Tényleg nem szabad átmenni a srágán?
Kb 1 éve van jogsim, és amikor még én tanultam vezetni akkor az volt hogy amikor a lámpák előtt voltunk és zöld volt a lámpa lehetett menni. De ha sárgára váltott és csak nagy fékezéssel lehetett volna csak megállítani az autót, akkor át kellett menni a sárgán, mert különben balesetveszélyes lett volna. (hátulról belémjöhet valaki, ha hirtelen fékezek)
És akkor most szüleim mondták h már nem lehet átmenni a sárgán semmi esetben sem, mert különben 50 000 Ft büntetés? Azt mondják hogy a híradóban látták.
Ez nekem elég hihetetlenül hangzik, mert szerintem nagyon balesetveszélyes a hírtelen fékezgetés, főleg a lámpáknál, mert ott azért mindenki azon van hogy még átérjen a zöldön, és azért ott az emberek nyomni szokták a gázpedált meg közbe figyelik a lámpákat is, és ha akkor vki hirtelen fékez mert sárgára váltott a lámpa akkor egyből ott a veszélyhelyzet amiből nagyon könnyen baleset lehet.
Most mi az igazság? Változott a kresznek ez a szabálya vagy nem?
Nem vennék mérget rá, de úgy tudom, ez nem változott. Ha a zebra előtt 1-2 méterrel meglátod hogy átvált sárgára, nem szabad befékezni, mivel ahogy mondtad, balesetveszélyes. De ha előtted már ketten átmentek a sárgán, azaz nem ért hirtelen, akkor tilos áthajtani rajta.
Ilyen esetben szabhatják ki a büntetést.
értem, reméltem hogy ez lesz a válasz mert szerintem hülyeség lett volna megváltoztatni :D
köszi a válaszokat.
Hello! Az a helyzet amit a kérdésed után leírtál az pontosan úgy van. Én 10 éve vezetek te 1 éve, de nem értem hogy aki rendeleteket hoz hogy lehet annyira hülye hogy ezt nem látja át. A zéró toleranciáról is ugyanez a véleményem, meg amikor 110-es tábla van mész lefelé egy lejtőn, ott van egy 70-es tábla, mire meglátod egy hírtelen fékezéssel lehet megoldani hogy betartsd, stb. Szóval tényleg büntetnek a sárgán való áthajtásért, de aki ezt kitalálta szerintem annak sofőrje van és el sem tudna indulni egy autóval a barom. Megszokott dolog itt nálunk hogy szedik mindenért a pénzt.
" ... 110-es tábla van mész lefelé egy lejtőn, ott van egy 70-es tábla, mire meglátod egy hírtelen fékezéssel lehet megoldani hogy betartsd, stb ..."
Ez már csak azért sem stimmel, mert minden sebességcsökkentéses esetnél max. 20 Km/h lehet a csökkentés mértéke, tehát ha 110-es tábla van, a 70-es előtt ott volt, van a 90-es is! Ez előírás, max, ha pl. építkezés miatt kiszedik a táblát olyankor fordulhat elő, hogy nem látni ...
Az eredeti kérdésre felelve egészen pontosan úgy lehetne felelni, hogy áthaladni csak a zöld jelzésen szabad. Ha nem megoldható a biztonságos megállás, akkor senki nem fog büntetni érte. Jogilag, féktávon belüli sárgán át kell menni, de aki "piros-sárga" jelzésen vagy féktávon "kívüli" sárgán megy át, az büntethető. Gyakorlatban nem büntetik azt az áthaladást, ahol csak erőteljes fékezéssel volna megvalósítható a megállás a jelzés előtt. Azonban a rendőr is ember, és nehéz lehet adott esetben bizonyítani hogy jogos vagy jogtalan volt-e a büntetése. " ... az igaz hogy sárga volt, de meg tudott volna állni ..." ezekkel a szavakkal kapott ismerősöm csekket sárgán való áthaladáskor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!