Az oktatóm szerint nem párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten (tehát ahol szemből is jönnek) kikerülésnél / előzésnél visszasorolásnál nem kell irányjelző. Ezek szerint végig rosszul tudtam, vagy az oktatóm téved?
Erre vonatkozó KRESZ szabályozást habár kerestem (esetleg nem jól...), de nem találtam.
Amikor B-t tanultam, akkor minden ilyen esetben kellett visszafele is irányjelezni (így emlékszem) és így is tudtam 14 évig amióta megvan a B.
Most csinálom a C-t és a C-s oktatóm még rám is szólt mikor egy kikerülésnél visszafelé irányjeleztem, hogy nem kell, nincs rá szükség, nézzem majd meg a KRESZ-ben.
Nyilván ő az oktató, én meg a diák, csak ezt tényleg furcsállom, így megkérdezem inkább itt :D

1. Most szkenneljem be a jogsimat, vagy mit szeretnél? :D
2. Nem nem értem, csak ahogy már több válaszoló is írta, nem azon kellene lovagolni, amit néhányan félreértettek és én jól írtam...
3. Az utolsó mondatoddal egyetértek, eleve így jártam volna el, csak ettől függetlenül szerettem volna tudni, hogy most akkor hogy van pontosan.

KRESZ 29.§. Az irányváltoztatást irányjelzéssel kell jelezni.
Mi az irányváltoztatás: "terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér"
Tehát előzés előtt és után is jelezni kell. Akkor nem kell jelezni, ha sávon belül előzöl pl kerékpárt, bár manapság már elég ritka az olyan széles sáv, amin belül biztonságos oldaltáv tartható.

27-es mondja jól, az oktatód meg hülye.
(Ezt azért így ne mondd a szemébe.:-D)

Nézzük a Kresz betűjét:
Irányváltoztatás, irányjelzés
29. § (1) * Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.
(2) * Az irányváltoztatást – ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást – a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni.
Nézzük a Kresz-magyarázatot:
"Az irányváltoztatás példálódzó felsorolásából következik, hogy az út tényleges vagy jelzett vonalvezetésétől, illetve a forgalmi sáv vonalvezetésétől, illetve a forgalmi sáv vonalvezetésétől való eltérés, irányváltoztatás. Másképp kifejezve: az úttest felezővonalával való párhuzamos haladás az egyenes haladás."
Vagyis kell indexelni visszafelé is.

Kövezzetek meg, biztos én vagyok debil, de még ezek után se értem, miről is szól a kérdés tulajdonképpen. (De valószínűleg a válaszolók fele se ugyanarról beszél, mint a másik fele, és a kérdező.)
Tehát itt párhuzamos közlekedésre NEM alkalmas útról szól a kérdés? Vagyis egyirányú, vagy mi? A kérdésben ez van írva. Esetleg mégis alkalmas párhuzamos közlekedésre az az út, ahol haladunk a kérdés szerint? Mert egy csomó válaszoló erről ír, és a kérdező nem javította ki őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!