Kinek van elsőbbsége kerékpársávon haladónak, vagy a kanyarodó autónak, aki keresztezni akarja a kerékpársávot?
Mivel Budapesten egyre több a kerékpársáv, pl. a kiskörúton Astoria-Deák között is. Vagy a most átalakított Andrássy úton.
Szóval ha én kerékpársávon haladok, balra mellettem lévő forgalmi sávból szeretnének jobbra kanyarodni kerékpársávon keresztül. Én úgy tudom csakis a kerékpárosnakvan elsőbbsége, de meddig?
Értem ezen, hogy bekanyarodhat, vagy ráállhat a kerékpársávra, ha nem tud utána ügyesen menni, így feltartva mögötte a kerékpáros forgalmat. Ha nem, akkor mikor kanyarodhat el ill. állhat rá (és úgy kanyarodik be jobbra)? Kényszerítheti a kerékpáros forgalmat megállásra vagy fékezésre?
Igen, nem helyett örülnék, ha bővebben kifejtenétek a véleméyneteket és linkelnétek kresz szabályt ide.
Köszönöm a válaszokat.
Autóval és kerékpárral is közlekedek.
A kerékpárosnak van elsőbbsége.
- Ez lesz a sír felirata is.
Mint autósnak, őszinte részvétem. Figyeljünk nagyon egymásra!
5. hozzászólónak.
Mivel az Andrássyt átalakították már ott sincsenek parkoló autók, szóval ha belenéznének 100%. hogy látnak. Ezt kevésszer tapasztalom.
Én nem arra az útra gondoltam konkrétan,hanem általánosságban. Nekem a gyalogátkelőkkel is gondom van. Passzív eszközökkel is megoldható lenne pár dolog,hogy jobban felhívja a figyelmét az embereknek,csak megfelelő helyre és formába kéne elhelyezni a figyelmeztetéseket.
Na mindegy, nekem nem a kerékpárosokkal van a gondom,hanem a hatékonyabb megoldást keresem.. Mint írtam, törvényesen a kerékpárosnak van elsőbbsége.
Ameddig te egyenesen haladsz, addig neked van elsőbbséged. Javítsatok ki ha tévedek.
Amúgy valaki meg írja nekem privatba, mi ez a biciklis elsőbbség?
Az elsőbbség megadása azt jelenti, hogy nem kényszerítheted az elsőbbséggel rendelkezőt haladási sebességének vagy irányának HIRTELEN megváltoztatására. Gyakorlatilag tehát akadályozhatod, persze csak a feltétlenül szükséges mértékben.
Tehát ilyen helyzetben az autós meg kell, hogy adja az elsőbbsèget a kerékpárosnak, de ha ezután megáll forgalmi okból a kerékpársávon, azt jogosan teszi. (Hasonló ahhoz a szituhoz, amikor valaki autóval kisorol a külsőbe, majd jobbra kanyarodna, de gyalogost kell elengednie és így feltartja a külsővel egyenesen haladni kívánókat.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!