Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hogyan értelmezzem a jobbkéz-s...

Hogyan értelmezzem a jobbkéz-szabályt? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Egyenrangú utak kereszteződésénél elsőbbséget kell adni a jobbról érkező jármű részére, annak továbbhaladási irányától függetlenül.

De most akkor minden autós a tőle jobbra lévőre vár hogy elinduljon akkor mi történik.... Most honnan tudom hogy kihez képest jobbra indul az első. Ha hozzám képest, akkor mindenki úgy gondolja hogy hozzám vagyis "hozzá" (önmagához) képest.... ajj nemértem valaki magyarázza el legyen oly szíves :/

Még nincs jogsim csak most kezdem tanulgatni a KRESZ-t és valahogy nem fogom fel ezt a részt :S

2012. nov. 6. 20:00
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
81%
ha nem lehet eldönteni az elsőbbség kérdését, akkor valakit el kell engedni, kézmozdulattal, és az általános szabályoknak megfelelően kell eljárni utána.
2012. nov. 6. 20:07
 2/14 A kérdező kommentje:
kezdem kapisgálni :D
2012. nov. 6. 20:13
 3/14 A kérdező kommentje:
Nem értem :( ha a jobb oldalinak van elsőbsége akkor..... a jobbra lévő megin a jobbra lévőre gondol.... stb stb.....és a tőlem balra lévő is a jobbra lévőre gondol szóval..... nekem van elsőbségem?? Nemértem :(
2012. nov. 6. 20:24
 4/14 anonim ***** válasza:
56%

Ilyenkor mindenkinek meg kell állnia ahhoz, hogy a tőle jobbra álló részére az elsőbbséget megadja. Akinek a tőle jobbra álló jelzi hogy indulhat, az indulhat el először.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

Elsőbbség az útkereszteződésben

28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni

a) a jobbról érkező minden jármű és

b) a balról érkező villamos

részére.

(2) A másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben

a)202 minden járművel a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű részére, továbbá minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott), zárt csoportban haladó megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére;

b) az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező - illetőleg a kiegészítő táblán vastag vonallal jelzett - útról érkező jármű részére;

c) földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére;

d) körforgalomban haladó járművel a körforgalmat keresztező villamos részére.

(3) Útkereszteződést járművel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének és e tekintetben másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg.203

2012. nov. 6. 20:35
 5/14 anonim ***** válasza:
Amin most folyamatosan rugózol, hogy négyen egyszerre érnek az egyenrangú kereszteződésbe, eléggé ritka! Legtöbbször 2 max. 3 jármű ér oda, és úgy már sokkal könnyebb dönteni!
2012. nov. 6. 21:03
 6/14 anonim ***** válasza:

Ha pedig az egyenrangú kereszteződésben jobbra akarsz fordulni, akkor a neked jobbról érkezőnek nem kell elsőbbséget adni, hiszen nem kerülsz forgalmi kapcsolatba vele!

Csak hogy legyen min agyalnod!

:D

2012. nov. 6. 21:05
 7/14 A kérdező kommentje:
Agyfagyás xD
2012. nov. 6. 21:10
 8/14 anonim ***** válasza:
Csak, hogy ne legyen olyan egyszerű, sokszor még a kanyarodási szabályt is figyelembe kell ám venni!
2012. nov. 7. 08:20
 9/14 anonim ***** válasza:

sokszor megfordult nekem is a fejemben ez...én is most tanulom a kreszt, mielőtt még elkezdeném a tanfolyamot.

arra jutottam, hogy általában azért ritka eset, meg hát sok helyen tábla is jelzi, hogy ki az, akinek biztosan elsőbbséget kell adni...

a kanyarodással kapcsolatban meg úgy informálódtam, hogy aki egyenesen megy az eleve jobb helyzetben van, mint aki kanyarodik, plusz nem is biztos hogy ha kanyarodnak is, hogy keresztezik egymás útját

2012. nov. 7. 11:11
 10/14 anonim ***** válasza:
Valakinek meg kell törni ilyenkor a csendet,és /bár a Magyar úgy ad elsőbbséget,mintha a fogáthúznák/villantással lemondania az elsőbbségéről,különben ott öregednek meg XD
2012. nov. 7. 13:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!