Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Adott szituációban mit tennél?...

Adott szituációban mit tennél? Beszólnál a bringásnak?

Figyelt kérdés
A szituáció. Egy kapukijáró emelkedőn, olyan amin szűken kifér az autó, egyből egy forgalmas kerékpárútra, majd az útra lehet kikanyarodni. Mivel nem látni ki, nagyon óvatos araszolás, kerósok elengedése, keresztbe állni a bicikliúton mert a kamionokat el kell engedni. Ekkor az egyetlen értelmifogyatékos biciklis kb 40 m re van. Mivel a forgalom miatt még nem lehetett kimenni, hátulról már ott a következő autó vársz. A bicajos istenbaccamegelve durrogva furakszik a kőfal meg a kocsi közé, majd mivel nem fér el ott bambán morog. Hátragurulni így egy mm t sem lehet mert akkor persze ő az ártatlan, mert nem bír várni fél percet mígy szabad az út. Anyázik látszik a fején hogy nem tetszik neki hogy ez lett. Kiszállnál pofánvágni? Vagy udvariasan elmondani neki, hogy bammeg ne mássz a kocsi alá? Ilyen esetben szerintem felfoghatá mi van. Látta a másik kocsit hátul meg a forgalmat is!

2012. szept. 6. 09:38
1 2 3
 21/22 Hunter92 ***** válasza:

"Miért ő várjon fél percet, amikor neki van elsőbbsége?"

Én erre írtam, amit írtam. Az elsőbbség adási kötelezettség annyit tesz, hogy akinek elsőbbségadási kötelezettsége van, az nem kényszerítheti HIRTELEN lassításra vagy irányváltásra azt, akinek elsőbbsége van. Ha tényleg 40 méterre volt a biciklis, akkor nem kellett se hirtelen fékeznie, se a kormányt megmozdítania, tehát a kresz értelmében meg lett neki adva az elsőbbség, még akkor is, ha fél percet várnia kellett a kialakult forgalmi helyzet miatt. Persze én azt is értem, amit te mondasz. Ha már kiálltam annyira, hogy látom, hogy jön, akkor valószínűleg megvárnám, azon a 10 mp-en már nem múlik semmi. De, ha azt látnám, hogy mögötte jönnek egy csomóan (akiket szintén el kéne engednem), az autós forgalom meg épp olyan, hogy mindjárt el tudnék indulni, akkor meggondolnám, hogy megvárjam e míg odaér a biciklis.

Abban egyetértek az egyik hozzászólóval, hogy azok közül is sokan leszarják a kreszt, akiknek elvileg tudniuk kéne. Nekem azzal van bajom, hogy sokan úgy pampognak, hogy nem csak leszarják, nem is tudják a kreszt. Egyszer egy balról érkező biciklis küldött el az anyámba, mert, hogy szerinte a jobbkéz szabály értelmében neki elsőbbsége van a jobbról érkezőkkel szemben.

2012. szept. 7. 13:44
 22/22 anonim ***** válasza:
A kerósnak elsőbbsége van e szituban, a kérdezőnek meg igaza. Az elsőbbség megadása azt jelenti, hogy nem kényszerítheted az elsőbbséget élvezőt a haladási irányànak, sebességének HIRTELEN megváltoztatására. Mivel a kerósnak nem kellett durván fékeznie vagy hirtelen elrántania a kormányt, a kérdező nem követett el szabálytalanságot és talán udvariatlanságot sem azzal, hogy jobb híján a kerékpárúton megállva adta meg az elsőbbséget az úttesten haladóknak.
2012. szept. 9. 11:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!