Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Nem szánalmas, hogy az összes...

Nem szánalmas, hogy az összes Budapesttel összemérhető kelet-európai városban több km metró van, mint itt?

Figyelt kérdés
Varsó, Bukarest, Minszk, Prága, Szófia (ez utóbbi kettő város még jelentősen kisebb is).
2022. okt. 18. 21:24
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
100%
Nem a mennyiség a "szánalmas" hanem az, hogy évtizedek óta megálmodott fejlesztésekből semmi nincsen. Az egész nem működik átjárható, normális rendszerként.
2022. okt. 19. 14:20
 22/39 anonim ***** válasza:
95%
Mondhatod szánalmasnak is, cserébe en bloc a budapesti tömegközlekedés minden hibája és hiányossága ellenére továbbra is lenyűgözi bármely turistát, az éjszakai buszok rendszeréről nem is beszélve. Rengeteg más ország fővárosában vagy nagyvárosában éjfél után gyalogolsz vagy taxizol. A metró nagyberuházás, azzal arányosan jó sokat le is szednek belőle a mindenkori főnökök (ld. 4-es metró), én nem is bánom, ha nem építenek újat.
2022. okt. 19. 15:06
 23/39 A kérdező kommentje:
Persze, mert a hülye turista szeret sokáig kint maradni, és ki se teszi a lábát a belvárosból.
2022. okt. 19. 15:18
 24/39 anonim ***** válasza:
89%
Az tény, hogy a metró fejlesztése mellett/helyett lehetne a felszíni közlekedést is javítani. Fokozatosan kiszorítani a belvárosi autóforgalmat és ezzel párhuzamosan javítani a tömegközlekedést.
2022. okt. 19. 15:22
 25/39 anonim ***** válasza:
100%
Nem párhuzamosan kéne javítani a tömegközlekedést, hanem először azon sokat, ugyanis rendszeresen tömegközlekedők valamiért mindig zsúfoltságra, légkondihiányra stb. panaszkodnak. Ha még fokozatosan is, de az autósok átülnének a metróra-villamosra-buszra, pont az eddig is tömegközlekedők imádkoznának az első nap, hogy üljenek vissza a kocsijukba.
2022. okt. 19. 15:36
 26/39 anonim ***** válasza:
100%

23:

Én pont abban látom a legnagyobb különbséget Budapest és a legtöbb másik európai magyváros között, hogy a belvároson kívül is viszonylag sűrű a tömegközlekedés.

Írtam Szófiát példának, ahol ha nem metró közelében vagy, márpedig mi anno külvárosban foglaltam szállást, akkor szívás. Hasonlót tapasztaltam más nagyvárosokban is.

Ja, metró, igen, aztán Oslóban az amúgy frekventált egyetemi kolesz negyedben lekésel egy metró járatot, akkor Budapest után nem érted, hogy miért nem csak annyi, hogy 3 perc, jön a másik, hanem csúcsidőben várhataz 15 percet. Ja, és Metrónak hívják, de a jellege arrafelé inkább mint egy hévnek vagy a fogaskerekűnek.

Vagy Frankfurtban mikor ott a fasza elővárosi vasút, de az ottani kollégák mind autóval járnak, mert össze-vissza, hogy jön-e vonat, rengeteg a késés, járat kimaradás.

Vagy ott van Madrid a világ egyik legjobb metró hálózatával, de ha nem túristás helyre mész,bami metróvonalaktól távol van, a buszok jó ha fél óránként járnak.

De a villamos sem ugyanaz mindenütt. Van ahol úgy jön össze a villamoshálózat, hogy kicsi, kb. buszméretű, lassú, mindenhol megállós, forgalomban haladó a nagy része, ezt nehéz összevetni mondjuk az 1-es villamossal, amelyik egy ilyen vonalnak a kapacitásának a többszörösét tudja sokkal gyorsabban.

2022. okt. 19. 15:39
 27/39 anonim ***** válasza:
95%

A metróvonalak hossza:

Bukarest: 78 km

Prága: 63,1 km

Szófia: 52 km

Varsó: 41,3 km

Minszk: 40,8 km

Budapest: 39,7 km

Városok területe:

Bukarest: 240 km²

Prága: 496 km²

Szófia: 492 km²

Varsó: 517,24 km²

Minszk: 409,5 km²

Budapest: 525,2 km²

Lakosság

Bukarest: 1,883 millió

Prága: 1,275 millió

Szófia: 1,248 millió

Varsó: 1,86 millió

Minszk: 1,996 millió

Budapest: 1,752 millió

Metróállomások száma:

Bukarest: 63

Prága: 61

Szófia: 47

Varsó: 39

Minszk: 33

Budapest: 48

Vasúthoz, gyorsvasúthoz kapcsolódó metróállomások száma:

Bukarest: 3

Prága: 10

Szófia: 3

Varsó: 4

Minszk: 4

Budapest: 6

Repülőtéri állomások száma:

Bukarest: 0

Prága: 0

Szófia: 1

Varsó: 0

Minszk: 0

Budapest: 0

Önmagában az, hogy Budapesten a legrövidebb a hálózat (2020 óta, akkor előzte meg Minszk a magyar fővárost), nem gondolom, hogy szánalmas lenne. A kapcsolatok a hévvel, vasúttal egész jók, a Déli/Kelenföld a Keletivel közvetlen kapcsolatban van, a Nyugati is elérhető egy átszállással bármelyik másik pályaudvarról, így a nagyvasút jelenlegi hiányosságait egész jól pótolja a metró (már amennyire ezt egy metró képes lehet). Repülőtéri kapcsolat nincs, de ez egyrészt jelenleg nincs is tervben (a nagyvasút oldaná meg a ferihegyi kapcsolatot, szerintem helyesen), másrészt a felsorolt városokban egyedül Szófiában van ilyen - Varsóban a nagyvasút oldja meg, Prágában troli köti össze a metrót a repülőtérrel, Bukarestben még tervezés alatt az összeköttetés, Minszk esetében meg messze van a repülőtér a várostól. Hiányzó szakaszok persze vannak, de hol nincsenek? Összességében nem tartom szánalmasnak, hogy máshol hosszabb a metróhálózat. Az ahhoz való ragaszkodást, hogy márpedig ez szánalmas, annál inkább.

2022. okt. 19. 16:20
 28/39 A kérdező kommentje:

A Minszk 2020-as leelőzéséhez azért még tegyük hozzá, hogy itt nem arról van szó, hogy egy szoros versenyben most éppen Minszk vezet, hanem arról, hogy a minszki metró az elmúlt 30 évben is dinamikusan fejlődött, míg a budapesti metró éppenhogy növekedett. És ez a tendencia tulajdonképpen "meg van ígérve" nekünk a következő 10 évre egész biztosan. Budapesten a legoptimistább kormányzati ígéretek is csak két megállónyi metróról szólnak a Kálvin térig, miközben Minszkben jelenleg is folyik metróépítés.

És szerintem a fentiek valódi oka nem az, hogy Budapestnek kevésbé van szüksége a metróra, hanem az, hogy Budapesten semmihez se értő emberek hozzák a döntéseket.

2022. okt. 19. 17:19
 29/39 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem nem olyan rossz, hogy csak ennyi metró van. Lehetne több is, de a szánalmas szerintem kicsit túlzás
2022. okt. 19. 19:26
 30/39 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem inkább örülj, hogy egyáltalán van metró. Tudod, sokat akar a szarka...
2022. okt. 19. 19:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!