A vasúti átjárók fehér villogó jelzése milyen információt ad?
Figyelt kérdés
Ha mégis jöhet vonat, akkor tulajdonképpen mire jó? Vagy csak jelzi, hogy átjáró van?2024. márc. 4. 13:51
1/33 anonim válasza:
Azt tanítják, azt jelzi, hogy a rendszer működik. Ez nyilván hülyeség, mert a működés lényege az lenne, pontosan jelzi, jön-e vonat, vagy sem. Ha nem jelzi biztonsággal, akkor nincs értelme.
2/33 anonim válasza:
A fehér villogás azt jelzi, hogy működik a készülék. Tehát jelzi, hogy pirosan kéne villogni, ha jön vonat - elvileg. De nem olyan, mint egy zöld lámpa, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag körülnézés nélkül áthajthatsz. Azzt jelzi, hogy ha eléggé szétnézel, áthajthatsz. Ez picit abszurd, de ha sehogy sem villog, akkor gyakorlatilag stop tábla. Miközben ahol nincs fénysorompó, ott nem kell megállni, csak óvatosan átkelni. De ha van fénysorompó, és az nem működik, akkor meg kell állni kötelezően. Valószínűleg azért, mert a frekventáltabb helyeken van fénysorompó, gyakrabban járnak vonatok, nagyobb az esélye a balesetnek, ha nincs jelzés és nem állunk meg, de ez már csak az én gondolatom, miért is így írták meg a KRESZ-t.
3/33 anonim válasza:
#1 Működik = nincs áramszünet. Az is fontos infó.
4/33 anonim válasza:
A lényeg, hogy a villogó fehér, az nem "szabad" jelzés, hanem ahogy a többiek már írták.
5/33 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. A kérdés azért merült fel, mert így én sem látom értelmét, hiszen így is-úgy is körül kell nézni, nem garantált, hogy nem jön a vonat, az meg, hogy van-e áram, nem egy túl fontos információ az autósnak.
Ez a "működik" dolog meg szintén nem az igazi, mert ha csak be van kapcsolva, de kb. bármit mutathat, az csak felesleges árampazarlás szerintem.
2024. márc. 4. 14:46
6/33 anonim válasza:
A villogó fényt hamarabb meglátod és értelmezed, mint a statikus andráskeresztet.
7/33 A kérdező kommentje:
6: Ez igaz, valóban így van. Akkor lényegében csak amolyan figyelemfelhívó? Így érthetőbb a történet.
2024. márc. 4. 15:02
8/33 anonim válasza:
Igen, kb. figyelemfelhívó.
Sok európai országban semmilyen fényt nem ad szabad jelzésnél.
Szerintem elég gáz, hogy 2024-ben nem sikerült ezt még szabványosítani, legalább az EU-ban.
9/33 A kérdező kommentje:
Nem tudom, külföldön van-e egyáltalán olyan ország, ahol van ilyen, én még nem láttam.
2024. márc. 4. 15:18
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!