Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Az oktatóm szerint nem párhuza...

Az oktatóm szerint nem párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten (tehát ahol szemből is jönnek) kikerülésnél / előzésnél visszasorolásnál nem kell irányjelző. Ezek szerint végig rosszul tudtam, vagy az oktatóm téved?

Figyelt kérdés

Erre vonatkozó KRESZ szabályozást habár kerestem (esetleg nem jól...), de nem találtam.

Amikor B-t tanultam, akkor minden ilyen esetben kellett visszafele is irányjelezni (így emlékszem) és így is tudtam 14 évig amióta megvan a B.

Most csinálom a C-t és a C-s oktatóm még rám is szólt mikor egy kikerülésnél visszafelé irányjeleztem, hogy nem kell, nincs rá szükség, nézzem majd meg a KRESZ-ben.

Nyilván ő az oktató, én meg a diák, csak ezt tényleg furcsállom, így megkérdezem inkább itt :D

2024. jún. 13. 02:11
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
84%
30: ha lenne jogsid, tudnád, hogy a párhuzamos közlekedés azt jelenti, amikor egy irányba több forgalmi sáv van. A szembejövő forgalom nem számít párhuzamos közlekedésnek.
2024. jún. 16. 07:53
 32/35 anonim ***** válasza:
59%
Sima 2x1 sávos útról szól a kérdés. A "nem" szó sok betyárnak a vakfoltjára esett.
2024. jún. 16. 12:58
 33/35 A kérdező kommentje:

Olyan útról szól a kérdés, ahonnan jöhetnek szemből. Azért írtam, hogy "nem párhuzamos közlekedésre alkalmas", mert sokan félre szokták érteni a gyakorin és ezt megelőzendő írtam, de így is sikerült félre értenie sokaknak.

Nyilván párhuzamos közlekedésre alkalmas úton kell irányjelző visszafele, mert az sávváltásnak minősül (pl autópálya)

Azonban ott ahol jönnek szemből és felezővonal van, ami elválasztja egymásól a két menetirányt, arra vonatkozott a kérdés, hogy visszafele kell-e irányjelző, mert az oktatóm és sokak szerint nem kell, mert úgyis lehet tudni, hogy visszatérek a saját sávomba.. én viszont végig úgy tudtam, illetve most is úgy tudom, hogy kell.

2024. jún. 17. 15:41
 34/35 anonim ***** válasza:
78%

Hát ott természetesen kell irányjelző, ha visszamész a sávodba.

A KRESZ nem azt írja, hogy csak akkor kell irányjelzőt használni, ha nem nyilvánvaló mindenkinek a sávváltási szándék. Hanem azt írja, hogy irányváltoztatáskor irányjelzőt kell használni. És a sávváltás irányváltoztatást jelent.

Ilyen alapon megszűnő sáv esetén (pl. autópálya gyorsítósávon) se kellene indexelni, mert ott is nyilvánvaló mindenkinek, hogy átmész a forgalmi sávba, nem fogsz leparkolni ott a megszűnő sáv végénél.

2024. jún. 17. 17:11
 35/35 anonim ***** válasza:
38%

Kedves kérdező és többeknek:

A zavar forrása az, hogy akkor szokás szűkíteni, ha azt valami indokolja.

Alapeset az út. Az irányjelzés szabályai egységesek, öt feltételnek kell teljesülnie. Az mindegy, hogy egyirányú alárendelt út vagy 147 sávos autópálya.

Ráadásul fordítva szűkítettél.

2024. jún. 17. 17:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!