Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kinek van elsőbbsége?

Kinek van elsőbbsége?

Figyelt kérdés

KRESZ 28.§.(2) A másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben

b) az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező – illetőleg a kiegészítő táblán vastag vonallal jelzett – útról érkező jármű részére;

c) földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére;

b és c pont a fenti helyzetben egymásnak ellentmond, viszont a KRESZ nem mondja meg, melyik az "erősebb". Ilyenkor mi van? (a kép valós kereszteződés alapján készült)

tegnapelőtt 14:58
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:

És persze a képet lehagytam:

[link]

tegnapelőtt 14:59
 2/12 anonim ***** válasza:
74%
A kép szerint mindkettőnek van táblája, így a b) pont mindkettejükre vonatkozik, a c) pont viszont csak a földutasra, szóval az asztfaltos úton érkező A jelű mehet először szerintem.
tegnapelőtt 15:04
 3/12 anonim ***** válasza:
89%

Error 1011 Ray ID: 91cabc493d690597 • 2025-03-07 14:20:46 UTC

Access denied

What happened?

The owner of this website (www.kepfeltoltes.eu) does not allow hotlinking to that resource (/images/2025/03/01/743Untitled.jpg).

Gondolom lejárt az elérés.

tegnapelőtt 15:21
 4/12 A kérdező kommentje:
Akkor leírom: 4 ágú kereszteződés, ahol a balról és a lentről érkezőnek elsőbbségadás táblája van. A lentről jövő egy földút. "A" jármű jön balról, "B" a földúton lentről.
tegnapelőtt 15:24
 5/12 anonim ***** válasza:
32%
tegnapelőtt 15:31
 6/12 anonim ***** válasza:
83%
#3 csak a közvetlen link nem működik. ha külön bemásolod és úgy nyitod meg, akkor működik.
tegnapelőtt 15:35
 7/12 anonim ***** válasza:
84%
Szóval a tábla kötelez, hogy balról és lentről érkezők elsőbbséget adjanak a védett úton haladó számára. A balról jövő aszfaltút és a földút között pedig a jogszabály dönt (28.§.c), szóval a földútről érkező indulhat utolsónak. De amúgy ez a valóságban úgy szokott kinézni, hogy a félreértések elkerülése végett egy kis kiegészítő táblán vastaggal be van jelölve, hogy merről merre kanyarodik a magasabb rendű út.
tegnapelőtt 15:51
 8/12 anonim ***** válasza:
40%
Ilyen kialakítás a valóságban nem létezhet (vagy ha létezik, akkor nem felel meg az előírásoknak), mert nincs jelölve a védett út geometriája. Ha nekem van egy EAK táblám, akkor biztos, hogy a másik az velem szemben lesz (ha csak másképp nem rendelkezik a kiegészítőtábla).
tegnapelőtt 22:34
 9/12 anonim ***** válasza:
45%

"Ha nekem van egy EAK táblám, akkor biztos, hogy a másik az velem szemben lesz (ha csak másképp nem rendelkezik a kiegészítőtábla)."

Nem biztos!

" [link] ,16.8512893,3a,27.1y,354.02h,86.39t/data=!3m7!1e1!3m5!1s94i58y4cadGAiexQmojhiA!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D3.614722982486299%26panoid%3D94i58y4cadGAiexQmojhiA%26yaw%3D354.02356440242045!7i16384!8i8192?hl=hu&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDMwNC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D"

Kérdező, ez egy kanyarodó főút vagy mi akar lenni?

Földúton én még nem láttam eak táblát.

Jogilag ez biztos földút?

tegnap 11:08
 10/12 anonim ***** válasza:
28%

Ez így is lenne, ha nem létezne jobbkézszabály. De létezik.

A két EAK elfelejthető, mert mindkét járműnek van, tehát egymással szemben nem hatnak.

Jelen helyzetben az A-nak elsőbbsége van azért, mert aszfalton érkezik, a B-nek meg elsőbbsége van azért, mert a másiknak jobbról érkezik.

Magyarul, a közútkezelő illetékes vezetőjét kellene sggberúgni, mert ilyen kereszteződést nem lett volna szabad gyártania.

(Az illik tudni, hogy a KRESZ szabályai közt nincs erősorrend, mindegyik pont olyan erős, mint az összes többi. Kivéve, ahol a KRESZ maga ír elő erősorrendet, de ez esetben nincs szó ilyenről.)

tegnap 12:38
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!