A biciklisek jelentős része miért nem használ lámpát? És ezt miért nem szakcinálják jobban?
A bringás leginkább csak a saját bőrét viszi a vásárra, ezért kevésbé viselkedik felelősen, és ezzel tisztában vannak a rendőrök is. Azért nem büntetik a szabálytalan bringásokat, mert a társadalmi veszélyességük csekélyebb, mint az autósoké.
Sztem egyébként nem kell KRESZ-vizsga ahhoz, hogy tudja az ember, hogy sötétben nem látszik, meg hogy piros tilos... ha bevezetnék a kötelező KRESZ-vizsgát a bringásoknak, akkor csak annyi változna, hogy ezután kivilágítatlanul ÉS KRESZ-vizsga nélkül közlekedne az a bringás. Tehát csak azt szívatnák ezzel, aki eddig is betartotta a szabályokat. Ellenben támogatnám az iskolai KRESZ-oktatást, mert nem csak a bringásoknak, hanem a gyalogosoknak is tudniuk kell, milyen szabályok vonatkoznak rájuk.
Mellesleg pesti bringásként én jellemzően kivilágított kerékpárosokkal találkozom, bár lehet, hogy azért, mert én inkább a külvárosi főútvonalakon tekerek, ahol sztem nagyobb a fegyelem ilyen téren, mint a belvárosban. És persze én is világítok, nem csak éjszaka, hanem mostanában napközben is, ha azt látom, hogy az autósok is felkapcsolják a pilácsot (ugye a világító autók között nehezebb észrevenni a sötét bringást).
Mégvalami: idestova 4 éve tekerek Pesten, kb. 2 éve számtalan helyen hagytam ott a bringámat lámpával, kilométerórával, egyéb firlefranccal együtt, és még soha sehol nem loptak le róla semmit. Igaz, mostanában a lámpák ragasztószalaggal vannak rárögzítve a bringára a gyári konzol helyett :)
Eleve gyárilag kevés biciklihez van lámpa, utólag kell felszerelni és ez le is tudják lopni.
Este nem szoktam biciklizni, ha mégis akkor a járdán megyek mert tudom hogy az autós milyen nehezen veszi észre a biciklist.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!