Ki lett volna hibás ha ebből baleset van?
Ma este jöttem hazafelé, mikor egy egyenes szakaszon utolértem egy lassabban haladó gépjárművet (vagyis valójában nem utolértem hanem kikanyarodott elém ami miatt nekem intenzívebben kellett fékeznem, és utána se nagyon nyomta neki).
A gépjármű kb 65 km/h sebességgel hajtott és amikor egy hosszabb egyenes szakaszhoz értem elkezdtem előzni.
Azonban nem vettem észre, hogy az előttem haladó gépjármű közben utolért egy kerékpárost (mert kitakarta) aki miután én már kitettem az irányjelzőt és megkezdtem az előzését és mellé értem elkezdte felém húzni az autót leszorítva engem az út szélére teljesen.
Ebben a szituációban ha összemegyünk ki a hibás?

A szabály úgy szól, hogy egy előzés megkezdése előtt meg kell bizonyosodj arról, hogy téged nem-e kezdenek el előzni.
Tehát ha összecsattantok, akkor nem te lettél volna a hibás, hanem akit te meg akartál előzni, mert ő nem nézett a tükörbe elkezdte kikerülni a kerékpárost.

Igen, ez annyira nyilvánvaló és egyértelmű, hogy nem is nagyon van mit hozzátenni az első válaszhoz.
Legfeljebb még kiegészítésként annyit, hogy neked eleve nem is lehetett tudomásod a kerékpárosról, így nem kellett arra készülnöd, hogy a másik jármű majd kikanyarodik eléd. Tehát az égvilágon nem szól semmi ellened, csakis és kizárólag a másik sofőr ellen, aki nem nézett a tükörbe. (Vagy belenézett, és tudott rólad, csak egy barom volt, abból a kategóriából, aki büntetőfékezni is szokott.)

Szerintem is a másik fél lett volna a hibás.
Viszont én is jartam mar így, többször (nem volt baleset) és igazából mindíg azt a következtetést vontam le, hogy jobban kellett volna figyelni a részletekre az előzés megkezdése előtt, mert ha kiszúrom az akadályt időben, akkor a józan eszemet hasznalva nem allok neki. Ezt egy szerintem közepes/atlagos 20 év 200e km+ tapasztalattal gondolom így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!