Meg lehet előzni télen a hirtelen megcsúszásokat?
Nem vagyok kezdő sofőr, de sok éven át Olaszországban éltem és vezettem (ott is kezdtem el), téli viszonyok között nem volt tapasztalatom. Tavaly települtem vissza, és ez volt első telem, de a leghidegebb, leghavasabb időszakban letettem a kocsit. Január elején történt, hogy plusz 5-6 fokban reggel elindultam Budapestről a 10-es úton. (A városon kívül pár fokkal kevesebb volt.) Szinte végig száraz volt az út, néha voltak kis nedves foltocskák. És amikor mentem felfelé a pilisszántói úton, egyszer csak minden átmenet nélkül ráfutottam egy olyan hajszálvékony tükörjég páncélra, amit nem lehetett előre látni. Szinte semmilyen elszíneződés vagy elváltozás nem volt előre látható az úton. Csúszkáltam irányíthatatlanul jobbra-balra, de szerencsére nem jött semmi szembe, és az útról se sodródtam le. Utána megálltam az út szélén, és percekig gyűjtöttem a bátorságot, hogy újra tudjak indulni, ami aztán sikerült.
Ma megint ilyen életérzésem volt. A városban még száraz, jégmentes, kint meg már havas volt a táj, bár az út most is nagyrészt száraznak tűnt. És újra nem tudok szabadulni attól a rettegéstől, hogy mi lesz, ha jön egy láthatatlan jeges folt. És olvasom a sok hírt naponta, hogy mennyi autó összecsúszott, lecsúszott az útról, gyakran sérültekkel, halottakkal.
Lehet erre valahogy felkészülni, vagy ez normális része a magyar téli közlekedésnek?
Erre legjobban felkészülni úgy lehet hogy jómínőségű téligumit veszel és tetesz fel a kocsira már 5 fok alatt,megfelelő sebességgel mindent ki lehet kerülni.A másik az hogy keress egy üre snagy placcot és gyakorolj mikor jég van,próbáld kin milyen az mikor csúszik az autó.mikor megcsúszol soha ne nyomj féket,amit tehetsz gázadás és kormányzás ha ezt gyakorlod egy picit egy üres placcon akkor valamennyire benned marad és kitudod ezeket a kis manővereket kormányozni jobbik esetekben úgy hogy ne árts vele senkinek.Ja és még valami:legjobban úgy tudsz felkészülni erre ha úgy mész az úton hogy tudod hogy csúszik ezért elővigyázatosabban vezetsz.
Sok sikert hozzá!
Üdv!
Ajánlom figyelmedbe a vezetéstechnikai tréningeket, amik nem olcsóak, de kevesebbe kerülnek, mint egy rommá tört autó javítása vagy mint egy temetés. Emellett nagyon fontosak a jó téli gumik is.
Egyébként az ún. fekete síkosság a lehető legalattomosabb időjárási jelenség, amivel vezetés közben találkozhatsz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!