Most akkor meg kell állni az autósnak akkor is, ha a gyalogos csak a zebra előtt áll, és nem lépett le a zebrára?
Utolsó!
Te akkor vagy rendőr,ha én vízhordólány!Értelmesen nem tudsz írni,akkor inkább ne is írj.Jogszabályi idézeteket,paragrafus számot kérnék.Találgatni mindenki tud.
Akkor is meg kell állni, ha csak közelít a zebrához, és jobb is ha megálltok!
Győrben pl egy civilruhás rendőr áll a zebránál, ha nem állsz meg rádión beszól a 100 méterre álló járőrkocsinak, akik kiszednek és megbírságolnak!!!
A KRESZ azt írja elő, hogy minden esetben meg kell állni, ha a gyalogos a zebrán van, vagy a lelépési szándékát jelezte. (Mindemellett pedig úgy kell megközelíteni minden gyalogáltkelőhelyet, hogy szükség esetén meg tudj állni.)
Az, hogy a gyalogos a zebrán van, egyértelmű definíció. Ha egy 8 sávos út 7 sávval arréb lévő pontján van egy gyalogos (még ha a másik irányba megy is), köteles vagy megállni. Persze már a vezetés képzésnél sem veszik ezt komolyan, és csak akkor kell megállnod, ha feléd jön legalább egy gyalogos.
Elvben a rendőr mégis megbüntethet érte, de mivel vannak rendőr ismerőseim, nyugodtan állítom, hogy ez csak akkor büntetési tényező, ha amúgy is meg akarnak büntetni. (Persze a sarkát nem érdemes letaposni a kocsi kerekével...)
A "szándék jelzés" már elég tág fogalom, ez nincs pontosan definiálva. Elvben ha a zebra felé közelít, vagy a szélén áll, az már szándéknak tekinthető... Nem mindegy egyébként, hogy egy 10 éves gyerek rohan a zebra felé, mert még ha 10 méterre van is tőle, sokkal hamarabb odaér, mint a 80 éves nagymami, aki ugyan másfél méterről, de egy méter per perces sebességgel közelít.
Nem pont erről szól, de a buszosok közmondása ide kívánkozik: "Utas az, aki a buszon ül. Aki a megállóban integet, az búcsúzkodik, aki pedig fut a busz után, az sportol." Valahogy ezt érzem a sofőrökben. Azaz ha még épp nem ér le a lába a zebrára, akkor még nincs a zebrán, és csak a lábát lóbálja. Ha meg már le is ért, de a másik lába a járdán van, akkor biztos csak közúti ellenőr, és éppen ellenőrzi, hogy stabil-e az aszfalt.
Kedves kérdező!!
Te nem érted a viccet?? Szerintem nagyon is állat volt a "rendőrös " válszoló! Direkt írt úgy és direkt írta alá úgy. Én jót nevettem!
Lazulj el egy kicsit. Szép napot!!!
Csak a következő esetekben kell megállni:
- Az úttest menetirány szerinti BAL oldalán MÁR LELÉPETT az úttestre a gyalogos
- A menetirány szerinti JOBB oldalán már akkor is, ha MÉG NEM lépett le, és látod rajta, hogy le fog (szándék)
- Ha a menetirány szerinti bal oldalról még nem lépett le a gyalogos, de látod, hogy a szembe jövő autós már megállt a gyalogosnak
- Olyan úton ahol menetirányonként legalább 2 sáv áll rendelkezésre, és a gyalogosnak az külső sávban már megállt valaki (ezt a problémát vázolta korábban az előttem szóló)
A FEJLÖDŐ ORSZÁGOKBAN IGY MÜKÖDIK(PL. NÉMETEKNÉL)!
NINCS AUTOM DE A KRESSZEL ENNYIRE ÉN IS TISZTÁBAN VAGYOK.
TE NEM!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!