Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Jogosítvány nélküli vezetés...

Jogosítvány nélküli vezetés következménye?

Figyelt kérdés
Sziasztok, 16 éves vagyok, szeptemberben szeretném elkezdeni az A1-es és a B kategóriára szóló jogosítványok letételét. Tisztában vagyok vele, hogy hibát követtem el, és hogy törvényt szegtem de biztos vagyok benne, hogy aki gyerekkora óta motorozik, megérti, hogy jogosítvány nélkül mentem egy 125 ccm-is motorral. Nem szokásom fő utakon járni, de most sajnos kimentem és megállítottak. Édesapám nevén van a motor, elkérték a telefonszámainkat, és azt mondták holnap be kell fáradnunk a legközelebbi rendőrségre és "kihallgatnak". Annyi lenne a kérdésem, hogy mire számíthatok büntetési szempontból(eltiltanak-e a jogosítványok letételétől, pénzbüntetés?), és ugye édesapámat nem fogja büntetés érni, neki a jogosítvány munkaeszköz.
2024. júl. 10. 15:47
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
89%

Baromi jó kérdés. Édesapád nyilván nem fogja azt nyilatkozni, hogy elloptad a motorját, tehát valamit azért ő is kapni fog, de nem olyan bűncselekmény, mint ha ittas személynek engedte volna a vezetést.

És igen, téged eltilthatnak a jogosítvány letételétől, bár ha nem okoztál balesetet, lehet, megússzátok pénzbüntivel.

Igazából ez egy kicsit kusza ügy, és ha édesapádnak munkaeszköz a jogosítvány, neadjisten nem bír el pár büntipontot, akkor nem neked kéne itt a gyakorin kérdezni, hanem neki kéne egy ügyvéddel konzultálnia, mielőtt bementek a rendőrségre. Elvégre ő a felnőtt.

2024. júl. 10. 15:58
 2/12 anonim ***** válasza:
82%
Ja, annyi, hogy ha téged el is tiltanak a jogsiszerzéstől, tudtommal az A1 megszerzésétől tilthatnak ilyenkor el, a B-től nem.
2024. júl. 10. 15:58
 3/12 anonim válasza:
44%
hát akkor úgy néz ki egy darabig nem lesz jogsi
2024. júl. 10. 16:16
 4/12 anonim ***** válasza:
84%

Apukád pénzbüntetést kap, amiért olyannak adta át a járművet, akinek nincs jogosítványa.

Nálad a korod egy picit árnyalja a dolgot, így nem tudom, erre mi vonatkozik, de általánosságban pénzbüntetés/elzárás/jogosítványtól való eltiltás az opciók.

2024. júl. 10. 16:22
 5/12 anonim ***** válasza:
88%

"szeptemberben szeretném elkezdeni az A1-es és a B kategóriára szóló jogosítványok letételét"

Hát erről a szándékodról le is tehetsz. Azt buktad legalább fél évre.

2024. júl. 10. 16:40
 6/12 anonim ***** válasza:
78%
Pénzbírságot kaphattok, eltilthatnak 1-2 évre a jogsi megszerzésétől ... semmi jóra
2024. júl. 11. 00:42
 7/12 bazaltkaroly ***** válasza:
100%
Ha megkérdezik, hogy hogyan került hozzád a motor, akkor mond azt, hogy apád tudta nélkül vetted el. Ezzel megvédheted őt a következményektől. Legalább ő ne kapjon a te hibád miatt.
2024. júl. 11. 08:27
 8/12 anonim ***** válasza:
19%
Apja helyêben én meg is mondanám, hogy ellopta tőlem. Büntessék csak, csukják le. Addig se kell etetni legalább, többet spórolhatok.
2024. júl. 11. 09:17
 9/12 anonim ***** válasza:
66%
#8 Fú, nem tudom, milyen családban nőttél fel, de nem irigyellek.
2024. júl. 11. 10:22
 10/12 bazaltkaroly ***** válasza:
100%

#9 Én is éppen ezen gondolkodtam. Az apja valószínűleg nem fogja ráterelni a saját gyerekére a dolgokat, még akkor sem ha teljes mértékben ő a hibás. Ezért lenne becsületes dolog legalább annyit tennie a kérdezőnek, hogy azt mondja, hogy az apja tudta nélkül vitte el a motort, hogy legalább őt védje.

Azt meg nehezen tudom elhinni, hogy a fater győzködte a gyereket, hogy vigye csak el jogsi nélkül.

2024. júl. 11. 10:39
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!