Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Meg lehet előzni télen a...

Meg lehet előzni télen a hirtelen megcsúszásokat?

Figyelt kérdés

Nem vagyok kezdő sofőr, de sok éven át Olaszországban éltem és vezettem (ott is kezdtem el), téli viszonyok között nem volt tapasztalatom. Tavaly települtem vissza, és ez volt első telem, de a leghidegebb, leghavasabb időszakban letettem a kocsit. Január elején történt, hogy plusz 5-6 fokban reggel elindultam Budapestről a 10-es úton. (A városon kívül pár fokkal kevesebb volt.) Szinte végig száraz volt az út, néha voltak kis nedves foltocskák. És amikor mentem felfelé a pilisszántói úton, egyszer csak minden átmenet nélkül ráfutottam egy olyan hajszálvékony tükörjég páncélra, amit nem lehetett előre látni. Szinte semmilyen elszíneződés vagy elváltozás nem volt előre látható az úton. Csúszkáltam irányíthatatlanul jobbra-balra, de szerencsére nem jött semmi szembe, és az útról se sodródtam le. Utána megálltam az út szélén, és percekig gyűjtöttem a bátorságot, hogy újra tudjak indulni, ami aztán sikerült.

Ma megint ilyen életérzésem volt. A városban még száraz, jégmentes, kint meg már havas volt a táj, bár az út most is nagyrészt száraznak tűnt. És újra nem tudok szabadulni attól a rettegéstől, hogy mi lesz, ha jön egy láthatatlan jeges folt. És olvasom a sok hírt naponta, hogy mennyi autó összecsúszott, lecsúszott az útról, gyakran sérültekkel, halottakkal.

Lehet erre valahogy felkészülni, vagy ez normális része a magyar téli közlekedésnek?

2012. dec. 3. 19:20
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

A váratlan jégre nemlehet felkészülni,akármilyen rutin róka is hajt rá.

Ott a nagytestvér dönt a sorsodról.:)

2012. dec. 4. 11:20
 12/12 A kérdező kommentje:
Most akkor még felidéznék egy kb 10 éve történt esetet. A Csobánkáról a Szentendre-Dobogókői útra kivezető úton van egy kanyar, ahol az útra nagyon belógnak a fák. Én gyalogos túrázóként jöttem le a hegyről, és azt láttam, hogy áll ott az úton egymás után vagy 5 autó. Aztán az alatt az 1-2 perc alatt, amíg ott bámultam, kis szünetekkel még vagy másik 5 autó is jött, és mind belerohant az előzőbe. A végén már 10-12 kocsi állt egymásba csúszva. Itt is a minden előzmény nélküli jégfolt volt a hibás, na meg a kanyar, ami miatt az érkezők nem látták meg időben az előttük tornyosuló problémát. (Nekem meg sajnos nem volt annyi eszem, hogy leállítsam a forgalmat. Fel se igen fogtam, hogy mi történt.) Ez február vége felé lehetett, egyébként már viszonylag kellemes, napos, nappal fagymentes időben. De az éjszakai fagy megmaradt az úton a fák árnyékában.
2012. dec. 4. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!