Biciklisek! Ti is így jártok a zebráknál?
Hát igen, a zebrán elég egyértelműen elsőbbségük van a gyalogosoknak a járművekkel szemben.
Engem az szokott felhúzni, hogy leszállok a bringáról, szép nyugodt tempóban tolom át a biciklit a zebrán, aztán fél-másfél sávval előttem még boldogan 70-80-nal száguldanak el az autósok, mert miért ne, vagy nem tudom.
Ami kicsit bosszantó, hogy megállok a zebránál, mondom a gyalogosnak, hogy tessék menni, aztán ő azt mondja, hogy nem-nem, mert jön az autó, aztán tényleg elhúz mellettem egy autó, pedig zebránál álló járművet elég határozottan tilos megelőzni, legalábbis amikor KRESZ-oktatáson voltam, akkor ezt eléggé hangsúlyozta a bácsi.
Dehát az autósok már csak ilyenek… Legalább mi kerékpárosok próbáljunk normálisan közlekedni! Szóval a zebránál csak türelmesen.
Másrészt a leírásod kicsit homályos, hogy milyen messze mész is el a gyalogosoktól, de ha sokan szitkozódnak, akkor elképzelhető, hogy nem neked van igazad.
43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni.
Szóval igen, te vagy a "hülyegyerek". Mondjuk a trágár beszólogatás meg őket minősiti.
(((Sajnos nem közvetlenül vág ide, de az autósokkal meg az a baj, hogy nem veszik tudomásul, hogy bizony a kerékpárúton/kerékpársávban jöhetnek biciklisek, akiknek a szabályok gyakran elsőbbséget biztosítanak, és csak úgy ripsz-ropsz kivágnak eléjük. A legviccesebb az volt, hogy megyek a kerékpársávon 35-40-nel, aztán a RENDŐRAUTÓ(!) egyszer csak jobbra húzódik és megáll, aztán én is, csak kellett fékeznek egy kiadósat. Kiszáll a rendőr:
– Jó napot kívánok! – mondom.
– Nem magával van baj – veti oda.
– De attól még indexelhetett volna… – mondom, és mosolygok tehetetlenségemben.
Mire ő: – Ja, bocs!
Szóval kéne vagy egy tucat biciklis rendőr, akik rendszeresen járőröznek a reggeli és délutáni csúcsban, és van vér a pucájukban, meg erő a lábukban, hogy helyre tegyék a szabálytalan bicikliseket is, meg a szabálytalan autósokat is. Nem kéne emberfeletti teljesítmény, csak hogy felálljanak a kényelmes autós ülésükből. Fogadni mernék, hogy egy csomó bírságot is be tudnának hajtani, tehát még nekik is megérné.)))
A KRESZ elég egyértelmen fogalmaz: az átkelőn a gyalogosnak nem egyszerűen elsőbbségük van, de még a zavarásuk is tilos. Természetesen mindet el kell engedni.
És ha a gyalogosok várnak az átkelőnél, akkor ott valami nagyon nincs rendben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!