Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Csúszós (jeges) úton bekövetke...

Csúszós (jeges) úton bekövetkező balesetért felelőssé tehető-e az út karbantartója, amennyiben elmulasztotta a csúszásmentesítést?

Figyelt kérdés

Kb. 70 fokos, nem belátható kanyar után árnyékba kerül az út. Ezért ott rendszeresen jeges akkor is, amikor a kanyar előtt teljesen száraz. Ez így van + 4-5 Celsius foknál is. A helyiek tájékoztatása szerint hasonló időjárásnál mindig.

Kell-e valamilyen veszélyt jelző (csúszós út, veszélyes kanyar) vagy sebességcsökkentésre szólító táblának lennie a kanyar előtt? Milyen rendelet vonatkozik ide?

Ha rendszeresen jeges és csúszós az út, előírja-e valamilyen jogszabály (egyéb rendelet) a sózást / csúszásmentesítést?

2010. jan. 13. 15:27
 1/3 anonim ***** válasza:
Hát én a múltkori jeges úton beleszaladtam az előttem levőbe,hajszálnyira sérült,és azt hozták ki,hogy a senki földje,nincs felelős,én hibáztam.Úgyhogy a javíttatását az én biztosítóm fizeti,az én kocsimnak semmi baja.
2010. jan. 13. 15:38
 2/3 BeerHunter ***** válasza:

Én nem tudok ilyen rendeletről. Balesetkor szerintem nem vonható felelősségre a jeges út miatt a karbantartó, hiszen bárhol lefagyhat az úttest, ezt nem jelzi semmi egy központba mondjuk. Ha fagy körüli a hőmérséklet számítani kell jegesedésre. Az esetleges baleset okaként a nem megfelelően megválasztott sebességet fogják írni, ha pl belecsúszol az árokba. Nagyon para helyeken meg kirakják, hogy csúszhat.

Remélem segítettem:)

2010. jan. 13. 15:42
 3/3 anonim ***** válasza:

Sajnos akármit is csinálsz,(hiába érzi az ember jogosnak azt amit mondasz..) Egyetlenegy mondattal "elsöprik" a panaszodat,mind a rendőrség vagy az útkezelője erre fog hivatkozni ha netán bíróságra vinnéd az ügyet :

Nem a látási vagy útviszonyoknak megfelelően közlekedtél.

Ezzel a mondattal szemben nem tudsz "jogilag kapaszkodót" találni,ilyen esetben.

:(

2010. jan. 14. 06:16

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!