Pontosan mit jelent a gyalogos csalogatása?
Itt az elmélet és a gyakorlat közötti ellentét elég nagy.
Elméletben a gyalogosnak MINDIG elsőbbsége van a zebrán, tehát a gyalogátkelőhelyet úgy KELL megközelíteni, hogy ezt meg lehessen neki adni. Vagyis bármelyik pillanatban is dönt úgy, hogy lelép, Te meg KELL tudj állni egy tonnás autóval. Na ez képtelenség, mert hozhat bárki bármilyen emberi törvényt, az nem fogja érdekelni a fizikát. A fizikai törvények mindig is az emberi törvények felett fognak állni.
Mit tehetsz? A legjobb, ha egyértelműen jelzed a szándékaidat. Vagyis, ha át akarod engedni, akkor messziről villantasz neki. A legtöbb idős néni erre nem indul el. Akkor lassítasz egy kicsit, de továbbra is határozottan tartasz a gyalogátkelő felé. Ez a nehéz benne, mert ha nem lassítasz, akkor nem tartod be a KRESZ-t, ha viszont szinte teljesen megállsz, miközben a gyalogos még nem lépett le, akkor lecsalogattad. Ennél már csak az rosszabb, ha lecsalogattad, miközben nem is akartál megállni teljesen. (Holott ha megint a fizikát nézem, az utolsó méteren már szinte nem is lehetne sebességed, hiszen kb. zéró út alatt csak akkor tudsz megállni, ha kb. zéró a sebességed is.)
Erre nincs jó megoldás, a gyakorlatban nekem ez vált be:
- jelzem, hogy átengedem, ha elindul. Erre a közlekedők kb. fele jól reagál.
- aki nem indul el időben, annál csökkentett sebességgel, de tovább már nem csökkenő sebességgel közelítem meg a zebrát, ebből látja, hogy nem akarom minden áron átcsalogatni.
Velem is esett meg már olyan szélsőséges helyzet, amikor teljesen megálltam (a gyalogos részeg volt, nem lehetett tudni, mikor dől be az útra csak úgy), de csak nem akart átmenni. Legszívesebben kiszálltam volna és jól megverem! :D Szerencsére ez nem a vizsgámon volt, hanem már jó 15-20 év vezetési tapasztalattal. :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!