Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » KRESZ kérdés, körforgó, kinek...

KRESZ kérdés, körforgó, kinek van elsőbbsége?

Figyelt kérdés

helyszín: [link]

szituáció: [link]

itt a kéknek (kép alapján technikailag a szürke kocsi), vagy a piros nyomvonalon közvetlenül a szürke kocsi mellett párhuzamosan közlekedő (képzeletbeli) autónak van elsőbbsége?

ma 09:55
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
71%
A kék nyíl vonalán közlekedőnek. Sávváltásnál is a jobbkéz-szabály érvényesül.
ma 10:01
 2/23 A kérdező kommentje:
köszi, olyan meggyőzően k.anyázott, meg rázta az öklét nekem kb 1 órája a piros nyomvonalon haladó autós miután hajszál híján összetört,hogy elgondolkoztam rajta, hogy nem e én vagyok a hülye, és ez valami speciális körforgó amin a belső sávon haladónak elsőbbsége van velem szemben. Nem helyi vagyok, felénk ez a soksávos körforgó megoldás nagyon nincs. Feltételezem, hogy ha eleve jó sávba sorolok be ott én már védett vagyok amíg ki nem hajtok.
ma 10:10
 3/23 anonim ***** válasza:
100%
A piros vonalon közlekedőnek nemhogy elsőbbsége nincs, de szabálytalan is. Kikanyarodás előtt ki kell sorolni a külső sávból. Belső sávból nem vághatsz át a kihajtóba, kivéve, ha a két sáv el van egymástól választva és a belső sáv közvetlenül kanyarodó sáv, mint egy turbó körforgóban. De ebben az esetben nem ez a helyzet, itt ki kell sorolni külsőbe és onnan kihajtani, tehát a piros nyíl szabálytalan.
ma 11:56
 4/23 anonim ***** válasza:
100%
Ez egy turbókörforgalom. Már a behaladáskor ki kell választani a megfelelő sávot, a körforgalomban már nem kell sávot váltani. A piros nem a megfelelő sávot választotta ahhoz, hogy kihajthasson Székesfehérvár felé.
ma 12:52
 5/23 anonim ***** válasza:
90%
Nem feltétlenül, mert ha a kék nyomvonalút elengedve mögötte kisorol a külsőbe, akkor ki tud hajtani, úgy van a felfestés, hogy megtehetné, azt nem teheti meg, hogy egyből a belsőből vág ki az utolsó pillanatban, nem foglalkozva azzal, hogy a külsőben haladó elhagyja a körforgalmat, hanem megy benne tovább. Bár ha nincs nagy forgalom pont az ilyen esetek miatt a kék nyomvonalúnak defenzívebb közlekedési módszer lett volna eggyel bentebbi sávot választani. Persze ez egyáltalán nem kötelező neki, csak megelőzi azt a szituációt, amikor ilyen hülyével találkozik, mint a piros nyomvonalú.
ma 13:10
 6/23 anonim ***** válasza:
100%
#5 Ha a külső sávot meg kell várnia, akkor akadályoznia kell a forgalmat, amíg a külső sáv kitisztul és ki tud sorolni. Ami szabálytalan.
ma 13:42
 7/23 A kérdező kommentje:
#5 en nem ismerem a kornyeket. Behajtas elott megneztem melyik sav visz oda ahova megyek. Ez a legszelso sav volt ami az en uticelomnak megfelelo.
ma 13:42
 8/23 anonim ***** válasza:
90%

Ezek a legjobbak, amikor a szabalytalankodó meg van győződve róla, hogy neki van igaza 😅

Pár napja pesten megálltam stop táblánál mert "főút" melletti bringasávot kell keresztezni mielőtt rákanyarodsz a többsávosra.

Mögöttem el kezd dudálni meg kiabálni a marha, hogy miért nem megyek! Az a stop tábla a bringásoknak szól 🤣🤣

ma 13:48
 9/23 anonim ***** válasza:
19%

Miert lenne szabalytalan megvarni amig mehetsz? Ha nem tudsz balra kanyarodni valahol, mert jonnek szembol, akkor szabalytalan vagy?

Amugy nem szerencsesek ezek szerintem. Persze, jo helyre kell sorolni, behajtaskor rogton fel kell ismerned hogy melyik sav lesz jo, de ha a forgalmat is figyeled magad korul (mert ugye mas is eppen a jo savba akar sorolni behajtas elott), akkor nem biztos van idod olvasgatni es meg at is sorolni.

ma 13:53
 10/23 anonim ***** válasza:
0%
#9 Ott az a KRESZ szerint helyes eljárás, hogy megvárod a szemközti forgalmat. De itt nem erről van szó. Itt más szabályok érvényesek. Itt IDŐBEN meg kell választani a helyes sávot, hogy ne legyen fennakadás, meg sávkeresztezés. Ha van, akkor szabálytalan.
ma 14:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!