Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Meddig, és miért volt zöld...

Meddig, és miért volt zöld hajdanán a vasúti útátjáróban a fénysorompó engedélyező jelzése?

Figyelt kérdés

Ebben a film részletben [link] (Kenguru) megfigyelhető, hogy a fénysorompó az áthaladást világító zöld fényjelzéssel engedélyezi.

Ennek a történetéről mit lehet tudni? Esetleg valamilyen cikk van a témában, amit nem sikerül fellelnem? (Nézelődtem, de sikertelenül.)

Leginkább az érdekel, hogy mettől meddig voltak így szerelve, illetve mi miatt álltak át a fehér villogó jelzésre? (Környező országokkal való egyezés, túl sok baleset, vagy bármi?) Ha esetleg addigra máshol kialakult, hogy nem alkalmaznak zöld jelzést az útátjárókban, akkor itthon kezdetben miért csinálták mégis olyanra?

2023. ápr. 20. 03:38
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

1962-ben került bele a kreszbe:

[link]

Hogy mikor változtatták villogó fehérre, azt nem találtam, csak tippelek, hogy 1975-ben, amikor a jelenlegi kresz eredeti változatát kiadták.

2023. ápr. 20. 06:49
 2/8 eddiboy ***** válasza:
100%
Igen, az 1975-ös új KRESZ változtatta villogó fehérre, ami 1976-ban lépett hatályba, és az év végéig kellett átépíteni a fénysorompókat.
2023. ápr. 20. 08:55
 3/8 anonim ***** válasza:
22%
gondolom, ekkor vezették be azt a f.szságot, hogy a készülék nem ad szabad jelzés, hanem ("bocsi, nem vállalunk felelősséget") csak annyit jelez, hogy a készülék helyesen működik.
2023. ápr. 20. 11:33
 4/8 A kérdező kommentje:

#1: köszönöm a forrást, próbáltam én is jogtárban visszatekerni, de ugye a mostani KRESZ csak 75-ig megy vissza, a régebbinek meg nem tudtam a pontos nevét. Valóban az 1975-ös új KRESZ-ben írják elő a fehér villogót.

Ahogy #2 írta, még 1976 végéig megengedi az addig használt világító zöld jelzést is. Még kutatok kicsit, mert kifejezetten arra szeretnék fényt deríteni, hogy pontosan mi okozta a változtatást, illetve először mi okozta a zöld bevezetését, de ez a régi KRESZ most elég sokat segít!

#3: a régi KRESZ szerint is a közúti jármű vezetőjét terhelte a felelősség.

A 62-es KRESZ úgy fogalmaz, hogy "A fénysorompó folyamatos zöld fénye szabad áthaladást jelez.".

Ezzel párhuzamosan az 56.§ (áthaladás vasúti átjárón) rögtön az elején kiköti, hogy "Vasúti átjárón csak akkor szabad áthaladni, ha a jármű vezetője kellőképpen meggyőződött az áthaladás veszélytelenségéről.". Ez alól pedig a fénysorompó zöld fényjelzése nincs megemlítve kivételként.

Az 1975-ös kiadás a Vasúti átjárót biztosító jelzőberendezéseknél nem deklarálja külön a villogó fehér fény jelentését, csupán annyit ír, hogy vonat közlekedésekor piros jelzést ad, egyébként fehéret.

1984-ben egészítették ki ezt a szekciót azzal, hogy "A továbbhaladást (...) engedélyezi a fénysorompó villogó fehér fényjelzése". Azaz visszakerült a megengedő tartalom.

Nekem az a sejtésem, (de épp ennek akarok utánajárni,) hogy a zöld jelzés sokaknak fals biztonságérzetet adott, ezért változtatták meg. De nem biztos, hogy ez az indok, vagy ez az egyetlen indok. Majd kiderül, találok-e még róla infót.

2023. ápr. 20. 17:50
 5/8 eddiboy ***** válasza:
#4; Nagyon pontosan körüljártad a témát, valóban, 1984 óta a fehér villogó fény is engedélyezi a továbbhaladást, ennek ellenére sokan (még a rendőrség és a GYSEV is a saját kampányaiban) arra a már nem létező szabályra hivatkoznak, hogy a fehér fény csak azt jelenti, működik a berendezés. Ez nem igaz 1984 óta. Ettől függetlenül a mostani KRESZ is tartalmaz egy olyan kitételt, hogy vasúti átjárót csak fokozott elővigyázatosságal szabad megközelíteni. Erre hivatkoznak sokan, akik azt mondják, a fehér villogó fénynél is meg kell győződni, hogy nem jön-e vonat. Ez sok helyen kivitelezhetetlen. Ismerek olyan vasúti átjárót (pl. a 63-as úton Székesfehérvár előtt nem sokkal), ahol egy völgyben, bevágásban van az átjáró, ha ott megállna valaki megnézni, jön-e vonat, addigra már a síneken lenne. Mindenki lendületből, a fehér fényben megbízva halad át rajta, legalábbis én még nem láttam ott megálló, szétnéző autóst.
2023. ápr. 20. 18:11
 6/8 eddiboy ***** válasza:
100%

A változtatást meg valószínűleg az 1968-as bécsi közúti közlekedési egyezmény hatására vezették be, ahogy akkor változott meg több tábla is, pl. a STOP, a megállni tilos, a zsákutca stb.

Érdekesség még, hogy a régi fénysorompó zöld jelzése négyszögletes volt. Ez látszik a filmrészletben is. Egyszer valaki egy hasonló kérdésnél leírta (sajnos már nem találom), hogy egyes régebbi jelzőknél most is látszik, hogy szögletesből alakították kerekre az alsó fehér lámpát.

2023. ápr. 20. 18:29
 7/8 eddiboy ***** válasza:
100%

A 1968-as bécsi közúti közlekedési egyezmény linkjét az előbb lehagytam: [link]

Amúgy örülök, hogy más is ilyen behatóan foglalkozik a témával. Általában az embert minden fórumon lehurrogják a "megmondóemberek", ha az 1984-es KRESZ-változásra próbál hivatkozni, es kötik az ebet a karóhoz, hogy a fehér csak azt jelenti, hogy mukodik az átjáró, és még a rendőrség is ezt kommunikálja. En pedig emlékszem, amikor a 84-es KRESZ-módosítás kijött (pedig még 10 éves gyerek voltam, de már érdekelt KRESZ, ahogy most a 8 éves fiamat is), hogy még újságcikk is volt belőle, hogy eddig az autós felelőssége volt, ha fehér villogónál jött a vonat, mostantól a vasúté.

2023. ápr. 20. 18:53
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a további forrást!

A bécsi egyezményben lesz a turpisság.

Útátjárókra vonatkozó résznél villogó piros, vagy egy pár felváltva villogó piros fényjelzőt ír elő, amely a behaladást tiltja. Aztán ezt részletezi, meg megengedi a 3 optikás (piros sárga zöld) illetve kétoptikás (piros zöld) fényjelzővel való biztosítást, ha egy közeli kereszteződésben azok amúgy is fel vannak szerelve.

Utána még magyaráz jó sokat elhelyezésről, meg csapórudak láthatóságáról...

Viszont korábban, ahol úgy egyáltalán a használható fényjelzéseket deklarálja, megbújik egy sor, hogy "A helyi rendelkezés előírhat bizonyos útátjárókra lassan villogó holdfehér fényjelzést, mely az áthaladást engedélyezi.".

A hazai jogalkotók minden bizonnyal innen szerezték a fehér villogó gondolatát. Én a magam részéről örülök neki, hogy '75-ben országosan előírták a fehér villogót, így mindenhol egységes fénysorompónk van. (vannak országok, ahol többféle is lehet)

2023. ápr. 22. 14:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!