény ahol tanulsz. Akkor mi alapján írtak igazolást, hogy a kedvezmény igénybe vehető a lakóhely és Budapest között? Ezt még akkor eltudnám képzelni, ha Budapest a lakóhely és a tanulási hely között lenne mondjuk félúton, de szerintem ez esetben nem így van.
2012. dec. 25. 11:38
 29/42 A kérdező kommentje:

Még valamit hozzátennék:

az igazolásba nem MO össze városa van beleírva és lepecsételve, hanem sulihely-Budapest, és Dunaújváros-Budapest.( a tanulmányok és jelen esetben nyáron amiatt volt fontos, mert bpesti a tanár, és nem járt sem Szegeden,sem Dunaújvárosban, nekem meg nem volt pénzem arra,hogy mindig teljes árat fizessek 3-4naponta)

Egy előző kommentelőnek: nem kell az utazás során átszállnom, én egyszerűen annyit kérdeztem a pénztárostól, hogy ki lehet-e állítani ilyen igazolást,amivel diákkedvezménnyel utazhatok, mire Ő annyit mondott,hogy igen, és egy kis,nyomtatott füzetet írt, amit fentebb is idéztem.

2012. dec. 25. 11:40
 30/42 anonim ***** válasza:
73%

"mert nonszensz-nek tartom, hogy ha egy autó szembe megy az autópályán, akkor nem Ő a hülye, hanem a többi 25."

Rossz a példa.

A te példádban 1 szabálytalan van és 25 szabályos.

A valóságban pont fordítva:

25-en dolgoztak szabálytalanul. Ők voltak "hülyék" a te nyelveden. 1 pedig szabályosan, aki meg is bűntetett.

erről a 60-70 éves témáról pedig lassan lekattanhatnál, mert max 56-58 éves jegyvizsgálók vannak 70 nincs.

(Mellesleg szánalmas az életkorra kenni azt, ha valaki szabályosan végzi a munkáját. Lassan kénytelen leszel elfogadni hogy te a nagy jogászpalánta csalt, és volt szabálytalan nem a kalauz.)

2012. dec. 25. 11:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!