Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » KRESZ kérdés, körforgó, kinek...

KRESZ kérdés, körforgó, kinek van elsőbbsége?

Figyelt kérdés

helyszín: [link]

szituáció: [link]

itt a kéknek (kép alapján technikailag a szürke kocsi), vagy a piros nyomvonalon közvetlenül a szürke kocsi mellett párhuzamosan közlekedő (képzeletbeli) autónak van elsőbbsége?

tegnap 09:55
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
52%
10 Jol van akkor idezzed szepen azt a kreszbol, hogy csak akkor valthatsz savot ha nincs a kornyeken senki akinek ez bosszusagot okoz.
tegnap 14:27
 12/28 A kérdező kommentje:
ez a fajta körforgalom addig biztos jó,amíg olyanok mennek benne akik használják nap mint nap. Ahogy #9 is írta elég szívás elsőre rádöbbenni,hogy nem mindegy,hogy melyik sávban hajtasz be a körforgalomba, de közben figyeld a forgalmat is körülötted. Ráadásul ilyen turbó körforgalom tök kevés van az országban. pl én 20 év alatt most jártam ilyen körforgalomban először. Ezen felül még mindig nem vagyok benne 100% biztos,hogy nem e én voltam a balfa. Teljesen szokatlan felfestések és szabályok vannak benne. Logika alapján mondjuk neki kellett volna elsőbbséget adni mivel ott már a felfestés szerint is a 14 es út sávjában voltam és ott már ő keresztezi azt a lehajtásával. Kíváncsi lennék azért,hogy mennyi baleset van ott nagyobb forgalom esetén.
tegnap 14:36
 13/28 anonim ***** válasza:
48%

#11 Nem tudok ilyet idézni, mert senki nem mondta ezt. Azt mondtuk, hogy nem lehet sávon átvágva kihajtani belőle.

A körforgalom és az abból való kihajtás a KRESZ szerint egyenes útszakasznak felel meg, jobbkéz felőli kereszteződésekkel. Ugyanúgy kell közlekedni, mintha egyenes úton közlekednél és jobbra kis ívben szeretnél kanyarodni. Tehát akkor a kérdés adott: SZERINTED, ha egyenesen haladó útról szeretnél jobbra kis ívben kanyarodni, akkor azt megteheted a belső sávból? Szerinted az szabályos, ha megállsz a belső sávban, megvárod még kitisztul a külső és utána jobbra kanyarodsz? Nem. Remélem ezt nem kell magyarázni, mert ha igen, akkor nagy a baj. Ugyanezt az elvet kell alkalmazni több sávos körforgalom esetében is, azaz jobbra kihajtani csak a külső sávból szabad.

Ez alól kivétel, ha a belső sávból való kikanyarodás nem keresztezi a külső sávot, például egy sávelválasztott turbó körforgalomban.

tegnap 14:48
 14/28 anonim ***** válasza:

Ha van is baleset, valószínűleg összességében kevesebben halnak meg a viszonylag kis sebesség miatt. Tehát esetleg darabra több a baleset, de abból mégis kevesebb a halálos.

Ahol én láttam ilyet, ott már behajtás előtt voltak egyértelműsítő rajzos táblák hogy melyik sávba kell bemenned útirány szerint.

Valószínűleg amikor csúcsforgalmi időszak van, akkor úgyis 99%-ban rutinos napi ingázók jönnek akik ismerik a helyet, így hatékonyan működik a körforgalom. Csúcsidőn kívül több az újonc de akkor van idő a bénázásra, lassításra, csak az erőszakos hülyék okoznak gondot de azokon nem lehet segíteni. Nekem már szemből jövő balra kanyarodó is próbálta megmagyarázni hogy elsőbbséget kéne adnom mikor én egyenesen mentem volna tovább.

tegnap 14:54
 15/28 anonim ***** válasza:
51%

13 Szoval akkor ki kell sorolni a kulsobe vagy nem szabad megallni nehogy feltartsal valakit? Kisorolsz a kulsobe ugye. Es onnan kanyarodsz. Es hogyan sorolsz ki? Ugy hogy elsobbseget adsz. Nem tilos megallni se, ha elsobbseget kell adnod. Akkor se ha vannak mogotted. Gondolom te ugy vezetsz hogy hopp ott kene majd kanyarodnom, de vannak tolem jobbra is meg mogottem is, akkor megyek tovabb egyenesen, oszt majd estefele visszajovok amikor mar nem bosszantok vele senkit.

Es nem azt irtam hog a belsobol kell kivagodni. Eppen azert nem szerencsesek az ilyen korforgalmak, mert ha nem vagy rogton a jo savban, akkor keves a helyed korrigalni. Ami nem jelenti azt hogy tilog korrigalni. Ha tilos lenne, akkor vegighuznak folytonossal vagy leraknanak ciciket.

tegnap 15:47
 16/28 anonim ***** válasza:
#15 Erre már érkezett jó válasz mástól: előre kell gondolkodni. Használni kell a két szép szemünket, mivel minden esetben bőven a körforgalom előtt ki van táblázva, hogy hogyan néz ki a körforgalom. Aztán pedig használni kell a kicsi buksinkat és gondolkozni egy picit, hogy mi merre szeretnénk menni. Ha mindkét lépés sikerült, akkor időben fel tud készülni az ember és nem akkor fog észbe kapni, hogy ki kéne menni, amikor már késő. Ugyanis ha ez a helyzet áll elő, akkor az azt jelenti, hogy figyelmetlenül közlekedtél. Akkor ki is a hibás?
tegnap 16:37
 17/28 anonim ***** válasza:

16 Hehe, kezdodik a szetkenes. Szoval szabalytalan elsobbseget adni, akar megallassal is, ha ki akarsz sorolni a jobbrakanyarodas elott vagy nem? Nyilvan nem. Ha szerinted az, mutassad a kreszben.

Emlekeztetoeul: "Ha a külső sávot meg kell várnia, akkor akadályoznia kell a forgalmat, amíg a külső sáv kitisztul és ki tud sorolni. Ami szabálytalan."

Tehat 6 szerint szabalytalan ha savvaltas elott az elsobbsegadas miatt akadalyozza a forgalmat. Na hozzad azt a paragrafust, ne maszatoljal most mar.

tegnap 16:48
 18/28 anonim ***** válasza:

1. Szerintem kellően érthetően leírtam, hogy időben kell sávot váltani. Amikor még van rá lehetőség megállás nélkül.

2. Te teszel állítást, miszerint meg is állhatsz. A nagykönyv azt mondja, hogy az állítónak kell alátámasztania az állítását. Áthárítani a bizonyítás felelősségét úgy nevezik, hogy "érvelési hiba".

tegnap 17:01
 19/28 anonim ***** válasza:

Meg azt is leirtad hogy szabalytalan ha megallsz. Es pont ez a vita targya. Nem az hogy erdemes-e, hatekony-e, okos dolog-e idoben savot valtani. Az. Vagy bosszant-e masokat, ha voltal eleg szemfules. A kerdes annyi hogy ha nem jott ossze, akkor szabalytalan-e masokat feltartani az elsobbsegadassal. Nem az. Vili?

Es mindig meg szabad allni ha nincs kulon tiltva. Forgalmi ok miatt kifejezetten meg lehet allni kb barhol. Az sincs benne a kreszben, hogy lombhullato fak alatt nem lehet megallni, pedig meg lehet ugye, ha nem tiltja mas. Vagy maskepp gondolod? Ervelesi hiba, az, edes istenem...

tegnap 20:39
 20/28 anonim ***** válasza:

"Nem az."

Hogy is mondtad? "Na hozzad azt a paragrafust" :) Állítasz valamit, bizonyítsd. Ha nem megy, akkor csukd be szépen a kicsi szádat, mert hülyeséget beszélsz. Ha nem így van, akkor "hozzad a paragrafust".

tegnap 21:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!