A buszsofőr megtagathatja nekem a jegyet ha fizetnék és nem vagyok veszély senki számára?
Minden további nélkül. A busz magántulajdon, azt enged fel, akit akar. Nem kell neki semmilyen ürügy és nem kell megmagyaráznia sem senkit, pont úgy, ahogy te is szabadon dönthetsz arról, hogy kit engedsz be a saját házadba és senkinek semmi köze hozzá. Ha azt mondod valakinek, hogy nem, akkor nem. Ez a buszsofőrre is igaz.
A különbség annyi, hogy bár a busz magántulajdon, nem a buszsofőré, hanem a szolgáltatást nyújtó vállalaté, pl. Volán, a buszsofőr pedig ki van nevezve a vállalat által, mint a buszért felelős személy. Ez annyit jelent, hogy ha nem enged fel a buszra, akkor nem szállhatsz fel a buszra és JOGILAG nem tehetsz ellene semmit, mert a jog szerint nem tett semmi rosszat, viszont a tulajdonos felelősségre vonhatja, ha nem elfogadható okból utasított téged el. Tehát ha úgy érzed igazságtalan, akkor írhatsz a tulajnak egy panaszlevelet. Jó eséllyel a kutya sem fog foglalkozni vele. TALÁN megkérdezik a sofőrt mi történt, aztán leszarják. Egy a millióhoz az esélye, hogy bármilyen következménye lesz, legyen az akár megrovás, vagy kirúgás, de neked ettől még semmivel sem lesz jobb, kártérítést meg ilyesmit ne is remélj.
Nem rossz ötlet XD
Ezt sejtettem. Ködzönöm a válaszod. Akkor legközelebb szóban megmondom neki, max korábbi vagy későbbi járattal megyek, nekem kb mindegy.
"Mert egyszerse voltam tiszteletlen vele szemben és lenézően szól hozám.
Igaz, hogy néhány másodpercig tartott de egyszer megállt a busszal egy mellék úton mert egy idős hölgy nem tudta kikpacsolni az ébresztőjét és azt mondta hogy addig nem megy továb amíg a hangot ki nem kapcsolják."
Ez miért NEKED okozott gondot, mért TE voltál tiszteletlen?
A soförnek igaza volt, úgy nem vezethet, ha olyan zaj van, ami miatt esetleg nem tud koncentrálni.
"Ezen is gondolkotam de ezt nem éreztem annyira hatásosnak minthogy visszateszem őt a helyére."
Itt egyedül TE VAGY, aki helyére kellene tenni.
A soför jogosan tiltana le a buszról, ha ilyen szemét akarsz lenni.
#15 Nem igaz. Átfutottam gyorsan (igaz, nem túl alaposan) a pénzforgalmi törvényt, semmi ilyesmit nem találtam, viszont azt elismerem, hogy lehet nem voltam elég alapos. [link]
Viszont mivel nem találtam semmit, inkább elkezdtem guglizni, ahol egy 2018-as portfólió cikk azt mondja:
"Az MNB értelmezése szerint a hazai jogszabályi előírásokból csak az következik, hogy az egyes bankjegyeket és érméket pontosan a névértékükön kell elfogadni (azaz nem mondhatjuk azt például, hogy ez a 10 000 forintos bankjegy ebben az üzletben kevesebbet ér). De a jogszabályok a készpénz elfogadását nem teszik kötelezővé..."
Illetve ami még relevánsabb:
"Mindez azt jelenti, hogy megengedhető, ha egy kereskedő vagy szolgáltató csak elektronikus fizetési eszközt fogad el a megvásárolt termék vagy szolgáltatás ellenértékének megfizetéséhez, vagy ha lehetőséget is biztosít a készpénzfizetésre, nem köteles mindig minden címlet elfogadására..."
egyrészt nem volt annyira hangos a zaj másrészt kifejezhette magát illedelmesebben, nem kellet volna agresszívnak lennie.
Főleg vevőként nekem jár az alap tisztelet
Utasok nélkül nem lennének sofőrök és nem először beszél hozzám lenézően és nem megfelelő hanglejtéssel.
Most nem fogom hosszan megmagyarázni de az útóbbi beszólása ellégé felhúzott de mer többé nem érdekel, ha tehetném, kitörölném ezt a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!