Gáz, elítélendő lefizetni a forgalmi vizsgát?
őszintén megmondom anyagi okokból így fogok tenni. ugyanakkor van bennem lelkiismeret furdalás, hogy nem kéne.
tények: kb. 60-80 ezerrel jobban jövök ki így anyagilag. (mint pl. 4-5 bukással, vagy sok pótórával)
de ha pótórákkal nagy nehezen sikerülne, nem tudnék sokkal többet.
első időszakban mindenképp rövidebb útvonalakon mennék, úgy, hogy a párom mellettem navigál. (szóval ez még a tanulás része lenne)
de! ez annyira kellemetlen nekem, mert szinte mindenki körülöttem, így vagy úgy, de önerejéből tett sikeres vizsgát
nagyon gáz? egyszerűen nem bírom anyagilag tovább
ja: ha valaki nem tudna róla: amiatt így döntöttem az az, hogy a vizsgadíjat közel 3*-ra emelték az elmúlt pár hónapban. plusz még a pótórák... egyszerűen nem lehet megbukni.
de valahogy nem érzem magam bunkónak emiatt, amikor más az ecserin veszi a jogsiját. (a többi vizsgát sikeresen, első alkalmakkor elvégeztem. csak a forgalomhoz nem érzek magamban erőt)
Ha azért megbuktat a vizsgabiztos, hogy "ne legyen gyanús" mert sok ember átmegy a forgalmi vizsgán... még akkor is, ha megcsináltad a kört, amit húztál, akkor nem csak a vizsgabiztos a szemét állat, hanem az oktatód is, hogy nem véd meg... Tavaly augusztusban szereztem jogsit, oktatóm nagyon jó volt, ha nem tudtam elindulni a lámpánál, hátulról ugye volt egy két állat, aki dudált, ő simán kihajolt és hátraordított, hogy "fejezd már be, nem látod a táblát? Te sem kezdted Schumacherként!" =). Ha nem követtél el hibát, és mégis megbuktatnak, az oktatód meg csendesen tűri, akkor ha megszerzed egyszer a jogsit, én köszönetet sem mondanék neki! Mellettem kiállt az oktató forgalmi vizsgán. Parkolásnál seggel tolattam, amikor úgy éreztem, hogy kész vagyok, ugye üres, kézifék. Vizsgabiztos meg mondta, hogy "utca közepére kell parkolni?" Szerinte túl távol voltam a szegélytől. Oktató elővett egy 30 centis vonalzót kinyitotta az ajtót, megmérte elöl a kerék-szegély távolságot (24cm) hátul is (27cm). 30 centin belül voltam, de éppen hogy csak. =)
Szerintem sem érdemes lefizetni a vizsgabiztost, még akkor sem, ha jobban jössz ki anyagilag. Tudok róla, hogy brutálisan emelték a vizsgadíjakat. De attól, hogy a párod majd segít a belerázódásba, hogy 100%-ig biztos légy, hát... most ha gáz van, a kormányba tud csak belekapni, esetleg kéziféket berántani... nála nincsenek pedálok. Meg nem megbántásként mondom, de ha MOST SEM érzel magadban annyi magabiztosságot és erőt, hogy elsőre átmenj forgalomból, miből gondolod, hogy jogosítvánnyal kikerülve az utakra, meglesz a kellő magabiztosságod?
Az ne érdekeljen, hogy más, hogy szerzi a jogsiját, mennyit fizetett érte. Elhiszem, hogy nehéz anyagilag, mi sem élünk jelenleg fényesen, de gondolj bele, ha lefizeted a biztost, attól még megbuktathat. Nem tudja elnézni, hogy átmentél a piroson, 30-as táblánál 45-el mentél, gyalogost meg nem vetted észre, hogy átmenne a zebrán, és sok egyéb dolog miatt is megbukhatsz, saját hibádból. Az ember legjobban a saját hibáiból tanul. Én két hete majdnem bemásztam a körforgóba, mert nem figyeltem rendesen balra, ahonnan jött egy kocsi... :$ Azóta kétszer-háromszor is megnézem, hogy mehetek e.
De ha végképp nem megy másként, hát fizesd le, én nem ítéllek el, ha anyagi ok miatt teszed. Erkölcsileg viszont egyáltalán nem tartom helyesnek.
22/F
előző vagyok.
és azt se felejtsd el, ha ne adj isten később balesetet okozol, mindig benned lesz a rossz érzés, hogy nem önerődből mentél át a vizsgán, hanem "vetted". sztem nagyon szar érzés lehet. egyébként én mindig azt szoktam mondani, hogy egy autó fenntartása drága dolog, akkor miért az egyszeri, ám nagyon fontos jogsi megszerzésén kell spórolni?
Baromi rosszul gondolkodsz és akkor enyhén fogalmazok, de később be fogod látni...
Én 30 óra vezetés után nagyon nem voltam biztos a vezetésben, de elmentem volna vizsgázni, csak az oktató rábeszélt...pedig panaszkodtam mindenkinek meg nem akartam...
Vettem 9 órát pluszba, ami 20000 forint volt és így a teljes jogsi 150000 ft fölé emelkedett, amit elárulok nagyrészt a spórolt pénzemből fizetek, de használt elég sokat. Úgy mentem vizsgázni, hogy nem izgultam, nyugodt voltam, profi vagyok és levizsgáztam forgalmiból is elsőre.
Hidd el fontos az a plusz óra hisz ez nem csak a vizsgáról szól utána is tudnod kell vezetni biztonságosan... utólag már nagyon nem sajnálom a pénzt, sőt ugyan ezt tettem volna...
Az meg hogy fizetsz-e más kérdés, én nem ítélem, ha már ilyen szemetek... itt vidéken ahol lakok fel sem merült a fizetés és még hibáztam is 1-2-t forgalmin, bár alapjába véve megdicsért a biztos és az oktató is.
Jah és ami tanulságos, hogy néztem vizsgáztató lapját, én voltam az utolsó és több mint a fele bukott. Ha én hibáztam akkor azok milyen balfa**ok lehettek, akik buktak? El van ez az egész túlozva, vegyél plusz órákat, gyakorolj szűk mellékutcákban apád vagy a nénikéd kocsiján.
Én pontosan ezért járok most olyan helyre, ahol biztosan tudom, hogy az oktató kiáll mellettem, meg fog tanítani rendesen vezetni. Hallottam én dolgokról, hogy itt-ott 90 000-ért meg lehet csinálni a jogsit elmélettel, gyakorlattal és vizsgadíjakkal együtt. Csak aztán belegondoltam, hogy vajon máshol miért sokkal több. Nyilván való, hogy lehúzás az egész és addig nem engednek át, amíg nem viszed a borítékot... Sajnos van ismerősöm, aki megszívta ilyen helyen. !!!!6x!!!!! meghúzták forgalomban és akkor is mondta neki a vizsgabiztos, hogy: ,,Fiatalember! Addig maga itt nem megy át, amíg nem hozza a borítékot..." Na pontosan ezért mentem én olyan autósiskolába, ahol lehet, hogy 170 lesz ez az egész mindennel együtt, de legalább nem lesz ilyen problémám. Ja... és a srác a végén 250-et fizetett be az iskolába 90 helyett... Gondolkozzon el ezen minden vezetni tanuló, szándékozó... Megéri ez? mert nekem rohadtul nem.
Én erkölcsileg elítélem a lefizetést... inkább veszek 5-6 pót órát és gyakorlok kicsit többet, de akkor biztos legyek magamba és tényleg tudjak vezetni.
18:12 - "Kanyarban rendszerint sebességkorlátozás van...... 20-30 km/h a korlát." Országos, sőt nemzetközi a jogsid, ne számíts ilyen táblaerdőre!
Elvétve van rá példa, nagyon indokolt esetekben és nem az ív miatt.
sziasztok!
köszi a válaszokat. örülök, hogy van akinek sikerült beleképzelni magát a helyzetembe. van akinek nagyon nem, de az most no kommment, mert hosszú lenne kifejteni és nincs rá energiám.
tényleg köszönöm, van olyan válasz, ami hasznomra vált.
még nem tudom most se, hogy lesz. (hajlok a fizetésre, praktikussági okokból. meg hozzáteszem azért mert: meg lehet csinálni. pl. vidéki autósiskolákban, tisztelet a kivételnek, mit gondoltok, hogy megy ez? fizetsz, kapsz jogsit, de az órákra már ne járj, mert csak fogy a benzin. komolyan így megy... nem tudom, van-e itt valakinek ilyen tapasztalata. nekem nincs de közeli barátoktól hallottam ezekről. az autósiskolát már többször bezáratták emiatt, aztán új néven, újra megy. nem lehet mit csinálni velük. na ezért nem lesz lelkiismeret furdalásom. őket tényleg szinte semmi tanulással kiengedik a való életbe.)
valaki írta a pótórát: már több, mint 10-et így is vettem, mert már a rutinnál is kicsit túlcsúsztam az órákkal, úgyhogy ez a része megvan.
meg az is megvan: hogy most már egyre biztosabbnak érzem magam az utakon. ha nem így lenne, akkor még biztos vennék órákat. úgy tényleg felesleges lenne, hogy meg van az irat róla, aztán elindulni is alig tudok...
most kb. ott tartok, hogy el vezetgetek, de a rutintalanságom miatt (erre egyébként már vezetők is azt mondják, hogy jogsi után még minimum fél-egy év, mire igazán belejön az ember) nem megyek gyorsan, nem szívesen előzök kétirányú úton, stb.
nehéz ez, mert:
nem ismertek, de én egy becsületes embernek tartom magam. szinte mindig az igazságot mondom mások szemébe. pl. erről is szóltam, akivel szóba kerül, hát volt aki szórta a szitkokat.
főiskolát végeztem és nagyon ritkán puskáztam. az egyetlen "puska" az volt nagy ritkán, hogy a padra pár mondatot írtam ceruzával. nem akarom fényezni magam, de kevesen csinálják végig ennyire saját energiából az iskolákat.
de ugyanakkor nem vagyok olyan sem: vannak olyan emberek, akik mindig minden szabályt be próbálnak tartani. aztán a sok-sok szabály egymásnak ellentmond, teljesen kivitelezhetetlenné váli már, de ő akkor is betartja (a németes felfogás), jó lenne ha mindenki így gondolkodna, nem lennének problémák. de ha csak pár ember gondolkodik így, az mondják rá: de kis hülye, hogy soha semmivel nem trükközik.
ebbe a végletbe se fogok tartozni, bár sajnálom, mert felnézek az ilyen emberre.
na, majd lehet, hogy pár hónap múlva jelentkezem még, beszámolok, hogy vagyok. :)
addig is csók mindenkinek! :)
Én azt vettem észrem, hogy akik elsőre megszerzik a forgalmi vizsgát, azoknak a többsége ilyen tipikus hülyegyerek... mind tanulásilag mind úgy ránézésre is.
Nem mindenki, de a többség igen.
Ők írnak ide, hogy jajj de béna vagy, hogy megbuktál, erre őket vagy 6x meghúzzák kreszen, mert annyira hülyék, hogy nemképesek megtanulni, tehát lehet neked jobban megy az elmélet, mert nekem is ez volt, de majd belejössz.
Amúgy azok akik nehezebben mennek át a vizsgákon, azok sokkal jobban vigyáznak az utakon, tehát nem száguldoznak, meg a többi.
Én nem itélem el akkor, hogyha utánna csak akkor ülsz be egyedül a kocsiba, hogyha tényleg tudsz vezetni.
Mert valljuk be, nem ezalatt a 20 óra alatt fogsz annyi rutint megszerezni, amennyi a vezetéshez kell.
Amúgy akik itt írnak, hogy hú én elsőre átmentem, azok átmennének-e kreszen, ha most lekéne ülni?
Mert van a kisvárosunkban pár gyerek, aki sztem még 30 pontot se érne el, ha számonkérnék rajta a kresz anyagot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!