Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Az oktatóm szerint nem párhuza...

Az oktatóm szerint nem párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten (tehát ahol szemből is jönnek) kikerülésnél / előzésnél visszasorolásnál nem kell irányjelző. Ezek szerint végig rosszul tudtam, vagy az oktatóm téved?

Figyelt kérdés

Erre vonatkozó KRESZ szabályozást habár kerestem (esetleg nem jól...), de nem találtam.

Amikor B-t tanultam, akkor minden ilyen esetben kellett visszafele is irányjelezni (így emlékszem) és így is tudtam 14 évig amióta megvan a B.

Most csinálom a C-t és a C-s oktatóm még rám is szólt mikor egy kikerülésnél visszafelé irányjeleztem, hogy nem kell, nincs rá szükség, nézzem majd meg a KRESZ-ben.

Nyilván ő az oktató, én meg a diák, csak ezt tényleg furcsállom, így megkérdezem inkább itt :D

2024. jún. 13. 02:11
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
36%

Több dolog is hibázik a kérdésben.

A párhuzamos közlekedés azt jelenti, hogy többsávos az út menetirány szerinti oldala.

Az, hogy szemből is van forgalom, még nem párhuzamos közlekedést jelent.

Tényleg nem kell irányjelezni párhuzamos közlekedésre alkalmas úton. Emlékezz vissza, hol láttál olyat, hogy a belső sávban haladó folyamatosan indexelt balra, amikor elhaladt a külső mellett?

A visszafelé irányjelzés párhuzamos úton szükséges, hiszen sávot váltasz. Nem párhuzamoson viszont tényleg elhagyható, hiszen logikus, hogy előzés után oda térsz vissza.

Sikerült több különböző helyzetet összemosni.

2024. jún. 13. 03:47
 2/35 A kérdező kommentje:

Oké, rendben. Akkor értelmezzük úgy a kérdést, hogy felezővonal átlépésnél, legyen az oda és vissza irányba.

Sávváltásnál persze, hogy kell oda és vissza, de ezt az oktatóm sem vitatta. Az első helyzetről beszélek.

2024. jún. 13. 04:05
 3/35 A kérdező kommentje:

Egyébként ha figyelmesen elolvastad a kérdést, én nem is írtam azt, hogy ott ahol szemből jönnek, az párhuzamos közlekedésre alkalmas út, hanem pont azt, hogy NEM az.

"Az oktatóm szerint nem párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten (tehát ahol szemből is jönnek) "

2024. jún. 13. 04:07
 4/35 A kérdező kommentje:

Írtad továbbá, hogy:

"Nem párhuzamoson viszont tényleg elhagyható, hiszen logikus, hogy előzés után oda térsz vissza."

Ugyanezt mondta a (mostani) oktatóm is, illetve függetlenül attól, hogy én is így tartom logikusnak, nekem az rémlik, hogy a B-s oktatóm (aki buszoknál is oktatott akkor is, illetve most már csak buszt oktat) mondta, hogy sávváltásnál, felezővonal átlépésnél mindig kell.

Így 3 eset lehetséges.

1. Van én emlékszem rosszul.

2. Vagy jól emlékszem és a B-s oktatóm tévedett.

3. A mostani oktatóm is téved, illetve is. Egy másik gyakoris kérdésben feszegették ezt a témát. https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__kozlekedesbiztons..

Ebben a 4-es válaszoló hivatkozott KRESZ-re és és ezt írta:

"Márpedig felezővonalat kétszer is átléped előzés közben, azaz kétszer változtatsz irányt KRESZ szerint. Azaz kétszer kell indexelni, mert minden irányváltoztatást jelezni kell."

83%-os értékelést kapott erre a válaszra, de közben tudom azt is, hogy ez önmagában nem jelenti azt, hogy tuti így van, mert ha több ember is aki rosszul tudja így pontozza, akkor az téves, mint ahogy facebook kvízekben is mindenki azt hiszi, hogy "a villamosnak mindig elsőbbsége van" ami szintén hülyeség és tévhit...

Akkor ebben a konkrét kérdésben mi az igazság?

2024. jún. 13. 04:14
 5/35 A kérdező kommentje:

*Kár, hogy nem lehet a választ szerkeszteni. Az előzőben elírtam a 3-as pontot és ki is hagytam belőle egy fontos dolgot. Javítás:

3. A B-s oktatómm jól mondta, és most a C-s oktatóm téved, illetve te is. Egy másik gyakoris kérdésben feszegették ezt a témát. https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__kozlekedesbiztons..

2024. jún. 13. 04:16
 6/35 anonim ***** válasza:
46%

Természetesen kell indexelni oda és vissza is, ha van felezővonal.

Akkor nem kell, ha nincs, mert ebben az esetben nincsenek sávok. Egyetlen egy sáv van, amit mindkét irányba lehet használni. Így pedig nem kell, hiszen a manővert a sáv elhagyása nélkül el tudod végezni. A KRESZ is írja, habár csak az egy nyomvonalon haladó járművekre, hogy ezeket a járműveket ha a sáv elhagyása nélkül előzöd, nem kell indexelni. Mert normál esetben az index a sáv elhagyását kell, hogy jelezze, nem pedig az előzést. Ha egyetlen kétirányú sáv van, akkor előzéskor azt nem hagyod el, így nem kell index.

2024. jún. 13. 05:44
 7/35 anonim ***** válasza:
42%
Kell vagy sem, én úgy látom, hogy többsávoson és egy sáv esetén is indexelnek. Van pl., hogy vki sort előz, jobb jelezni,mikor kíván visszatérni.
2024. jún. 13. 06:10
 8/35 anonim ***** válasza:
0%
Felezővonal átlépéskor előzés történik, egyébként simán csak sávváltás. Két külön dolog, ennek megfelelően kell irányjelezni is. Egyébként ahol párhuzamosan közlekedhető az úttest, ott rendszerint zárt a felezővonal.
2024. jún. 13. 06:46
 9/35 anonim ***** válasza:
74%

KRESZ szerint kell. A képzeletbeli fékezővonal átlépése irányváltoztatásnak minősül.

29.§ (1) és (2)

[link]

2024. jún. 13. 08:50
 10/35 anonim ***** válasza:
*felezővonal
2024. jún. 13. 08:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!