Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Most akkor meg kell állni az...

Most akkor meg kell állni az autósnak akkor is, ha a gyalogos csak a zebra előtt áll, és nem lépett le a zebrára?

Figyelt kérdés
2010. febr. 11. 18:33
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:

Utolsó!

Te akkor vagy rendőr,ha én vízhordólány!Értelmesen nem tudsz írni,akkor inkább ne is írj.Jogszabályi idézeteket,paragrafus számot kérnék.Találgatni mindenki tud.

2010. febr. 15. 18:11
 12/32 anonim ***** válasza:
100%

Akkor is meg kell állni, ha csak közelít a zebrához, és jobb is ha megálltok!

Győrben pl egy civilruhás rendőr áll a zebránál, ha nem állsz meg rádión beszól a 100 méterre álló járőrkocsinak, akik kiszednek és megbírságolnak!!!

2010. febr. 15. 20:56
 13/32 anonim ***** válasza:
100%

A KRESZ azt írja elő, hogy minden esetben meg kell állni, ha a gyalogos a zebrán van, vagy a lelépési szándékát jelezte. (Mindemellett pedig úgy kell megközelíteni minden gyalogáltkelőhelyet, hogy szükség esetén meg tudj állni.)

Az, hogy a gyalogos a zebrán van, egyértelmű definíció. Ha egy 8 sávos út 7 sávval arréb lévő pontján van egy gyalogos (még ha a másik irányba megy is), köteles vagy megállni. Persze már a vezetés képzésnél sem veszik ezt komolyan, és csak akkor kell megállnod, ha feléd jön legalább egy gyalogos.

Elvben a rendőr mégis megbüntethet érte, de mivel vannak rendőr ismerőseim, nyugodtan állítom, hogy ez csak akkor büntetési tényező, ha amúgy is meg akarnak büntetni. (Persze a sarkát nem érdemes letaposni a kocsi kerekével...)

A "szándék jelzés" már elég tág fogalom, ez nincs pontosan definiálva. Elvben ha a zebra felé közelít, vagy a szélén áll, az már szándéknak tekinthető... Nem mindegy egyébként, hogy egy 10 éves gyerek rohan a zebra felé, mert még ha 10 méterre van is tőle, sokkal hamarabb odaér, mint a 80 éves nagymami, aki ugyan másfél méterről, de egy méter per perces sebességgel közelít.

Nem pont erről szól, de a buszosok közmondása ide kívánkozik: "Utas az, aki a buszon ül. Aki a megállóban integet, az búcsúzkodik, aki pedig fut a busz után, az sportol." Valahogy ezt érzem a sofőrökben. Azaz ha még épp nem ér le a lába a zebrára, akkor még nincs a zebrán, és csak a lábát lóbálja. Ha meg már le is ért, de a másik lába a járdán van, akkor biztos csak közúti ellenőr, és éppen ellenőrzi, hogy stabil-e az aszfalt.

2010. febr. 17. 09:19
 14/32 anonim válasza:

Kedves kérdező!!

Te nem érted a viccet?? Szerintem nagyon is állat volt a "rendőrös " válszoló! Direkt írt úgy és direkt írta alá úgy. Én jót nevettem!

Lazulj el egy kicsit. Szép napot!!!

2010. febr. 17. 09:33
 15/32 anonim válasza:
100%

Csak a következő esetekben kell megállni:

- Az úttest menetirány szerinti BAL oldalán MÁR LELÉPETT az úttestre a gyalogos

- A menetirány szerinti JOBB oldalán már akkor is, ha MÉG NEM lépett le, és látod rajta, hogy le fog (szándék)

- Ha a menetirány szerinti bal oldalról még nem lépett le a gyalogos, de látod, hogy a szembe jövő autós már megállt a gyalogosnak

- Olyan úton ahol menetirányonként legalább 2 sáv áll rendelkezésre, és a gyalogosnak az külső sávban már megállt valaki (ezt a problémát vázolta korábban az előttem szóló)

2010. febr. 17. 10:37
 16/32 anonim válasza:

A FEJLÖDŐ ORSZÁGOKBAN IGY MÜKÖDIK(PL. NÉMETEKNÉL)!

NINCS AUTOM DE A KRESSZEL ENNYIRE ÉN IS TISZTÁBAN VAGYOK.

TE NEM!?

2010. febr. 17. 22:33
 17/32 anonim ***** válasza:
Miért ,nehezedre esne?
2010. febr. 18. 17:16
 18/32 anonim válasza:
Hát ez attól függ hogy mit jelent neked az előtte.
2010. febr. 18. 19:15
 19/32 anonim ***** válasza:
A gyalogátkelőhelyet fokozott figyelemmel kell megközelíteni, és megállsz, ha ott a gyalogos, márcsak azért is, mert úriember vagy, és nyilván nem azért áll ott, mert otthon unatkozna. Csak azok nem állnak meg, akik amúgy bárhol megállnak, pl. mozgássérült parkolóban, megállni tilos tábla alatt, szóval azok, akik amúgy minden más embert leszarnak.
2010. febr. 19. 12:26
 20/32 anonim ***** válasza:
A vasúti átjárón is úgy mész át, mint a gyalogátkelőhelyen? Vagy ott mások az erőviszonyok? Ott Te nézel körül?
2010. febr. 19. 12:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!