Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Tizenéves tartozást követelhet...

Tizenéves tartozást követelhet rajtam a BKV?

Figyelt kérdés
Iskolás (tini) koromban büntettek meg párszor,amikor meg nem volt bérletem. Tehát kb 14 éves korom előtt. Azóta már jött 1x egy felszólító levél,amivel nem foglalkoztunk,anyu azt mondta,már elévült. Ennek is már vagy 10 éve. Most kaptam egy új felszólítást,már legalább 12-13 éves tartozásról beszélünk. Kellene ezzel foglalkoznom,ezek már nem evultek el ezer éve?
szept. 9. 16:04
1 2
 11/15 BeefEater ***** válasza:

Ez jogi kérdés, nem közlekedési.

A kérdés, hogy próbálták-e behajtani és hogy te elismerted-e azóta a tartozásodat. Ha több, mint öt évig nem foglalkoztak vele és azóta te nem ismerted el a tartozásod, akkor nem tudnak vele mit csinálni. Találsz sablon levelet az interneten, amiben ez benne van és megkéred őket, hogy többet ezzel ne keressenek, mert elévült.

Ha viszont a fentiek nem teljesülnek, akkor foglalkoznod kell vele, mert a tartozás behajtható.

szept. 10. 11:08
 12/15 anonim ***** válasza:
62%

"Tizenéves tartozást követelhet rajtam a BKV?"

Igen.

Attól hogy elévült még gond nélkül kérheti. Az elévülés nem jelenti azt hogy ne tarthatna rá igényt az elévülés önmagában nem szünteti meg a követelés jogalapját.

Viszont az elévülés azért nem annyira egyszerű hogy X dátumról eltelt Y év és akkor az már nincs is. Ezért jó lenne ha utána járnál és egy ügyvéddel megnézetnéd, hogy biztosan nem vagy már köteles befizetni.

szept. 10. 12:15
 13/15 A kérdező kommentje:

130 ezret követelnek, ha befizetem október 25-ig, akkor "csak" 91 ezer.

Ebben a levélben semmilyen jogi lépéseket nem említenek, ha nem fizetek, csak hogy ha nem fizetem be október 25-ig, akkor érvényét veszíti a csodás ajánlatuk. :D

Elég messze van az ügyfélszolgálatuk ahhoz, hogy személyesen bemenjek, telefonban meg úgysem tudják nekem megmutatni a "bizonyítékot".

Elég, ha írok nekik egy levelet vagy emailt, hogy mutassanak valami dokumentációt a büntetésekre és az állítólagos megkeresésekre és ezek hiányában töröljék a nevemet a bázisból?

szept. 11. 11:01
 14/15 anonim ***** válasza:

Ne mindkez kérdezgess itt!

Látom mennyi barom van, a törvény szövegét másolom be és azt is lepontozza...

Vedd fel velük a kapcsolatot mindenképpen!

Volt már arra is példa hogy nem annak küldék ki akit ténylegesen megfogtak a járművön. Egy talált személyi mutatott be a bolond ellenőr meg nem hasonlította össze az arcát a képpel...

szept. 11. 11:50
 15/15 BeefEater ***** válasza:
57%

Attól függ, hogy mennyire vagy magabiztos, mert ha elrontod és behajtóhoz kerül, akkor a 130 ezer könnyen 200 lesz.

Ha tudnám, hogy nekem van igazam, akkor én levélben annyit írnék nekik, hogy nem tartozom (nem ismerem el a tartozást) és ha tartoznék is már elévült volna, idézet a vonatkozó jogszabályból és megkérném őket, hogy többet ne keressenek.

Ha viszont valami kimaradt kérdésedből és a tartozásod behajtható, akkor ezzel jól lábon lövöd magad.

szept. 11. 11:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!