Körforgóba behajtáskor kell indexelni?
kérdésedre válaszolva: nem kell indexelni.
ritka az ilyen, de az előttem szólók normálisan tájékoztattak. a lényeg, hogy a forgalomban részt vevők pontosan tudják mit is akarsz...
befelé nem kell, kifelé kötelező...
az apróbb finomságokat előttem olvashatod....
Ami kötelező:
- a körforgalom elhagyása előtt jobbra indexelni
- körforgalomban sávváltáskor indexelni (de mivel ezt úgyis csak kihajtás előtt teheted szabályosan, egybe fogod kötni az előző pontban megjelölt esettel)
Ami lehetőség:
- behajtáskor balra indexelni
- bennmaradáskor balra indexelni
- behajtáskor jobbra indexelni, ha az első kijáraton elhagyod a körforgalmat
- behajtáskor, bennmaradáskor egyáltalán nem indexelni
Ami tilos:
- összezavarni a többieket, pl. jobbra indexelni, de továbbhaladni a körforgalomban
Több, mint húsz éve vezetek minden nap, de eddig ha három olyat láttam, hogy valaki balra indexel. Sosem értettem, szimplán közveszélyes, tudatlan hülyének néztem és igyekeztem még a közelébe sem kerülni.
Ha jobbra indexelsz, azt értem, hogy el akarod hagyni a körforgót, ha már behajtáskor kiteszed, abból meg sejtem, hogy az elsőnél kimész.
De balra indexelni...? Ökörség. Ha lepontoztok, akkor is.
Tisztelt kérdező és itt többen!
A kör bizony egyenes! A körforgalom - függetlenül a tényleges geometriájától olyan, mintha egyenesen mennél. Pont úgy, mint a kanyarodó főútvonal.
Ezért nem kell indexelni behajtáskor (mint a szerpentinező úton sem). Ha többsávos, s sávot váltunk, azt jelezni kell. A kihajtás olyan, mint egy egyenes úton jobbra kanyarodni.
"De balra indexelni...? Ökörség."
Miért is? Mert neked, aki ott várakozik mondjuk a második lehajtónál, tudtodra adom, hogy igen, balra fogok térni és el kell engedj? Ettől nagyobb faxságokért is kell indexelni.
Ja és amúgy Romániában így tanítják, hogy kell balra indexelni körforgalomban, ne csodálkozzatok, ha főleg románoknál látjátok a dolgot.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!