Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha elütnek a zebrán, akkor ki...

Ha elütnek a zebrán, akkor ki a hibás?

Figyelt kérdés

Nálunk a körforgalom után van egy zebra, direkt elnéztem balra jön-e valaki. Erre elindulok, egy barom meg jön ki 70-el a körforgalomból, elért az autója. Nekem ordítozik, miután továbbhajtott, hogy le kellene tenni a telefont, akkor nem történik ez. Momdom, zebra volt és körülnéztem. Erre üvölti, hogy "Anyád, kabbe" és elhajtott.

Ez mi? Sajnos nem tudtam megjegyezni a rendszámát.

de egy az körülnéztem, bár a zebrán elsőbbségem van és nincs olyan szabály, hogy ne lehetne gyalogodan telefonálni.

Falun volt, városon nincs ennyi mocsok. Lassan meg kell várnod, hogy elmenjenek az autók, h átkellhess és meg is várom, de őt nem láttam, annyival jött.

2018. máj. 18. 12:39
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
100%

Hát igen, akik szerint csak ajánlás a zebra az elmondhatná mi a különbség szerintük a zebra és egy tetszőleges zebra nélküli útkereszteződés között. Mert mindkét helyen szabályosan átmehet a gyalogos, de akkor mégis minek festenek annyi zebrát?

Vagy mégis csak van különbség és egy zebránál valami másképp működik, mint egy átlag másik helyen? Na ugye..

2018. máj. 22. 06:16
 32/37 anonim ***** válasza:
Nem az a kérdés, hogy kinek van igaza. A gyalogosok (telefonozás közben) nem értik, hogy az autó vasból van, de te nem. Teljesen mindegy, hogy mit vésnek a sírodra, vagy ül-e az autós a gázolásod után. Amiért a jog melletted áll, azért még az a te életed. Vagyis az út az autóké. Légy óvatos, amikor oda merészkedsz.
2018. jún. 4. 13:32
 33/37 anonim ***** válasza:

Mondok egy példát. Ha holnaptól hoznának egy törvényt, hogy vasúti átjáróban is elsőbbséged van, akkor ott is lelépnél a mozdony elé, csak mert igazad lesz? Ugye nem? Miért? Mert a mozdony 100 tonna és nem tud megállni, ha nem vesz észre időben. Egy autó is legalább 1.5 tonna tiszta fém. Szerinted van esélyed rá, hogy legyőzd, mert igazad van? A közlekedés nagy része szabály, kisebb része rutin, még kisebb része az a képesség, hogy lemondj az előnyödről, ha veszélyben vagy. Egy gyalogos nem tudja felmérni, hogy mennyivel jön az autó, hogy csúszik-e az út, hogy pont annyira figyel a sofőr, mint elvárható. Miért kell kockáztatni, ingerelni a bikát? Nem jobb a békesség?

Egyébként nincs mindig elsőbbsége a gyalogosnak, ez tévedés. A közelünkben van egy autókereskedés, ahonnan járnak ki cigizni a csajok egy olyan idióta sarokra egy házfal mögé, hogy amikor végeznek a cigivel, egy lendülettel rohannak vissza kilépve a ház takarásából. Ember nem fogja azt észrevenni, ha egy futó alak feltűnik a zebrán. Nem is beszélve a zebrán lendületből átbiciklizőkről. Vagyis összefoglalom: ha igazad is van, az még csak egy remek sírfelirat. Azt akarod?

2018. jún. 5. 15:59
 34/37 anonim ***** válasza:
Jó azért ez elég hülye érvelés utolsó. Kb egy szinten van azzal amikor megerőszakolt nőnek mondod, hogy minek ment oda. Áldozat hibáztatás, nem több. A zebrán a gyalogosoknak van elsőbbsége. A kerékpárosnak viszont nincs, kivéve ha tolja!
2018. jún. 6. 06:56
 35/37 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok,természetesen igazad van, a gyalogosnak elsőbbsége van. De a lényeget nem érted: az elsőbbségét a hajára kenheti (vagy felírathatja a sírjára), ha az autós nem tartja be. Te szétnézés nélkül lelépsz csak mert elsőbbséged van? Ugye nem? Vagyis a józan ész, az élet féltése fontosabb, mint az írott szabály, ezt kellene minden gyalogosnak a fejébe verni, nem biztogatni a hamis biztonság érzésével. A jogszabály csak egy jogszabály, amit persze mindenkinek be kell tartani. De mi van ha nem? Vagy akkora kérés a gyalogostól, hogy egy pillanatra emelje fel a szemét a telefonról és pillantson fel a saját élete érdekében? Vagyis a fő kérdésre visszatérve: a zebrán gázoláskor az autós a hibás. De ő egy év múlva szabad, te meg fekszel a koporsóban. Érted már a lényeget?
2018. jún. 6. 14:05
 36/37 anonim ***** válasza:

"De a lényeget nem érted:"

Nem, itt te nem érted a lényeget. Nyilván, hogy mindenki félti az életét és körülnéz. Autóval is, mert egy kamion letarol simán. A lényeg az volt, hogy kinek van elsőbbsége a zebrán. A gyalogosnak.

2018. jún. 7. 23:22
 37/37 anonim ***** válasza:
Ha a gyalogos korbe nez es akkor az autos nincs fektavon belul ( gondolok itt erre szinte egy idobe menne a gyalogos az autoval) akkor az autost elkell engedni(mert azonnal keptelen megallni akarmilyen is jo a fekje) , DE ha gyalogos korbe nezett valamint nem akkor epp halad at az auto a zebran akkor minden esetben neki van (gyalogosnak) elsobbsege es nem az autosnak! Kiveve ha nincs ott lampa! Ilyenkor nem szamit az hogy epp mobilozol telefonozol eszel stb... (persze azert annyira lassan sem kell setalni hogy tudjon haladni a forgalom)
2020. dec. 7. 18:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!