Kinek van elsőbbsége?
KRESZ 28.§.(2) A másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben
b) az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező – illetőleg a kiegészítő táblán vastag vonallal jelzett – útról érkező jármű részére;
c) földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére;
b és c pont a fenti helyzetben egymásnak ellentmond, viszont a KRESZ nem mondja meg, melyik az "erősebb". Ilyenkor mi van? (a kép valós kereszteződés alapján készült)
A kereszteződés létezik, sajnos google képet nem tudok csatolni, mert nem járt arra a fényképezős autó. Nem főútról van szó, a két EAK táblán kívül semmi nincs. És még csak nem is kis forgalmú, egy új lakópark bevezető útja az aszfaltos rész.
Én is úgy gondolom, ahogy a 10-es, hogy ez egy szabálytalanul kialakított kereszteződés, mert nem egyértelmű az elsőbbségi helyzet. A két EAK miatt jobbkéz lenne, a földút miatt "balkéz", de ez a két szabály egyenrangú, egy paragrafuson belül vannak, így egyik sem erősebb a másiknál.

A polgármesteri hivatal megfelelő osztályát keresd meg egy e-mailben, és írd le nekik ezt a helyzetet.
Én is szoktam ilyesmit tenni a saját városomban, és igaz, hogy 1-2 évbe bele szokott telni, de megcsinálják, amit javasolok. (Választ még soha nem írtak, de a lényeg, hogy lépnek az ügyben...)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!